Deser z lodami śmietankowymi "Wieloryb"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

65 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Za pomocą roztopionej polewy czekoladowej namaluj na talerzu okrągłe fale. Najlepszy efekt osiągniesz, jeśli zrobisz je na niebieskim talerzu.

Krok 2

Z lodów śmietankowych Big Milk Trio Biscotta zrób dużą kulkę i umieść ją na środku, pomiędzy falami. To będzie wystający z wody wieloryb.

Krok 3

Odetnij cząstkę śliwki, a następnie wykrój z niej mały trójkąt. Umieść go na talerzu – to będzie tylna płetwa wieloryba. Z pozostałej części śliwki wytnij jeden dłuższy pasek oraz dwa mniejsze. Umieść je na lodach śmietankowych, tworząc w ten sposób usta wieloryba.

Krok 4

Z pestek dyni zrób oczy. Efekt tryskającej wody uzyskasz, wieńcząc kompozycję listkami mięty. Deser podawaj od razu.

1

Opinie o przepisie

  • Kasia Drewczynska

    Kasia Drewczynska , 30.07.2016

    dodaj do koszyka i zegarki męskie Casio Casio Casio Casio Casio Casio Casio Casio Casio Casio Casio

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser z lodami śmietankowymi "Wieloryb" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser z lodami śmietankowymi "Wieloryb" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser z lodami śmietankowymi "Wieloryb" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser z lodami śmietankowymi "Wieloryb" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser z lodami śmietankowymi "Wieloryb" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser z lodami śmietankowymi "Wieloryb" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser z lodami śmietankowymi "Wieloryb" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser z lodami śmietankowymi "Wieloryb"Deser z lodami śmietankowymi "Wieloryb"

Czy prosta kulka lodów może być bazą zabawnego deseru? Przekonaj się, że tak, przyrządzając deser „wieloryb”. Podstawą są lody dobrej jakości, o wybranym przez Ciebie smaku. Sprawdzą się np. śmietankowe, karmelowe oraz ciasteczkowe, ponieważ dobrze będzie na nich widać dodatki. Wybierz talerz w kolorze wody: niebieski albo granatowy, i zrób na nim fale z roztopionej czekolady – gorzkiej albo mlecznej. Na środku nałóż kulkę lodów i baw się dekorowaniem jej. Zrób usta zwierzątka z cząstki śliwki, a oczy z pestek dyni. Innym pomysłem jest wykorzystanie pokrojonych orzechów włoskich, rodzynków lub drażetek czekoladowych. Tylną płetwę wykonaj ze śliwki, przekrojonego na pół plasterka kiwi lub z kawałków czekolady. Zamiast listków mięty, dla uzyskania efektu tryskającej wody, wykorzystaj gotowe listki z czekolady albo kawałki wybranych owoców. Deser z lodami śmietankowymi „wieloryb” podawaj mocno schłodzony. Mamy nadzieję, że przygotowanie słodkiej przekąski z naszym przepisem będzie dla Ciebie prawdziwą radością.