Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw"
łatwe
12 osób zapisało

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umieść na talerzu dużą kulkę lodów śmietankowych i mniejszą truskawkowych. Włóż je do zamrażalnika na 15 minut.
Krok 2
Zrób z rurki szyję pawia. Zaostrz oba jej końce i wbij ją pod kątem w śmietankową gałkę lodów. Z drugiej strony nabij kulkę lodów truskawkowych jako główkę.
Krok 3
Zrób nos pawia z odciętej nożem węższej części rożka. Dodaj mały trójkąt z wafli z czekoladą na czubku głowy oraz oczy z drażetek.
Krok 4
Z okrągłych wafli wytnij trzy większe trójkąty i wbij je w dużą kulkę lodów śmietankowych, tworząc ogon. Udekoruj talerz kolorowymi drażetkami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw"
Desery lodowe mogą być niezwykle kreatywną przekąską, co doskonale udowadnia poniższy przepis. Koniecznie się nim zainspiruj, jeśli myślisz o słodkim podwieczorku. Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami „paw” przygotujesz w krótkim czasie z zaledwie kilku podstawowych produktów. Na początek mocno zmróź lodowe gałki. Dzięki takiemu zabiegowi na dłużej zachowają spójną konsystencję. Z okrągłych wafli przełożonych czekoladą wytnij trójkąty, które świetnie będą imitowały rozłożysty pawi ogon. Aby był wielokolorowy – tak jak u prawdziwego zwierzęcia – ozdób je wcześniej barwnymi polewami. Domowy lukier łatwo przygotujesz w wielu odcieniach. Wystarczy, że wymieszasz go z niewielką ilością barwników spożywczych. Czekoladowe drażetki umieść w miejscu oczu. Możesz je dodatkowo rozsypać po talerzu z deserem – będą wtedy przypominały kamienie. Lody serwuj z ciepłym sosem malinowym lub bitą śmietaną. Tym przepisem udowadniamy, że przygotowanie efektownego i smacznego deseru lodowego może być prostsze niż kiedykolwiek. Zainspiruj się nim.