Deser z lodami "Latarnia morska" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser z lodami "Latarnia morska"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

39 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z 3 rożków waflowych odetnij nożem z ząbkami końcówki o długości około 3 cm.

Krok 2

Na środku talerza ułóż obok siebie 3 kulki lodów: śmietankową, karmelową i ciasteczkową.

Krok 3

Na kulkach połóż czubkiem do góry cały rożek.

Krok 4

Na talerzu pomiędzy kulkami umieść przycięte końcówki rożków – jak na zdjęciu. Deser dla dzieci udekoruj orzechami w kolorowej polewie i posypką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser z lodami "Latarnia morska" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser z lodami "Latarnia morska" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser z lodami "Latarnia morska" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser z lodami "Latarnia morska" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser z lodami "Latarnia morska" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser z lodami "Latarnia morska" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser z lodami "Latarnia morska" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser z lodami "Latarnia morska"Deser z lodami "Latarnia morska"

Jeśli urządzasz nieformalne przyjęcie, ten przepis z pewnością Ci się przyda. Deser z lodami „latarnia morska” przygotuj na płaskim talerzyku lub w przezroczystej salaterce. Gałki lodów ułóż według własnego pomysłu, wybierając wśród smaków: ciasteczkowego, waniliowego i karmelowego. Oprócz rożków z wafelków użyj również biszkoptów lub herbatników i ułóż je wokół „latarni”. Do dekoracji wykorzystaj rodzynki w polewie oraz czekoladową posypkę. Ewentualnie sprawdzą się również wiórki kokosowe, kolorowe draże, migdały (w całości lub w płatkach) oraz kawałki orzechów włoskich. Na talerzyku możesz wykonać wzorki za pomocą roztopionej czekolady, a także syropu klonowego, czekoladowego lub karmelowego. Jeśli chcesz urozmaicić proponowany deser z lodami, dodaj do niego kawałki owoców, np. brzoskwinie i ananasy w zalewie, truskawki, maliny i banany. Sprawdź nasz przepis na ten smaczny deser i dowolnie go modyfikuj. Cenimy sobie Twoje zdanie – nie zapomnij podzielić się opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego!