Deser z lodami "Latarnia morska" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser z lodami "Latarnia morska"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
43 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z 3 rożków waflowych odetnij nożem z ząbkami końcówki o długości około 3 cm.

Krok 2

Na środku talerza ułóż obok siebie 3 kulki lodów: śmietankową, karmelową i ciasteczkową.

Krok 3

Na kulkach połóż czubkiem do góry cały rożek.

Krok 4

Na talerzu pomiędzy kulkami umieść przycięte końcówki rożków – jak na zdjęciu. Deser dla dzieci udekoruj orzechami w kolorowej polewie i posypką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser z lodami "Latarnia morska" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser z lodami "Latarnia morska" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser z lodami "Latarnia morska" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser z lodami "Latarnia morska" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser z lodami "Latarnia morska" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser z lodami "Latarnia morska" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser z lodami "Latarnia morska" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser z lodami "Latarnia morska" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser z lodami "Latarnia morska"Deser z lodami "Latarnia morska"

Jeśli urządzasz nieformalne przyjęcie, ten przepis z pewnością Ci się przyda. Deser z lodami „latarnia morska” przygotuj na płaskim talerzyku lub w przezroczystej salaterce. Gałki lodów ułóż według własnego pomysłu, wybierając wśród smaków: ciasteczkowego, waniliowego i karmelowego. Oprócz rożków z wafelków użyj również biszkoptów lub herbatników i ułóż je wokół „latarni”. Do dekoracji wykorzystaj rodzynki w polewie oraz czekoladową posypkę. Ewentualnie sprawdzą się również wiórki kokosowe, kolorowe draże, migdały (w całości lub w płatkach) oraz kawałki orzechów włoskich. Na talerzyku możesz wykonać wzorki za pomocą roztopionej czekolady, a także syropu klonowego, czekoladowego lub karmelowego. Jeśli chcesz urozmaicić proponowany deser z lodami, dodaj do niego kawałki owoców, np. brzoskwinie i ananasy w zalewie, truskawki, maliny i banany. Sprawdź nasz przepis na ten smaczny deser i dowolnie go modyfikuj. Cenimy sobie Twoje zdanie – nie zapomnij podzielić się opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego!