
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przed przygotowaniem deseru podgrzej w garnku z wodą polewę.
Krok 2
Zrób 3 kulki: 2 truskawkowe i śmietankową. Ułóż je w linii prostej na środku talerza i włóż do zamrażalnika na 10 minut.
Krok 3
Namaluj na talerzu 2 czułki (według wzoru na zdjęciu), wyciskając delikatnie polewę z tubki przez wycięty niewielki otwór w opakowaniu.
Krok 4
Z drażetek zrób oczy motyla. Z wafli wytnij delikatnie nożem z ząbkami 4 nieduże trójkąty i zrób z nich skrzydła, mocując je do kulek tułowia.
Krok 5
Deser udekoruj kolorową posypką i podawaj od razu.
- Odpowiedz
 - Odpowiedz
 - Odpowiedz
 - Odpowiedz
 - Odpowiedz
 
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody truskawkowe z wafelkami "Motyl"
Szukasz sposobu na efektownie prezentujące się, smaczne i szybkie w przygotowaniu lody? W takim przypadku koniecznie skorzystaj z poniższego przepisu na słodką przekąskę w kształcie motyla. Trzy kulki lodów o różnych smakach posłużą za jego tułów, natomiast wafelki w kształcie trapezów sprawdzą się w roli skrzydeł. Ozdabianie tego deseru to pole do popisu dla wyobraźni i kreatywności. Skrzydła można kolorować na wiele sposobów – przy pomocy posypek, polew czy bitej śmietany. Wszystkie składniki doskonale komponują się ze sobą, tworząc w efekcie wyjątkowo smaczny deser. Gotową słodką przekąskę podawaj z dodatkiem świeżych owoców lub z domowym musem malinowym. Lody truskawkowe z wafelkami „motyl” będą nie tylko smacznym poczęstunkiem, ale również ozdobą stołu. To deser, który z powodzeniem zaserwujesz jako podwieczorek o każdej porze roku. Wykonaj „motyla” według poniższego przepisu i przygotuj oryginalny deser. Mamy nadzieję, że komponowanie apetycznych słodkich przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.


































