Ewa / Przepisy / Cytrynowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ewa / Przepisy / Cytrynowiec

Autor: joanna dereszowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i jajka. Upiec trzy placki - na blaszkach o wymiarach 24 x 24 cm (180 st. C, 15 minut, foremki wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Z cytryn otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną - tak, by powstała jednolita masa. Czasem trzeba regulować ilość dodawanej mąki - jeżeli cytryny są większe i bardziej soczyste, dodajemy więcej, jeśli mniejsze, mniej. Z wody i cukru ugotować syrop. Do gorącego syropu wlać masę cytrynową, gotować cały czas mieszając (aż zgęstnieje). Jeszcze ciepłą masą przełożyć placki. Wierzch ciasta pokryć lukrem (sok z cytryny i cukier puder - ile zabierze). Udekorować zestami z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ewa / Przepisy / Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ewa / Przepisy / Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ewa / Przepisy / Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ewa / Przepisy / Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ewa / Przepisy / Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ewa / Przepisy / Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ewa / Przepisy / Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ewa / Przepisy / Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lody dla dzieci "Miś"
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej