
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przed przygotowaniem deseru podgrzej w garnku z wodą polewy.
Krok 2
Rozpuszczonymi polewami namaluj na talerzu dwukolorowe zygzaki – jak na zdjęciu.
Krok 3
Na wzorze umieść dużą kulkę lodów truskawkowych.
Krok 4
Truskawki przekrój wzdłuż na połówki, a następnie pokrój je w plasterki. Umieść 2-3 plasterki na szczycie truskawkowej kulki – to będzie czub z piór.
Krok 5
Z jednej połówki truskawki wytnij niewielki trójkąt na dziób ptaszka i umieść go na środku kulki.
Krok 6
Zrób oczy z kropelek czekoladowej polewy.
Krok 7
Deser udekoruj kroplami bitej śmietany, ozdobionej orzeszkami w różnych kolorach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody truskawkowe z owocami "Ptaszek"
Przygotowanie efektownie prezentującego się deseru lodowego jest szybsze niż mogłoby się wydawać, co świetnie udowadnia poniższy przepis. Wystarczy kilkanaście minut, żeby stworzyć na talerzu lodowe zwierzątko. Kulka lodów truskawkowych będzie imitowała jego brzuch i stanowiła zarazem podstawę do dalszych dekoracji. Jak wiadomo, do lodów najlepiej pasują owoce, dlatego truskawkowy dziób i grzebień to doskonałe rozwiązanie. Opcjonalnie zamiast truskawki możesz użyć również kiwi lub twardej brzoskwini. Oczy wykonaj z polewy czekoladowej – możesz użyć zarówno ciemnej czekolady, jak i mlecznej. Do narysowania oczu sprawdzi się także domowy lukier zrobiony z cukru pudru, kakao i soku cytrynowego. W tym deserze dużą rolę odgrywa dekoracja talerza, który imituje ptasie gniazdko. Orzechy w czekoladzie będą wyglądać jak małe jajka, natomiast zygzaki z polewy czekoladowej niczym gałązki drzewa. Lody truskawkowe z owocami „ptaszek” idealnie sprawdzą się podczas przyjęć, domowych spotkań przy kawie czy jako poobiedni deser. Zainspiruj się poniższym przepisem i przyrządź z jego pomocą wyjątkowy deser lodowy.