Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Za pomocą roztopionej polewy czekoladowej namaluj na talerzu okrągłe fale. Najlepszy efekt osiągniesz, jeśli zrobisz je na niebieskim talerzu.
Krok 2
Z lodów śmietankowych Big Milk Trio Biscotta zrób dużą kulkę i umieść ją na środku, pomiędzy falami. To będzie wystający z wody wieloryb.
Krok 3
Odetnij cząstkę śliwki, a następnie wykrój z niej mały trójkąt. Umieść go na talerzu – to będzie tylna płetwa wieloryba. Z pozostałej części śliwki wytnij jeden dłuższy pasek oraz dwa mniejsze. Umieść je na lodach śmietankowych, tworząc w ten sposób usta wieloryba.
Krok 4
Z pestek dyni zrób oczy. Efekt tryskającej wody uzyskasz, wieńcząc kompozycję listkami mięty. Deser podawaj od razu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z lodami śmietankowymi "Wieloryb"
Czy prosta kulka lodów może być bazą zabawnego deseru? Przekonaj się, że tak, przyrządzając deser „wieloryb”. Podstawą są lody dobrej jakości, o wybranym przez Ciebie smaku. Sprawdzą się np. śmietankowe, karmelowe oraz ciasteczkowe, ponieważ dobrze będzie na nich widać dodatki. Wybierz talerz w kolorze wody: niebieski albo granatowy, i zrób na nim fale z roztopionej czekolady – gorzkiej albo mlecznej. Na środku nałóż kulkę lodów i baw się dekorowaniem jej. Zrób usta zwierzątka z cząstki śliwki, a oczy z pestek dyni. Innym pomysłem jest wykorzystanie pokrojonych orzechów włoskich, rodzynków lub drażetek czekoladowych. Tylną płetwę wykonaj ze śliwki, przekrojonego na pół plasterka kiwi lub z kawałków czekolady. Zamiast listków mięty, dla uzyskania efektu tryskającej wody, wykorzystaj gotowe listki z czekolady albo kawałki wybranych owoców. Deser z lodami śmietankowymi „wieloryb” podawaj mocno schłodzony. Mamy nadzieję, że przygotowanie słodkiej przekąski z naszym przepisem będzie dla Ciebie prawdziwą radością.