
Składniki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z 3 rożków waflowych odetnij nożem z ząbkami końcówki o długości około 3 cm.
Krok 2
Na środku talerza ułóż obok siebie 3 kulki lodów: śmietankową, karmelową i ciasteczkową.
Krok 3
Na kulkach połóż czubkiem do góry cały rożek.
Krok 4
Na talerzu pomiędzy kulkami umieść przycięte końcówki rożków – jak na zdjęciu. Deser dla dzieci udekoruj orzechami w kolorowej polewie i posypką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z lodami "Latarnia morska"
Jeśli urządzasz nieformalne przyjęcie, ten przepis z pewnością Ci się przyda. Deser z lodami „latarnia morska” przygotuj na płaskim talerzyku lub w przezroczystej salaterce. Gałki lodów ułóż według własnego pomysłu, wybierając wśród smaków: ciasteczkowego, waniliowego i karmelowego. Oprócz rożków z wafelków użyj również biszkoptów lub herbatników i ułóż je wokół „latarni”. Do dekoracji wykorzystaj rodzynki w polewie oraz czekoladową posypkę. Ewentualnie sprawdzą się również wiórki kokosowe, kolorowe draże, migdały (w całości lub w płatkach) oraz kawałki orzechów włoskich. Na talerzyku możesz wykonać wzorki za pomocą roztopionej czekolady, a także syropu klonowego, czekoladowego lub karmelowego. Jeśli chcesz urozmaicić proponowany deser z lodami, dodaj do niego kawałki owoców, np. brzoskwinie i ananasy w zalewie, truskawki, maliny i banany. Sprawdź nasz przepis na ten smaczny deser i dowolnie go modyfikuj. Cenimy sobie Twoje zdanie – nie zapomnij podzielić się opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego!