
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z dużego wafla wytnij dwa prostokąty o bokach 1,5 cm i 5 cm. Następnie przekrój każdy z nich na dwa prostokątne trójkąty.
Krok 2
Uformuj trzy kulki lodów, każdą o innym smaku. Ułóż je jedna na drugiej – to będzie trzon rakiety.
Krok 3
Z waflowych trójkątów zrób skrzydła (jak na zdjęciu).
Krok 4
Odetnij czubek waflowego rożka i nałóż go na szczyt rakiety. Talerz z lodami udekoruj kolorową posypką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser lodowy dla dzieci "Rakieta"
Ten sposób podania lodowego deseru z pewnością wyróżni Cię spośród Twoich znajomych i zapadnie im w pamięć. Trzy gałki lodów różnych smaków, ułożone jedna na drugiej, tworzą trzon rakiety. Z wafli wykonane są skrzydła, a dziób lodowej maszyny stanowi waflowy rożek. Tak przygotowaną całość ozdób kolorową posypką w formie gwiazdek. Okna rakiety wykonaj z rodzynków, jagód lub kolorowych czekoladowych cukierków. Dodadzą statkowi kosmicznemu efektowniejszego wyglądu. Używając polewy, np. karmelowej lub cytrynowej, ozdób talerz ze słodką przekąską. Deser lodowy „rakieta” to wspaniały pomysł na popołudniowy deser. To także okazja do wspólnej zabawy z bliskimi. Wykorzystajcie do dekoracji bakalie, kawałki czekolady lub cukrowe perełki. Pamiętajcie jednak, że statek musi być szybko dekorowany i szybko zjedzony. Aby dłużej zachował swój kształt, zaserwuj go na wcześniej schłodzonym w lodówce talerzu. Zobacz, jak przygotować wyśmienitą lodową rakietę. Łatwo ją odmienisz, dodając kulki z owoców, np. z arbuza.