
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od namalowania polewą czekoladową fal na talerzu.
Krok 2
Z lodów śmietankowych Big Milk Trio Neapolitana zrób trzy jednakowej wielkości kulki. Umieść je na talerzu obok siebie w kolejności: śmietankowa, czekoladowa, śmietankowa.
Krok 3
Teraz za pomocą nożyka wytnij z ananasa kształt litery „L” - to będzie peryskop łodzi podwodnej.
Krok 4
Na kulce śmietankowej i kokosowej umieść po jednej świeżej malinie. Z kolei na lodach czekoladowych zrób z borówek dwa okienka. Deser udekoruj listkami mięty i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser dla dzieci "Łódź podwodna"
Zabawny, kolorowy i bardzo smaczny deser, złożony z lodów o różnych smakach. Podaj tę słodką przekąskę inaczej niż w pucharkach, zwłaszcza jeśli serwujesz ją na przyjęciu urodzinowym lub spotkaniu z przyjaciółmi. Deser przyrządzisz z lodów śmietankowych i czekoladowych. Ułóż trzy gałki lodów w równym rzędzie. Talerz udekoruj tak, by polewa z białej czekolady stworzyła na nim zarys morskich fal. Do kulek lodów umieszczonych po bokach włóż maliny lub truskawki, a środkową gałkę ozdób jagodami, drażami albo rodzynkami w czekoladzie. Aby „łódź podwodna” nabrała właściwych kształtów, potrzebny Ci jeszcze tylko peryskop. Wytnij go ze świeżego ananasa. Jeśli akurat nie masz go pod ręką, sprawdzi się też arbuz, melon lub jabłko. Deser „łódź podwodna” udekoruj listkami świeżej mięty. Możesz także wykorzystać biszkoptowe rybki lub kolorową posypkę – ilość dekoracji jest właściwie nieograniczona. Które smaki lodów wybierasz i jak je podasz? Koniecznie podziel się z nami swoimi kreatywnymi pomysłami.


































