
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z lodów czekoladowych Big Milk Trio Caramella zrób kulkę. Spłaszcz ją z jednej strony i umieść na środku talerza płaską stroną ku górze.
Krok 2
Z lodów śmietankowych zrób taką samą kulkę i umieść ją na lodach czekoladowych. W ten sposób powstanie duża dwusmakowa kulka lodowa.
Krok 3
Z wafla nugatowego wytnij dwa duże trójkąty, to będą skrzydła sowy. Umieść je po bokach lodowej kulki.
Krok 4
Z przekrojonej na pół borówki zrób duże sowie oczy. Nad nimi umieść dwa małe listki mięty sterczące ku górze.
Krok 5
Z wafla nugatowego wytnij trzy małe trójkąty. Dwa z nich umieść nad oczami jako uszy. Z ostatniego zrób dziób, wtykając go pomiędzy oczami.
Krok 6
Truskawkę przekrój wzdłuż na pół. Z połówek wytnij małe trójkąciki i zrób z nich ptasie nóżki. Każdą nogę wykonaj z trzech trójkącików, umieszczając je u spodu lodów czekoladowych. Deser udekoruj miętą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z lodami "Sowa"
Deser z lodami „sowa” to ciekawa propozycja, która sprawdzi się świetnie zarówno na przyjęciu, jak i na co dzień. „Sowę” przygotuj na płaskim talerzu schłodzonym wcześniej w zamrażarce. Robienie tego deseru to przede wszystkim zabawa. Wybierz dowolny smak lodów – kolorystycznie najlepiej sprawdzą się czekoladowe, śmietankowe i karmelowe. Do zrobienia uszu, dzioba i skrzydeł wykorzystaj wafel nugatowy albo andruty. Sprawdzą się też herbatniki, biszkopty lub kawałki czekolady (którą warto wcześniej schłodzić w lodówce). Oczy wykonaj z borówek. Dobre będą również ciemne winogrona, rodzynki sułtańskie, orzechy w czekoladzie lub kolorowe drażetki. Kawałki truskawek albo brzoskwiń będą z kolei imitować sowie pazurki. Gotowy deser udekoruj rozpuszczoną czekoladą, najlepiej mleczną lub karmelową, a także świeżymi owocami. Jeśli deser ma być jeszcze bardziej słodki, użyj syropu klonowego lub czekoladowego. Sprawdź, jak łatwo i szybko można przygotować zabawny deser. Podziel się swoją opinią na temat naszego przepisu.