
Składniki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zetnij wypukły grzbiet banana, obierz część skórki i ułóż na środku talerza (tak jak na zdjęciu).
Krok 2
3 małe kulki lodów, każdą o innym smaku, ułóż na obranej części banana.
Krok 3
Rozgrzaną płynną polewą namaluj na każdej kulce oczy i uśmiechniętą buzię.
Krok 4
Z posypki zrób kolorowe czuprynki wszystkim pasażerom kanu.
Krok 5
Na końcach banana przytwierdź lukrowane kwiatki.
Krok 6
Deser dla dzieci udekoruj posypką, drażetkami i czekoladowymi cukierkami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody z bananami "Kanu"
Kanu, czyli klasyczna drewniana łódź wiosłowa może przywodzić miłe skojarzenia związane z wakacjami, ciepłem i przygodą. Myśląc o efektownym deserze, przygotuj taki, który swoim kształtem będzie ją przypominał. Trzy gałki lodów, imitujące pasażerów łódki, ozdób kolorowymi posypkami i ulubioną polewą. Do dekoracji mogą posłużyć też świeże owoce – truskawki, kiwi lub nasiona owocu granatu. Delikatny smak banana doskonale skomponuje się z tropikalnymi, nieco kwaśnymi gałkami lodów. Całość udekoruj dodatkowo kolorowymi ozdobami cukierniczymi. Lody z bananami „kanu” możesz też serwować z bitą śmietaną lub musem ze zmiksowanych na aksamitną masę brzoskwiń i malin. Przygotowanie deseru zajmuje niewiele czasu, zatem to dobry sposób na szybką, a jednocześnie smaczną i efektowną słodką przekąskę. Idealnie sprawdzi się zarówno na przyjęciu, jak i w czasie podwieczorku. Pobierz listę składników i stwórz swoją wersję lodów z bananami w kształcie kanu. Bardzo cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.



































