Deser z lodami "Karuzela" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser z lodami "Karuzela"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na środku dużego okrągłego talerza połóż małą porcję bitej śmietany i przyklej do niej okrągły wafel – to podstawa karuzeli.

Krok 2

Następnie wokół tej podstawy ułóż 4 małe porcje bitej śmietany i na każdej z nich umieść koszyczek z wafla – jak na zdjęciu.

Krok 3

Na środku wafla połóż kolejną porcję bitej śmietany. Przytwierdź do niej pod kątem prostym 4 rurki waflowe, łączące środek karuzeli z koszyczkami.

Krok 4

W koszyczki włóż po jednej kulce lodów o różnych smakach.

Krok 5

Cały talerz udekoruj lizakami i kolorowymi drażetkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser z lodami "Karuzela" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser z lodami "Karuzela" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser z lodami "Karuzela" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser z lodami "Karuzela" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser z lodami "Karuzela" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser z lodami "Karuzela" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser z lodami "Karuzela" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser z lodami "Karuzela" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser z lodami "Karuzela"Deser z lodami "Karuzela"

Kolorowo i słodko – poznaj sposób na smaczny deser z lodami „karuzela”, który świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu. Słodką przekąskę przygotuj na płaskim talerzu. Do stworzenia „karuzeli” potrzebujesz, oczywiście, dobrej jakości lodów. Wybierz swoje ulubione smaki, a gałki rozłóż kolorystycznie według uznania. Wykorzystaj wafle w kształcie koszyczków, a do dekoracji użyj lizaków, wafli z czekoladowym nadzieniem i kolorowych drażetek. Dobrze sprawdzi się również bita śmietana lub roztopiona czekolada (np. mleczna lub biała). Jeśli deser ma być jeszcze bardziej słodki, wykorzystaj syrop klonowy, karmelowy albo nitki karmelowe. Na koniec, dla przełamania smaku, dołóż ewentualnie listki świeżej mięty. Dobrze komponować będą się również kawałki owoców, np. bananów, kiwi lub ananasów. W sezonie wykorzystaj truskawki, maliny i borówki. Poznaj naszą propozycję na kolorowy deser lodowy. Przygotuj go według przedstawionego tu przepisu i dowolnie modyfikuj, dołączając ulubione dodatki. Podziel się swoją propozycją podania.