Wiedza na temat właściwego przechowywania żywności jest jedną z najważniejszych rzeczy w kuchni. Pozornie błahe błędy mogą skutkować tym, że jedzenie wyląduje w koszu, a marnotrawienie jedzenia stanowi jeden z palących problemów współczesnych społeczeństw. Co równie istotne, złe podejście do mięsa odbije się nie tylko na naszym portfelu, ale przede wszystkim na zdrowiu. To produkt, który z jednej strony może zachwycać smakiem, ale z drugiej wymaga specjalnego traktowania. Trzymanie mięsa w lodówce to podstawa, będąca dobrym startem do dalszych rozważań na temat kuchennych nawyków. Jak przechowywać mięso w lodówce? Ile można trzymać surowe, a ile marynowane?

Czy rozmrożone mięso można trzymać w lodówce?

Można, a nawet trzeba. Najlepszą metodą rozmrażania mięsa jest przełożenie go do lodówki, w której powoli i równomiernie będzie wracać do stanu sprzed włożenia do zamrażarki. Ogranicza to rozwój niebezpiecznych bakterii, które mogłyby wywołać poważne zatrucie. Jak przechowywać mięso w lodówce? Należy przenieść je na najniższą półkę, najlepiej szczelnie zamknięte. Trzeba zadbać o to, by nie miało kontaktu z innymi produktami. Mowa przede wszystkim o tych, które spożywamy na surowo, np. warzywa.

Jak długo można przechowywać mięso w lodówce?

Rozmrażanie potrwa kilkanaście godzin. Czasem może zająć to nawet całą dobę. Wszystko zależy od wielkości porcji i gatunku. Po rozmrożeniu nie należy zwlekać z obróbką mięsa. Chude mięsa, takie jak drób oraz ryby, należy spożyć w ciągu kolejnej doby. O jeden dodatkowy dzień przełożyć można przyrządzenie wieprzowiny i wołowiny.

Ile można trzymać surowe mięso w lodówce – bez zamrażania?

Mięsne zakupy robisz z myślą o tym, że wszystkie produkty zużyjesz w najbliższym czasie i nie bierzesz pod uwagę wstawiania go do zamrażalnika? Pamiętaj więc, by nie kupować nadmiernej ilości. Kieruj się przede wszystkim terminem przydatności do spożycia, data powinna widnieć na opakowaniu. Mięso najlepiej transportować w specjalnych torbach termicznych, aby nie przerywać łańcucha chłodniczego.

Weź pod uwagę, że czas przechowywania zależy od rodzaju mięsa. Mielone cechuje się najmniejszą trwałością, więc polecamy zużyć je jeszcze tego samego dnia.

Ważne: W momentach, kiedy cokolwiek wzbudza twoje wątpliwości, np. nieświeży zapach mięsa lub śliska maź na jego powierzchni, zrezygnuj z jedzenia. Efektem posiłku mogą być poważne dolegliwości żołądkowe.

Ile może leżeć zamarynowane mięso w lodówce?

Przyprawy mają za zadanie nie tylko zmiękczyć mięso i nadać mu niezrównany aromat oraz smak, ale część z nich ma też właściwości konserwujące. Mówi się, że im więcej czasu żywność spędzi w pachnącej zalewie, tym lepiej. Jednak i to ma swoje ograniczenia. 24 godziny, które mięso spędzi w lodówce w zupełności wystarczą, by nawet bardzo duży kawałek twardego mięsa był gotowy do dalszej obróbki. Zdarzyła się nagła sytuacja i jednak nie możesz zabrać się za gotowanie od razu? Możesz odczekać jeszcze 2 dni.

Przepisy dla mięsożerców

Jak długo można trzymać mięso w lodówce – ta sprawa jest już wyjaśniona. Jeśli wszystko jest dla ciebie jasne, rozpocznij kuchenną przygodę! Na start proponujemy muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym, które stanowią szybką (zarówno w przygotowaniu, jak i spałaszowaniu) i nietuzinkową pozycję w jadłospisie. Pośpiech bywa złym doradcą, ale czasem może nas przybliżyć do receptur, na które wcześniej nie zwrócilibyśmy uwagi, a kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem to jedna z nich. Fani drobiu zaraz popędzą po zakupy, bo w planach jest kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach – upewnij się, że masz wszystko! Podczas świąt serwuj pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem, a goście oszaleją z zachwytu. Mięso już rozmrożone? Nie pozostaje więc nic innego, jak zaszaleć ze schabem z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera. Takiemu zestawowi nie można się oprzeć.