
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z lodów śmietankowych Big Milk Trio Neapolitana zrób dużą kulę i umieść ją na środku talerza.
Krok 2
Z lodów o smaku czekoladowym zrób małą kulkę i przetnij ja na pół. Umieść każdą z połówek na szczycie kulki kokosowej, tworząc charakterystyczne dzwoneczki budzika.
Krok 3
Przetnij truskawkę na pół. Obie połówki wsuń między lody kokosowe a talerzyk – to będą „nóżki” budzika.
Krok 4
Teraz, zaczynając od samego środka kulki lodów śmietankowych, przyłóż dwa czekoladowe patyczki jako wskazówki. Miejsce ich łączenia zakryj maliną. Pamiętaj, że jedna wskazówka powinna być krótsza.
Krok 5
Pestki dyni umieść w miejscach, gdzie powinny być godziny 3, 6, 9 i 12. Deser udekoruj świeżymi owocami i wiórkami kokosowymi.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody śmietankowe z owocami "Budzik"
Deser lodowy to nie tylko pucharek ozdobiony owocami, co świetnie udowadnia poniższy przepis. Lody kokosowe z owocami „budzik” to doskonała słodka przekąska, która sprawdzi się niezależnie od okoliczności. Z powodzeniem podasz ją jako poobiedni deser lub na spotkaniu ze znajomymi. Dość łagodny smak lodów kokosowych przełam za pomocą małych, intensywnie czekoladowych patyczków. Deser uformuj na kształt efektownego budzika. Elementy dekoracji będą smacznie komponowały się z lodami – truskawki, maliny oraz borówki amerykańskie dodadzą im lekkiej kwaskowatości. Poza sezonem letnim możesz również użyć innych owoców, na przykład bananów, kiwi czy mandarynek. Talerz z lodami oprósz wiórkami kokosowymi. Świetnie sprawdzą się też wiórki przygotowane z białej czekolady. Zrobisz je w łatwy sposób, jeśli tabliczkę czekolady dobrze schłodzisz, a następnie zetrzesz na grubych oczkach tarki. Mamy nadzieję, że przygotowywanie smacznych deserów z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością.