Deser z lodów tropikalnych "Balon" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser z lodów tropikalnych "Balon"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wzdłuż brzegu talerza ułóż 6 niewielkich kulek lodów – naprzemiennie brzoskwiniowych, ananasowych i śmietankowych.

Krok 2

Pomiędzy lodowymi kulkami ułóż paluszki (tak jak na zdjęciu). Będą to sznury prowadzące od balona do kosza.

Krok 3

Nożem z ząbkami wytnij delikatnie z wafla prostokąt – balonowy kosz – i połóż go pod paluszkami. Deser udekoruj kolorową posypką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser z lodów tropikalnych "Balon" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser z lodów tropikalnych "Balon" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser z lodów tropikalnych "Balon" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser z lodów tropikalnych "Balon" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser z lodów tropikalnych "Balon" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser z lodów tropikalnych "Balon" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser z lodów tropikalnych "Balon" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser z lodów tropikalnych "Balon" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser z lodów tropikalnych "Balon"Deser z lodów tropikalnych "Balon"

Chcesz podać lody w nieco inny sposób? Przyrządź deser z lodów tropikalnych i każdą z kulek ułóż na talerzu obok siebie. Użyj lodów o różnych kolorach i smakach, np. brzoskwiniowych, ananasowych i śmietankowych – najlepiej będą prezentowały się te jasne i pastelowe, tak by wyglądały jak latający balon. Koszyk przygotuj z kruchego wafelka, herbatników, albo innych ulubionych ciastek, a sznurki ze słonych paluszków. Dla urozmaicenia, na górze zrób chmurki z bitej śmietany i dodatkowo oprósz je posypką w kształcie gwiazdek lub startą mleczną czekoladą. Deser z lodów tropikalnych „balon” podawaj zaraz po przyrządzeniu, najlepiej na schłodzonym wcześniej talerzyku. Do dekoracji wykorzystaj ewentualnie również listki świeżej mięty lub wiórki kokosowe. Dobrym pomysłem są też owoce, na przykład maliny, połówki truskawek, ćwiartki brzoskwiń lub kawałki ananasa. Desery lodowe to bardzo popularne słodkie przekąski – przekonaj się, że mogą być jednocześnie smaczne, oryginalne oraz niezwykle efektowne.