Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na środku dużego okrągłego talerza połóż małą porcję bitej śmietany i przyklej do niej okrągły wafel – to podstawa karuzeli.
Krok 2
Następnie wokół tej podstawy ułóż 4 małe porcje bitej śmietany i na każdej z nich umieść koszyczek z wafla – jak na zdjęciu.
Krok 3
Na środku wafla połóż kolejną porcję bitej śmietany. Przytwierdź do niej pod kątem prostym 4 rurki waflowe, łączące środek karuzeli z koszyczkami.
Krok 4
W koszyczki włóż po jednej kulce lodów o różnych smakach.
Krok 5
Cały talerz udekoruj lizakami i kolorowymi drażetkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z lodami "Karuzela"
Kolorowo i słodko – poznaj sposób na smaczny deser z lodami „karuzela”, który świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu. Słodką przekąskę przygotuj na płaskim talerzu. Do stworzenia „karuzeli” potrzebujesz, oczywiście, dobrej jakości lodów. Wybierz swoje ulubione smaki, a gałki rozłóż kolorystycznie według uznania. Wykorzystaj wafle w kształcie koszyczków, a do dekoracji użyj lizaków, wafli z czekoladowym nadzieniem i kolorowych drażetek. Dobrze sprawdzi się również bita śmietana lub roztopiona czekolada (np. mleczna lub biała). Jeśli deser ma być jeszcze bardziej słodki, wykorzystaj syrop klonowy, karmelowy albo nitki karmelowe. Na koniec, dla przełamania smaku, dołóż ewentualnie listki świeżej mięty. Dobrze komponować będą się również kawałki owoców, np. bananów, kiwi lub ananasów. W sezonie wykorzystaj truskawki, maliny i borówki. Poznaj naszą propozycję na kolorowy deser lodowy. Przygotuj go według przedstawionego tu przepisu i dowolnie modyfikuj, dołączając ulubione dodatki. Podziel się swoją propozycją podania.