Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
84 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na talerzu ułóż, jedną na drugiej, 3 kulki: czekoladową, truskawkową i śmietankową.

Krok 2

Rurki waflowe przytnij na ¾ długości. Krótsze części wetknij jako ręce bałwana w lody czekoladowe, a dłuższe jako nogi w lody śmietankowe. Pamiętaj, że bałwan ma stać na głowie!

Krok 3

Z posypki w kształcie gwiazdek zrób oczka, nos i uśmiechniętą buzię bałwana, a także guziczki.

Krok 4

Rozpuszczoną polewą domaluj bałwankowi na talerzu czapeczkę, z czerwonej drażetki zrób pompon.

Krok 5

Na nóżki nałóż buty z przekrojonej na pół pianki. Deser z lodami udekoruj piankami i posypką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami"Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami"

Deser z lodami i piankami „bałwan do góry nogami” to sposób na słodką przekąskę podaną kolorowo i z fantazją. Zaserwujesz go zawsze wtedy, gdy będziesz chciał przyrządzić lody w niecodziennej formie. Gałki lodów ułóż jedna na drugiej. Całość będzie wyglądała najlepiej, jeśli użyjesz różnych smaków i kolorów, np. czekoladowego, śmietankowego i truskawkowego. Czapeczkę zrób z polewy czekoladowej albo bitej śmietany, którą wykorzystasz także do dekoracji talerza. Twarz bałwana wykonaj z posypki – gwiazdek czekoladowych lub orzechów w czekoladzie. Do dekoracji użyj również owoców, które dodatkowo urozmaicą smak lodowego deseru, a także przełamią jego słodycz. Odpowiednie będą borówki, truskawki i brzoskwinie. Talerz wokół figurki lodowej posyp wiórkami kokosowymi lub płatkami z migdałów. Deser z lodami i piankami „bałwan do góry nogami” udekoruj na koniec np. nitkami karmelowymi. Wypróbuj tę ciekawą alternatywę dla lodów podawanych w klasycznych pucharkach. Przekonaj się, że przygotowywanie deseru może być prawdziwą zabawą.