Jednym z najpopularniejszych koreańskich przysmaków jest kimchi. Z czym jeść tę potrawę i do czego ją podawać? Poniżej odpowiedzi na te pytania.

Z czym jeść kimchi?

Kimchi przygotowuje się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Najczęściej robi się je na bazie kapusty pekińskiej lub rzepy. Kimchi można również jeść z innymi warzywami, np. ogórkiem, marchewką, bakłażanem, rzodkiewką, rzeżuchą, cebulą czy szpinakiem.

W potrawie powinny znaleźć się: proszek z ostrych papryczek, imbir, czosnek, pieprz oraz musztarda. Dzięki takim składnikom kimchi nabiera charakterystycznego, kwaśno-ostrego smaku.

Do kimchi dodaje się również orzechy, grzyby shitake, małże, krewetki, anchois, ziarna sezamu, sos sojowy, a także niezbyt słodkie owoce, np. jagody czy jabłka.

Kimchi – z czym je podawać?

Kimchi może być jedzone jako samodzielna przystawka, a także dodatek do wielu potraw – zarówno śniadaniowych, obiadowych, jak i na kolację czy podwieczorek. Kimchi pasuje świetnie do różnego rodzaju zup, zwłaszcza na bazie warzywno-mięsnego bulionu.

Można je także podawać z różnego typu sałatkami, zarówno warzywnymi, jak i owocowymi. Świetnie smakuje np. sałatka kimchi z kapusty pekińskiej z dodatkiem ostrej pasty paprykowej, oleju sezamowego, soku z limonki, czosnku, kolendry oraz sezamu uprażonego na patelni.

Ten azjatycki specjał warto również wykorzystać jako dodatek do hamburgera. Godny polecenia jest np. koreański burger z mieloną wołowiną, grzybami shitake, ostrą papryczką chilli, serem cheddar, kolendrą, sosem sojowym, sałatą i imbirem. Równie dobrze smakują burgery wieprzowe sous vide w stylu azjatyckim – do ich przygotowania oprócz kimchi warto wykorzystać karkówkę, wędzoną słodką paprykę, sałatę lodową, plastry ogórka, pieprz cayenne, musztardę, cebulę oraz sos chilli.

Kimchi dobrze komponuje się także z ryżem, makaronem, kaszą, jajecznicą oraz dowolnym mięsem, a zwłaszcza kurczakiem i wołowiną. Można również wykorzystać je jako składnik farszu do potraw mącznych, np. naleśników, placków, knedli, pierogów, gofrów, pizzy, tortilli czy wrapów.

Kimchi warto jeść z rybami, w tym zwłaszcza śledziem. Świetnie sprawdza się do wzbogacenia smaku różnego typu dań jednogarnkowych, np. gulaszu, curry, leczo, fasolki po bretońsku, bigosu czy łazanek. Kimchi można ponadto położyć na kanapki, zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Warto wtedy podawać je razem z kiszonym ogórkiem, jajkiem, pomidorem i rzodkiewką. Może także być użyte jako baza do przygotowania wegańskich past kanapkowych.

Kimchi – egzotyczny dodatek w twojej kuchni

Choć kimchi to koreańska potrawa, możesz ją wykorzystać do nadania wyrazistego smaku różnym potrawom – nie tylko azjatyckim! Masz wiele możliwości eksperymentowania z użyciem kimchi. Spróbuj różnych konfiguracji, dzięki czemu sam sprawdzisz, do czego najlepiej będzie pasować.