
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na talerzu ułóż dużą kulkę lodów karmelowych.
Krok 2
Rozpuszczoną polewą czekoladową namaluj na talerzyku ogon myszki.
Krok 3
Na kulce namaluj oczy i nos, wetknij wąsy z czekoladowych patyczków (możesz wykorzystać polewę czekoladową: na papierze rozlej cienkie czekoladowe paski i włóż papier na kilkanaście minut do zamrażalnika).
Krok 4
Z truskawek wytnij dwa jednakowe kawałki w kształcie trójkątów i zrób z nich uszy.
Krok 5
Deser udekoruj drażetkami, bitą śmietaną, truskawkami i posypką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody karmelowe z bitą śmietaną "Mysz"
Kilka prostych kroków umożliwi Ci wykonanie pysznego i podawanego w niebanalnej formie deseru. Przygotuj lody czekoladowe z bitą śmietaną „mysz”, a będą trafioną przekąską np. na słodki podwieczorek. Na początek nałóż na talerz kulkę lodów – ciasteczkowych, czekoladowych albo karmelowych – i ozdób ją wedle uznania. Nasza propozycja to przyrządzenie wąsów z kawałków czekolady. Nadawać się będą także paluszki w czekoladzie albo kawałki owoców, np. jabłek. Z truskawek zrób uszy. Wolisz lody z bakaliami? W takim razie użyj w tym celu migdałów – w całości albo w płatkach. Gałkę lodów posyp kakao lub wiórkami kokosowymi – dodasz jej ciekawszego wyglądu. Talerz wokół lodowej myszki udekoruj kolorowymi dodatkami: drażami w skorupkach, posypką cukierniczą, żelkami, świeżymi owocami. Do każdej porcji podaj nieco bitej śmietany albo galaretki. Wypróbuj nasz sposób na podanie lodów albo stwórz własne kombinacje. Pomysłami podziel się w komentarzu. Wykorzystaj również inne nasze propozycje na lodowe desery i sprawdź, jak smakują!