
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nożem z ząbkami wytnij z wafla prostokąt o wymiarach 5 cm x 8 cm (korpus aparatu), kółko o średnicy 3 cm (obiektyw) i mały prostokąt (lampa błyskowa).
Krok 2
Rozpuszczoną polewą czekoladową pomaluj w kratkę największy wafel.
Krok 3
Lampę błyskową pomaluj na różowo polewą lukrową.
Krok 4
Z lewej strony aparatu umieść okrągły wafelek – podstawę obiektywu – a na nim dużą kulkę lodów karmelowych.
Krok 5
Po prawej stronie, w rogu, połóż różową lampę błyskową. Poniżej ułóż przyciski z kolorowych drażetek. Deser udekoruj posypką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody dla dzieci "Aparat fotograficzny"
Szukasz ciekawej propozycji na podanie lodów? Przygotuj lody „aparat fotograficzny”. Podaj je deser albo podwieczorek. Wytnij kilka prostokątów z wafli, a następnie poprzekładaj je np. domowym dżemem, karmelem lub roztopioną czekoladą (pasować będzie zarówno mleczna, jak i gorzka). Wierzch każdego wafla polej czekoladą. Nałóż gałkę ulubionych lodów, np. ciasteczkowych albo śmietankowych. Przyciski wykonaj z przekrojonych na pół borówek, a jeśli wolisz, mogą to ewentualnie być ciemne winogrona, rodzynki albo orzechy w czekoladzie. Przyklej je do wafla za pomocą polewy. Lody „aparat fotograficzny” możesz wzbogacić o owoce, np.: maliny, jeżyny, truskawki, a do tego dodać także kilka listków mięty. Wykorzystaj również rurki waflowe albo cynamonowe ciasteczka. To naprawdę prosta i szybka do wykonania propozycja – dowolnie ją modyfikuj i eksperymentuj z różnymi dodatkami, np. galaretkami czy świeżymi owocami. Masz inny pomysł na kreatywne podanie smacznego deseru? Podziel się nim w komentarzu poniżej.


































