Przysmak, który stał się hitem wśród wszystkich wielbicieli dań typu fast food – kanapka drwala to prawdziwa uczta smaków. Chociaż jest ona kojarzona zazwyczaj z sezonową ofertą w popularnych sieciach serwujących szybkie przekąski, to wcale nie musi tak być. Mamy sposób na to, żeby mogła zagościć na stołach zawsze wtedy, kiedy nadejdzie na nią ochota. Jak zrobić kanapkę drwala w domu? Oto sprawdzony przepis!
Co to jest kanapka drwala?
Kompozycja złożona z kilku składników doskonale ze sobą współgrających – tak jednym zdaniem można opisać kanapkę drwala. Przypieczona, chrupiąca bułka, gruby kotlet z wołowiny, bekon, ser, warzywa i aksamitny sos to przepis na różnorodność smaków zamkniętych w jednym daniu. Jeśli chcecie samodzielnie przygotować kanapkę drwala, przepis nie jest zbyt skomplikowany, jednak na wykonanie musicie poświęcić trochę czasu. Sekretem jest wykonanie idealnych burgerów z mielonej wołowiny, a następnie skrupulatne ułożenie wszystkich składników we właściwej kolejności. Co dokładnie będzie potrzebne do jej przygotowania?
Składniki do przygotowania domowej kanapki drwala
Każdy, kto przygotowywał już wcześniej domowy fast food, jak hamburgery, domowe miniburgery lub cheeseburgery, wie, jak ważne jest odpowiednie połączenie dobrej jakości składników. Aby przygotować kanapkę drwala w domu, będziecie potrzebować grubej bułki pszennej, mielonego mięsa, chrupiących plastrów boczku, sera typu camembert, sosu i ulubionych dodatków, takich jak sałata, cebula, pikle i pomidory. Camembert możecie zastąpić serem gouda lub cheddar. Do wykonania sosu będziecie potrzebować 3 łyżki majonezu, a także po łyżce ketchupu i musztardy dijon. Aby zrównoważyć smak sosu, przygotujcie także łyżeczkę miodu. Skoro wiecie już, co to jest kanapka drwala i jakie składniki będą wam potrzebne, możecie rozpocząć jej przygotowywanie.
Jak wykonać kanapkę drwala krok po kroku?
Podstawą tej potrawy jest dobrze przygotowany kotlet wołowy. Najlepiej zrobić go samodzielnie. Będziecie potrzebować ok. 200 g mięsa na jedną kanapkę. Doprawcie je do smaku i dokładnie wyróbcie mięsną masę. Następnie uformujcie dość grube, ale płaskie kotlety. Powinny mieć one większą średnicę niż bułka, gdyż mięso kurczy się podczas smażenia. Połóżcie kotlet na rozgrzanej patelni i smażcie ok. 4 minuty z każdej strony, aż będzie dobrze przypieczony z zewnątrz. Na tej samej patelni podsmażcie cztery plasterki cieniutko pokrojonego boczku. Powinien być złocisty i chrupiący. Teraz pora na panierowanie sera. Obtoczcie plaster sera w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażcie tak, aby z wierzchu był rumiany, a w środku miękki.
Składanie kanapki drwala – prawidłowa kolejność
Ostatnim elementem przygotowania jest przekrojenie bułki na pół i przypieczenie jej w piekarniku, aż będzie chrupiąca. Gdy wszystkie składniki wymagające wcześniejszej obróbki są już gotowe, przyszedł czas na złożenie waszej kanapki. Na bułce równomiernie rozprowadźcie porcję sosu. Następnie ułóżcie kolejno kotlet, ser i boczek. Teraz pora na wasze ulubione warzywa. W oryginalnej wersji nie ma ich zbyt wiele, ale tutaj macie pełną dowolność: sałata lodowa, pomidory, rukola, kiszone ogórki – połączcie smaki, które kochacie, aby wasza kanapka drwala była jedyna w swoim rodzaju. Na koniec zamknijcie ją górną częścią bułki i możecie rozpoczynać ucztę.
Alternatywne przysmaki zainspirowane kanapką drwala
Jeśli przepis na kanapkę drwala to nie są jednak wasze klimaty, a lubicie kuchnię orientalną, możecie wypróbować azjatycką kanapkę z kurczakiem. Marynowany w charakterystycznych przyprawach i grillowany filet z kurczaka, razem z mieszanką warzyw ułożonych na obficie posmarowanej majonezem Hellmann’s bułce z pewnością trafi w wasz gust. Meksykańskiego akcentu w waszym menu doda bagietka serowa z kurczakiem. Z kolei wielbiciele nieco ostrzejszych potraw nie zawiodą się, serwując kanapkę à la rouben. Dużą zaletą domowych dań typu fast food jest właśnie to, że dzięki dowolnej kompozycji składników możecie stworzyć przysmak, który idealnie wpasuje się w wasze kulinarne upodobania.
Komentarze (0)