
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na środku dużego okrągłego talerza połóż małą porcję bitej śmietany i przyklej do niej okrągły wafel – to podstawa karuzeli.
Krok 2
Następnie wokół tej podstawy ułóż 4 małe porcje bitej śmietany i na każdej z nich umieść koszyczek z wafla – jak na zdjęciu.
Krok 3
Na środku wafla połóż kolejną porcję bitej śmietany. Przytwierdź do niej pod kątem prostym 4 rurki waflowe, łączące środek karuzeli z koszyczkami.
Krok 4
W koszyczki włóż po jednej kulce lodów o różnych smakach.
Krok 5
Cały talerz udekoruj lizakami i kolorowymi drażetkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z lodami "Karuzela"
Kolorowo i słodko – poznaj sposób na smaczny deser z lodami „karuzela”, który świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu. Słodką przekąskę przygotuj na płaskim talerzu. Do stworzenia „karuzeli” potrzebujesz, oczywiście, dobrej jakości lodów. Wybierz swoje ulubione smaki, a gałki rozłóż kolorystycznie według uznania. Wykorzystaj wafle w kształcie koszyczków, a do dekoracji użyj lizaków, wafli z czekoladowym nadzieniem i kolorowych drażetek. Dobrze sprawdzi się również bita śmietana lub roztopiona czekolada (np. mleczna lub biała). Jeśli deser ma być jeszcze bardziej słodki, wykorzystaj syrop klonowy, karmelowy albo nitki karmelowe. Na koniec, dla przełamania smaku, dołóż ewentualnie listki świeżej mięty. Dobrze komponować będą się również kawałki owoców, np. bananów, kiwi lub ananasów. W sezonie wykorzystaj truskawki, maliny i borówki. Poznaj naszą propozycję na kolorowy deser lodowy. Przygotuj go według przedstawionego tu przepisu i dowolnie modyfikuj, dołączając ulubione dodatki. Podziel się swoją propozycją podania.