Dobre lody śmietankowe z owocami "Egzotyczny miś"
łatwe
20 osób zapisało
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańczę obierz ze skórki i białej błonki. Z miąższu wytnij małe cząstki.
Krok 2
Dużą kulkę lodów śmietankowych nałóż na środek talerza. Cząstki pomarańczy ułóż z jednej strony kulki – to łapki misia.
Krok 3
Z ciasteczek zrób uszy. Potem stwórz buzię misia: z orzechów nerkowca ułóż uśmiech, oczy zrób z czekoladowych drażetek, a nos - z kolorowej. Cały talerz udekoruj posypką i żelkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dobre lody śmietankowe z owocami "Egzotyczny miś"
Dobre lody śmietankowe mogą stanowić pyszny deser podany samodzielnie lub tylko z polewą czekoladową czy truskawkową. Jeśli szukasz odmiany, chcesz pobawić się w kuchni albo po prostu lubisz jedzenie w niecodziennej formie, przyrządź z kulki lodów śmietankowych głowę misia. Łapki wykonaj z kawałków pomarańczy. Dobrze nadają się również cząstki mandarynki obrane ze skórki oraz z błonek. Uszy wykonaj z drobnych ciasteczek migdałowych, orzechów laskowych w czekoladzie lub nadziewanych pralinek. Oczy zrób z czekoladowych drażetek albo z rodzynków. Sprawdzą się wszelkiego rodzaju bakalie oraz cukierki w kolorowych skorupkach. Usta stwórz z orzecha nerkowca lub wytnij z wafla. Do dekoracji użyj czekoladowej posypki i żelków. Możesz też rozpuścić białą lub mleczną czekoladę i wykonać wzorki wokół lodów. Przygotuj także bitą śmietanę, z której stworzysz pozostałe ozdoby. Lody śmietankowe z owocami „egzotyczny miś” podawaj zaraz po przyrządzeniu, np. z dodatkiem świeżych jagód i malin. Spróbuj!