
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przed przygotowaniem deseru podgrzej w garnku z wodą polewę.
Krok 2
Zrób 3 kulki: 2 truskawkowe i śmietankową. Ułóż je w linii prostej na środku talerza i włóż do zamrażalnika na 10 minut.
Krok 3
Namaluj na talerzu 2 czułki (według wzoru na zdjęciu), wyciskając delikatnie polewę z tubki przez wycięty niewielki otwór w opakowaniu.
Krok 4
Z drażetek zrób oczy motyla. Z wafli wytnij delikatnie nożem z ząbkami 4 nieduże trójkąty i zrób z nich skrzydła, mocując je do kulek tułowia.
Krok 5
Deser udekoruj kolorową posypką i podawaj od razu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody truskawkowe z wafelkami "Motyl"
Szukasz sposobu na efektownie prezentujące się, smaczne i szybkie w przygotowaniu lody? W takim przypadku koniecznie skorzystaj z poniższego przepisu na słodką przekąskę w kształcie motyla. Trzy kulki lodów o różnych smakach posłużą za jego tułów, natomiast wafelki w kształcie trapezów sprawdzą się w roli skrzydeł. Ozdabianie tego deseru to pole do popisu dla wyobraźni i kreatywności. Skrzydła można kolorować na wiele sposobów – przy pomocy posypek, polew czy bitej śmietany. Wszystkie składniki doskonale komponują się ze sobą, tworząc w efekcie wyjątkowo smaczny deser. Gotową słodką przekąskę podawaj z dodatkiem świeżych owoców lub z domowym musem malinowym. Lody truskawkowe z wafelkami „motyl” będą nie tylko smacznym poczęstunkiem, ale również ozdobą stołu. To deser, który z powodzeniem zaserwujesz jako podwieczorek o każdej porze roku. Wykonaj „motyla” według poniższego przepisu i przygotuj oryginalny deser. Mamy nadzieję, że komponowanie apetycznych słodkich przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.