
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na kartce narysuj kontur gitary, wytnij go i przyłóż do wafla.
Krok 2
Nożem z ząbkami delikatnie wykrój z wafla kształt gitary, a następnie wytnij w niej 2 okrągłe otwory.
Krok 3
Na talerzu połóż obok siebie dwie kulki lodów o smaku czekoladowym i karmelowym. Nałóż na nie przygotowany wafel tak jak na zdjęciu.
Krok 4
Powyżej zrób linię z bitej śmietany i przyklej do niej rurkę waflową jako gryf gitary.
Krok 5
Na szczycie gryfu przyklej pastylki czekoladowe (po 3 z każdej strony). To klucze do naciągania strun.
Krok 6
Na lodach ułóż paluszki – struny gitary.
Krok 7
Deser z lodami udekoruj cyferkami i posypką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody czekoladowe z paluszkami "Gitara"
Urządzasz przyjęcie lub masz ochotę na pyszny deser podany w efektowny sposób? W takim przypadku koniecznie przygotuj lody czekoladowe z paluszkami „gitara”. Zastanawiasz się, jak je wykonać? Nic prostszego. Zacznij od umieszczenia pod waflem, wykrojonym w kształt gitary, bitej śmietany. Sprawdzi się np. taka, która będzie miała cynamonowy posmak. W prosty sposób przyrządzisz ją samodzielnie. Wystarczy, że zmiksujesz dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i cynamonem. W miejscu strun gitarowych umieść paluszki. Efektowne dekoracje przygotujesz również z polewy czekoladowej. Na kawałku papieru do pieczenia narysuj czekoladowe znaki, np.: klucz wiolinowy i nuty, a następnie włóż na chwilę do zamrażalnika. Możesz również użyć migdałów pokrojonych w słupki lub rodzynków. Lody czekoladowe z paluszkami „gitara” serwuj także z owocami – plasterkami pomarańczy, kawałkami brzoskwini oraz przekrojonym wzdłuż bananem. Całość posyp dookoła startą białą czekoladą. Sprawdź, jak wykonać efektowny lodowy deser.



































