Ewa / Przepisy / Cytrynowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ewa / Przepisy / Cytrynowiec

Autor: joanna dereszowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i jajka. Upiec trzy placki - na blaszkach o wymiarach 24 x 24 cm (180 st. C, 15 minut, foremki wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Z cytryn otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną - tak, by powstała jednolita masa. Czasem trzeba regulować ilość dodawanej mąki - jeżeli cytryny są większe i bardziej soczyste, dodajemy więcej, jeśli mniejsze, mniej. Z wody i cukru ugotować syrop. Do gorącego syropu wlać masę cytrynową, gotować cały czas mieszając (aż zgęstnieje). Jeszcze ciepłą masą przełożyć placki. Wierzch ciasta pokryć lukrem (sok z cytryny i cukier puder - ile zabierze). Udekorować zestami z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ewa / Przepisy / Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ewa / Przepisy / Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ewa / Przepisy / Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ewa / Przepisy / Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ewa / Przepisy / Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ewa / Przepisy / Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ewa / Przepisy / Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ewa / Przepisy / Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Owocowa zupa z lodami
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej