
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od namalowania polewą czekoladową fal na talerzu.
Krok 2
Z lodów śmietankowych Big Milk Trio Neapolitana zrób trzy jednakowej wielkości kulki. Umieść je na talerzu obok siebie w kolejności: śmietankowa, czekoladowa, śmietankowa.
Krok 3
Teraz za pomocą nożyka wytnij z ananasa kształt litery „L” - to będzie peryskop łodzi podwodnej.
Krok 4
Na kulce śmietankowej i kokosowej umieść po jednej świeżej malinie. Z kolei na lodach czekoladowych zrób z borówek dwa okienka. Deser udekoruj listkami mięty i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser dla dzieci "Łódź podwodna"
Zabawny, kolorowy i bardzo smaczny deser, złożony z lodów o różnych smakach. Podaj tę słodką przekąskę inaczej niż w pucharkach, zwłaszcza jeśli serwujesz ją na przyjęciu urodzinowym lub spotkaniu z przyjaciółmi. Deser przyrządzisz z lodów śmietankowych i czekoladowych. Ułóż trzy gałki lodów w równym rzędzie. Talerz udekoruj tak, by polewa z białej czekolady stworzyła na nim zarys morskich fal. Do kulek lodów umieszczonych po bokach włóż maliny lub truskawki, a środkową gałkę ozdób jagodami, drażami albo rodzynkami w czekoladzie. Aby „łódź podwodna” nabrała właściwych kształtów, potrzebny Ci jeszcze tylko peryskop. Wytnij go ze świeżego ananasa. Jeśli akurat nie masz go pod ręką, sprawdzi się też arbuz, melon lub jabłko. Deser „łódź podwodna” udekoruj listkami świeżej mięty. Możesz także wykorzystać biszkoptowe rybki lub kolorową posypkę – ilość dekoracji jest właściwie nieograniczona. Które smaki lodów wybierasz i jak je podasz? Koniecznie podziel się z nami swoimi kreatywnymi pomysłami.