Lody czekoladowe z posypką kokosową "Małpka"
łatwe
24 osoby zapisały

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na środku talerza ułóż dużą karmelową kulkę.
Krok 2
Z bitej śmietany zrób łapy i ogon małpy (możesz wykorzystać do tego worek cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki), a następnie pomaluj je polewą w paski (tak jak na zdjęciu).
Krok 3
Z wafli wytnij 2 małe okrągłe kółeczka na uszy i wetknij je w lody.
Krok 4
Z wiórków kokosowych zrób pyszczek małpy, przyklej też oczy z kolorowej posypki.
Krok 5
Lody udekoruj plastrami banana i listkami mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody czekoladowe z posypką kokosową "Małpka"
To propozycja na deser, który możesz podać na niemal każdą okazję. Lody czekoladowe "małpka" przypadną do gustu szczególnie miłośnikom bardzo słodkich połączeń. Aby nabrały ciekawego kształtu, wystarczy trochę kreatywności. Na początek na środku talerza ułóż dużą kulkę lodową. Wybierz lody dobrej jakości, o ulubionych smakach, na przykład czekoladowym, śmietankowym i karmelowym. Następnie wykonaj łapy i ogon zwierzątka – w tym celu wykorzystaj rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki oraz bitą śmietanę. Dla urozmaicenia smaku i wyglądu umieść na niej czekoladową polewę. Teraz czas na uszy, który zrobisz z wafli lub pokrojonych bananów. Buzię i oczy wykonaj z kolorowej posypki i drażetek. Deser jest już prawie gotowy, dla urozmaicenia wyglądu udekoruj go jedynie listkiem świeżej mięty i dowolnymi owocami np.: jabłkiem, bananem lub pomarańczą. Całość obsyp kolorową posypką, żelkami i wiórkami kokosowymi. Masz ochotę na tę słodką przekąskę? Zasugeruj się naszym przepisem i przygotuj ją w kilka minut.