
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuszczoną polewą namaluj na talerzu oczy, nos i wąsy zająca.
Krok 2
Przy nosie, pomiędzy wąsami, ułóż 2 małe kulki lodów ciasteczkowych.
Krok 3
Z płatków migdałów zrób charakterystyczne wystające zęby zająca.
Krok 4
Nad oczkami ułóż z podłużnych biszkoptów uszy zająca.
Krok 5
Deser udekoruj żelkami i posypką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody dla dzieci "Zając"
Deser w takim kształcie to świetna propozycja, która sprawdzi się podczas wielu okazji. Lody „zając” podawaj podczas rodzinnego spotkania lub przyjęcia urodzinowego. Jak go wykonać? Na początek rozpuść polewę czekoladową i namaluj nią na białym talerzu oczy, nos i wąsy zwierzątka. Pomiędzy wąsami, w okolicach nosa, ułóż dwie małe kulki lodów ciasteczkowych (sprawdzą się również śmietankowe lub truskawkowe). Z płatków migdałów zrobisz charakterystyczne zęby zająca, a z podłużnych biszkoptów uszy. Przed zaserwowaniem udekoruj deser kolorową posypką, drażetkami i żelkami. Dobrymi dodatkami będą także sezonowe owoce, np. czerwone porzeczki, borówki i maliny. Poza sezonem, wykorzystaj kiwi, banana oraz mandarynki. Deser podawaj dobrze schłodzony, najlepiej zaraz po przyrządzeniu. Lody „zając” to tylko jedna z naszych propozycji na kreatywny deser lodowy. Lody, kolorowe posypki, pisaki cukrowe oraz owoce to produkty, z których można wykonać wiele oryginalnych i smacznych słodkich przekąsek. Przekonaj się! Zapraszamy po więcej inspiracji.