Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

77 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na talerzu ułóż, jedną na drugiej, 3 kulki: czekoladową, truskawkową i śmietankową.

Krok 2

Rurki waflowe przytnij na ¾ długości. Krótsze części wetknij jako ręce bałwana w lody czekoladowe, a dłuższe jako nogi w lody śmietankowe. Pamiętaj, że bałwan ma stać na głowie!

Krok 3

Z posypki w kształcie gwiazdek zrób oczka, nos i uśmiechniętą buzię bałwana, a także guziczki.

Krok 4

Rozpuszczoną polewą domaluj bałwankowi na talerzu czapeczkę, z czerwonej drażetki zrób pompon.

Krok 5

Na nóżki nałóż buty z przekrojonej na pół pianki. Deser z lodami udekoruj piankami i posypką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami"Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami"

Deser z lodami i piankami „bałwan do góry nogami” to sposób na słodką przekąskę podaną kolorowo i z fantazją. Zaserwujesz go zawsze wtedy, gdy będziesz chciał przyrządzić lody w niecodziennej formie. Gałki lodów ułóż jedna na drugiej. Całość będzie wyglądała najlepiej, jeśli użyjesz różnych smaków i kolorów, np. czekoladowego, śmietankowego i truskawkowego. Czapeczkę zrób z polewy czekoladowej albo bitej śmietany, którą wykorzystasz także do dekoracji talerza. Twarz bałwana wykonaj z posypki – gwiazdek czekoladowych lub orzechów w czekoladzie. Do dekoracji użyj również owoców, które dodatkowo urozmaicą smak lodowego deseru, a także przełamią jego słodycz. Odpowiednie będą borówki, truskawki i brzoskwinie. Talerz wokół figurki lodowej posyp wiórkami kokosowymi lub płatkami z migdałów. Deser z lodami i piankami „bałwan do góry nogami” udekoruj na koniec np. nitkami karmelowymi. Wypróbuj tę ciekawą alternatywę dla lodów podawanych w klasycznych pucharkach. Przekonaj się, że przygotowywanie deseru może być prawdziwą zabawą.