Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umieść na talerzu dużą kulkę lodów śmietankowych i mniejszą truskawkowych. Włóż je do zamrażalnika na 15 minut.

Krok 2

Zrób z rurki szyję pawia. Zaostrz oba jej końce i wbij ją pod kątem w śmietankową gałkę lodów. Z drugiej strony nabij kulkę lodów truskawkowych jako główkę.

Krok 3

Zrób nos pawia z odciętej nożem węższej części rożka. Dodaj mały trójkąt z wafli z czekoladą na czubku głowy oraz oczy z drażetek.

Krok 4

Z okrągłych wafli wytnij trzy większe trójkąty i wbij je w dużą kulkę lodów śmietankowych, tworząc ogon. Udekoruj talerz kolorowymi drażetkami.

1

Opinie o przepisie

  • Beniu Beniu

    Beniu Beniu , 13.08.2016

    i bez takich bajerów je kochają, i to chyba wszystkie ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw"Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw"

Desery lodowe mogą być niezwykle kreatywną przekąską, co doskonale udowadnia poniższy przepis. Koniecznie się nim zainspiruj, jeśli myślisz o słodkim podwieczorku. Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami „paw” przygotujesz w krótkim czasie z zaledwie kilku podstawowych produktów. Na początek mocno zmróź lodowe gałki. Dzięki takiemu zabiegowi na dłużej zachowają spójną konsystencję. Z okrągłych wafli przełożonych czekoladą wytnij trójkąty, które świetnie będą imitowały rozłożysty pawi ogon. Aby był wielokolorowy – tak jak u prawdziwego zwierzęcia – ozdób je wcześniej barwnymi polewami. Domowy lukier łatwo przygotujesz w wielu odcieniach. Wystarczy, że wymieszasz go z niewielką ilością barwników spożywczych. Czekoladowe drażetki umieść w miejscu oczu. Możesz je dodatkowo rozsypać po talerzu z deserem – będą wtedy przypominały kamienie. Lody serwuj z ciepłym sosem malinowym lub bitą śmietaną. Tym przepisem udowadniamy, że przygotowanie efektownego i smacznego deseru lodowego może być prostsze niż kiedykolwiek. Zainspiruj się nim.