Lody śmietankowe z truskawkami "Kwiatek" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody śmietankowe z truskawkami "Kwiatek"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
191 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Truskawki umyj i usuń szypułki. Następnie pokrój truskawki wzdłuż w plastry i ułóż na talerzu, tak aby przypominały kwiat słonecznika.

Lody śmietankowe z truskawkami "Kwiatek" - Krok 1

Krok 2

Kulkę lodów ułóż na środku talerza i udekoruj listkami mięty.

Lody śmietankowe z truskawkami "Kwiatek" - Krok 2
1

Opinie o przepisie

  • Patrycja Trojanowska Wójcik

    Patrycja Trojanowska Wójcik , 31.05.2016

    Az slinka leci :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody śmietankowe z truskawkami "Kwiatek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody śmietankowe z truskawkami "Kwiatek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody śmietankowe z truskawkami "Kwiatek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody śmietankowe z truskawkami "Kwiatek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody śmietankowe z truskawkami "Kwiatek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody śmietankowe z truskawkami "Kwiatek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody śmietankowe z truskawkami "Kwiatek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody śmietankowe z truskawkami "Kwiatek" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody śmietankowe z truskawkami "Kwiatek"Lody śmietankowe z truskawkami "Kwiatek"

Poniższy przepis na lody śmietankowe z truskawkami „kwiatek” udowadnia, że deser może być jednocześnie smaczny, oryginalny i prosty w przygotowaniu. Płatki kwiatu, wykonane z plasterków owoców, najefektowniej będą prezentowały się ułożone naokoło lodowej gałki, na podobieństwo słonecznika, ale możesz formułować ich kształt wedle uznania. Najlepiej wybierać duże, dorodne i dojrzałe truskawki – intensywnie czerwone i wyraziste w smaku. Warto również użyć innych owoców, które łatwo da się podzielić na plasterki, np. banany, kiwi, mango czy arbuz. Łodygę i listki kwiatu świetnie będą imitowały gałązki świeżych ziół wykorzystywanych do deserów, np. mięty czy melisy. Lodowy kwiat ewentualnie dodatkowo udekoruj, używając kolorowych posypek cukierniczych lub czekoladowej polewy. Dobrym dodatkiem będzie także ubita śmietana kremówka albo brzoskwiniowy mus. Takie lody to świetny wybór na szybki deser po obiedzie. Sprawdź dokładny przepis i przyrządź je przy najbliższej okazji. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.