
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na środku dużego okrągłego talerza połóż małą porcję bitej śmietany i przyklej do niej okrągły wafel – to podstawa karuzeli.
Krok 2
Następnie wokół tej podstawy ułóż 4 małe porcje bitej śmietany i na każdej z nich umieść koszyczek z wafla – jak na zdjęciu.
Krok 3
Na środku wafla połóż kolejną porcję bitej śmietany. Przytwierdź do niej pod kątem prostym 4 rurki waflowe, łączące środek karuzeli z koszyczkami.
Krok 4
W koszyczki włóż po jednej kulce lodów o różnych smakach.
Krok 5
Cały talerz udekoruj lizakami i kolorowymi drażetkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z lodami "Karuzela"
Kolorowo i słodko – poznaj sposób na smaczny deser z lodami „karuzela”, który świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu. Słodką przekąskę przygotuj na płaskim talerzu. Do stworzenia „karuzeli” potrzebujesz, oczywiście, dobrej jakości lodów. Wybierz swoje ulubione smaki, a gałki rozłóż kolorystycznie według uznania. Wykorzystaj wafle w kształcie koszyczków, a do dekoracji użyj lizaków, wafli z czekoladowym nadzieniem i kolorowych drażetek. Dobrze sprawdzi się również bita śmietana lub roztopiona czekolada (np. mleczna lub biała). Jeśli deser ma być jeszcze bardziej słodki, wykorzystaj syrop klonowy, karmelowy albo nitki karmelowe. Na koniec, dla przełamania smaku, dołóż ewentualnie listki świeżej mięty. Dobrze komponować będą się również kawałki owoców, np. bananów, kiwi lub ananasów. W sezonie wykorzystaj truskawki, maliny i borówki. Poznaj naszą propozycję na kolorowy deser lodowy. Przygotuj go według przedstawionego tu przepisu i dowolnie modyfikuj, dołączając ulubione dodatki. Podziel się swoją propozycją podania.