Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw"
łatwe
12 osób zapisało

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umieść na talerzu dużą kulkę lodów śmietankowych i mniejszą truskawkowych. Włóż je do zamrażalnika na 15 minut.
Krok 2
Zrób z rurki szyję pawia. Zaostrz oba jej końce i wbij ją pod kątem w śmietankową gałkę lodów. Z drugiej strony nabij kulkę lodów truskawkowych jako główkę.
Krok 3
Zrób nos pawia z odciętej nożem węższej części rożka. Dodaj mały trójkąt z wafli z czekoladą na czubku głowy oraz oczy z drażetek.
Krok 4
Z okrągłych wafli wytnij trzy większe trójkąty i wbij je w dużą kulkę lodów śmietankowych, tworząc ogon. Udekoruj talerz kolorowymi drażetkami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw"
Desery lodowe mogą być niezwykle kreatywną przekąską, co doskonale udowadnia poniższy przepis. Koniecznie się nim zainspiruj, jeśli myślisz o słodkim podwieczorku. Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami „paw” przygotujesz w krótkim czasie z zaledwie kilku podstawowych produktów. Na początek mocno zmróź lodowe gałki. Dzięki takiemu zabiegowi na dłużej zachowają spójną konsystencję. Z okrągłych wafli przełożonych czekoladą wytnij trójkąty, które świetnie będą imitowały rozłożysty pawi ogon. Aby był wielokolorowy – tak jak u prawdziwego zwierzęcia – ozdób je wcześniej barwnymi polewami. Domowy lukier łatwo przygotujesz w wielu odcieniach. Wystarczy, że wymieszasz go z niewielką ilością barwników spożywczych. Czekoladowe drażetki umieść w miejscu oczu. Możesz je dodatkowo rozsypać po talerzu z deserem – będą wtedy przypominały kamienie. Lody serwuj z ciepłym sosem malinowym lub bitą śmietaną. Tym przepisem udowadniamy, że przygotowanie efektownego i smacznego deseru lodowego może być prostsze niż kiedykolwiek. Zainspiruj się nim.