
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z dużego wafla wytnij dwa prostokąty o bokach 1,5 cm i 5 cm. Następnie przekrój każdy z nich na dwa prostokątne trójkąty.
Krok 2
Uformuj trzy kulki lodów, każdą o innym smaku. Ułóż je jedna na drugiej – to będzie trzon rakiety.
Krok 3
Z waflowych trójkątów zrób skrzydła (jak na zdjęciu).
Krok 4
Odetnij czubek waflowego rożka i nałóż go na szczyt rakiety. Talerz z lodami udekoruj kolorową posypką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser lodowy dla dzieci "Rakieta"
Ten sposób podania lodowego deseru z pewnością wyróżni Cię spośród Twoich znajomych i zapadnie im w pamięć. Trzy gałki lodów różnych smaków, ułożone jedna na drugiej, tworzą trzon rakiety. Z wafli wykonane są skrzydła, a dziób lodowej maszyny stanowi waflowy rożek. Tak przygotowaną całość ozdób kolorową posypką w formie gwiazdek. Okna rakiety wykonaj z rodzynków, jagód lub kolorowych czekoladowych cukierków. Dodadzą statkowi kosmicznemu efektowniejszego wyglądu. Używając polewy, np. karmelowej lub cytrynowej, ozdób talerz ze słodką przekąską. Deser lodowy „rakieta” to wspaniały pomysł na popołudniowy deser. To także okazja do wspólnej zabawy z bliskimi. Wykorzystajcie do dekoracji bakalie, kawałki czekolady lub cukrowe perełki. Pamiętajcie jednak, że statek musi być szybko dekorowany i szybko zjedzony. Aby dłużej zachował swój kształt, zaserwuj go na wcześniej schłodzonym w lodówce talerzu. Zobacz, jak przygotować wyśmienitą lodową rakietę. Łatwo ją odmienisz, dodając kulki z owoców, np. z arbuza.


































