Koktajl z kraba po królewsku – Zobacz na przepisy.pl pixel

Królewski koktajl z krabów

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

6 łyżek

125 mililitrów

200 gramów

null

2 sztuki

1 łyżeczka

null szczypt

1 łyżka

150 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z krabów pokrój na plasterki o grubości 0,5 cm i wymieszaj z sosem chili.

Krok 2

Pieczarki pokrój na plasterki i wraz z groszkiem oraz sokiem z cytryny dodaj do mięsa. Wszystko wymieszaj

Krok 3

Jajka ugotuj na twardo obierz ze skorupek i pokrój na kosteczkę.

Krok 4

Do żółtka dodaj przecier pomidorowy, ketchup, koniak, pieprz Cayenne, olej oraz ubitą śmietanę. Dokładnie wymieszaj, aby powstał gęsty sos.

Krok 5

Mięso z pieczarkami i groszkiem przełóż do miseczek, posyp jajkiem oraz polej sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Królewski koktajl z krabów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Królewski koktajl z krabów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Królewski koktajl z krabów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Królewski koktajl z krabów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Królewski koktajl z krabów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Królewski koktajl z krabów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Królewski koktajl z krabów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Królewski koktajl z krabów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Bogracz z kluseczkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej