
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wafli wytnij nożem z ząbkami dwa prostokąty, duży i trochę mniejszy.
Krok 2
Na środku talerza umieść większy prostokąt i przykryj go kilkoma listkami mięty.
Krok 3
Na waflu połóż obok siebie 2 duże kulki lodów o smaku ciasteczkowym i śmietankowym.
Krok 4
Całość nakryj mniejszym waflem, mocno go przyciskając.
Krok 5
Deser dla dzieci udekoruj kolorowymi żelkami i posypką.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lodowa kanapka z żelkami
Lodowa kanapka z żelkami jest prostym, szybkim w przygotowaniu i do tego kolorowym deserem. Podaj go po codziennym obiedzie lub jako poczęstunek dla gości. Do przyrządzenia lodowej kanapki potrzebujesz m.in. wafli, które będą zastępowały pieczywo z klasycznych sandwichy. Pokrój je na dwa prostokąty o różnej wielkości. Większy z nich umieść na dnie talerza. Nałóż na nim kulki lodów i przykryj pozostałym waflem. Do dekoracji świetnie sprawdzą się kolorowe żelki oraz listki świeżej mięty lub melisy. Ewentualnie możesz wykorzystać również czekoladowe pralinki. Pamiętaj też o owocach: dobrze będą prezentować się połówki truskawek, kawałki brzoskwiń oraz pokrojony banan. Dodatkowo zrób wzorki na górze wafla – za pomocą syropu czekoladowego albo roztopionej w kąpieli wodnej czekolady (mlecznej lub białej). Lodową kanapkę warto także obsypać kolorową posypką cukierniczą lub wiórkami z białej czekolady. Sprawdź nasz przepis na pyszną lodową kanapkę i przekonaj się, jak łatwo ją przygotować. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.