Lody czekoladowe z paluszkami "Gitara" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody czekoladowe z paluszkami "Gitara"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na kartce narysuj kontur gitary, wytnij go i przyłóż do wafla.

Krok 2

Nożem z ząbkami delikatnie wykrój z wafla kształt gitary, a następnie wytnij w niej 2 okrągłe otwory.

Krok 3

Na talerzu połóż obok siebie dwie kulki lodów o smaku czekoladowym i karmelowym. Nałóż na nie przygotowany wafel tak jak na zdjęciu.

Krok 4

Powyżej zrób linię z bitej śmietany i przyklej do niej rurkę waflową jako gryf gitary.

Krok 5

Na szczycie gryfu przyklej pastylki czekoladowe (po 3 z każdej strony). To klucze do naciągania strun.

Krok 6

Na lodach ułóż paluszki – struny gitary.

Krok 7

Deser z lodami udekoruj cyferkami i posypką.

3

Opinie o przepisie

  • Barbara Musial

    Barbara Musial , 20.08.2016

    Wow!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Matyjaszczyk

    Marian Matyjaszczyk , 24.06.2016

    A więc deczko słodkości do kawki.. Milutkiego dzionka i opalania bo temperatura powyżej 30 stopni. Tylko bez oparzeń.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass , 02.06.2016

    Super pomysł :) Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody czekoladowe z paluszkami "Gitara" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody czekoladowe z paluszkami "Gitara" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody czekoladowe z paluszkami "Gitara" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody czekoladowe z paluszkami "Gitara" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody czekoladowe z paluszkami "Gitara" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody czekoladowe z paluszkami "Gitara" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody czekoladowe z paluszkami "Gitara" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody czekoladowe z paluszkami "Gitara" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe z paluszkami "Gitara"Lody czekoladowe z paluszkami "Gitara"

Urządzasz przyjęcie lub masz ochotę na pyszny deser podany w efektowny sposób? W takim przypadku koniecznie przygotuj lody czekoladowe z paluszkami „gitara”. Zastanawiasz się, jak je wykonać? Nic prostszego. Zacznij od umieszczenia pod waflem, wykrojonym w kształt gitary, bitej śmietany. Sprawdzi się np. taka, która będzie miała cynamonowy posmak. W prosty sposób przyrządzisz ją samodzielnie. Wystarczy, że zmiksujesz dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i cynamonem. W miejscu strun gitarowych umieść paluszki. Efektowne dekoracje przygotujesz również z polewy czekoladowej. Na kawałku papieru do pieczenia narysuj czekoladowe znaki, np.: klucz wiolinowy i nuty, a następnie włóż na chwilę do zamrażalnika. Możesz również użyć migdałów pokrojonych w słupki lub rodzynków. Lody czekoladowe z paluszkami „gitara” serwuj także z owocami – plasterkami pomarańczy, kawałkami brzoskwini oraz przekrojonym wzdłuż bananem. Całość posyp dookoła startą białą czekoladą. Sprawdź, jak wykonać efektowny lodowy deser.