Lody czekoladowe z posypką kokosową "Małpka"
łatwe
24 osoby zapisały

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na środku talerza ułóż dużą karmelową kulkę.
Krok 2
Z bitej śmietany zrób łapy i ogon małpy (możesz wykorzystać do tego worek cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki), a następnie pomaluj je polewą w paski (tak jak na zdjęciu).
Krok 3
Z wafli wytnij 2 małe okrągłe kółeczka na uszy i wetknij je w lody.
Krok 4
Z wiórków kokosowych zrób pyszczek małpy, przyklej też oczy z kolorowej posypki.
Krok 5
Lody udekoruj plastrami banana i listkami mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody czekoladowe z posypką kokosową "Małpka"
To propozycja na deser, który możesz podać na niemal każdą okazję. Lody czekoladowe "małpka" przypadną do gustu szczególnie miłośnikom bardzo słodkich połączeń. Aby nabrały ciekawego kształtu, wystarczy trochę kreatywności. Na początek na środku talerza ułóż dużą kulkę lodową. Wybierz lody dobrej jakości, o ulubionych smakach, na przykład czekoladowym, śmietankowym i karmelowym. Następnie wykonaj łapy i ogon zwierzątka – w tym celu wykorzystaj rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki oraz bitą śmietanę. Dla urozmaicenia smaku i wyglądu umieść na niej czekoladową polewę. Teraz czas na uszy, który zrobisz z wafli lub pokrojonych bananów. Buzię i oczy wykonaj z kolorowej posypki i drażetek. Deser jest już prawie gotowy, dla urozmaicenia wyglądu udekoruj go jedynie listkiem świeżej mięty i dowolnymi owocami np.: jabłkiem, bananem lub pomarańczą. Całość obsyp kolorową posypką, żelkami i wiórkami kokosowymi. Masz ochotę na tę słodką przekąskę? Zasugeruj się naszym przepisem i przygotuj ją w kilka minut.


































