
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na kartce narysuj kontur gitary, wytnij go i przyłóż do wafla.
Krok 2
Nożem z ząbkami delikatnie wykrój z wafla kształt gitary, a następnie wytnij w niej 2 okrągłe otwory.
Krok 3
Na talerzu połóż obok siebie dwie kulki lodów o smaku czekoladowym i karmelowym. Nałóż na nie przygotowany wafel tak jak na zdjęciu.
Krok 4
Powyżej zrób linię z bitej śmietany i przyklej do niej rurkę waflową jako gryf gitary.
Krok 5
Na szczycie gryfu przyklej pastylki czekoladowe (po 3 z każdej strony). To klucze do naciągania strun.
Krok 6
Na lodach ułóż paluszki – struny gitary.
Krok 7
Deser z lodami udekoruj cyferkami i posypką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody czekoladowe z paluszkami "Gitara"
Urządzasz przyjęcie lub masz ochotę na pyszny deser podany w efektowny sposób? W takim przypadku koniecznie przygotuj lody czekoladowe z paluszkami „gitara”. Zastanawiasz się, jak je wykonać? Nic prostszego. Zacznij od umieszczenia pod waflem, wykrojonym w kształt gitary, bitej śmietany. Sprawdzi się np. taka, która będzie miała cynamonowy posmak. W prosty sposób przyrządzisz ją samodzielnie. Wystarczy, że zmiksujesz dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i cynamonem. W miejscu strun gitarowych umieść paluszki. Efektowne dekoracje przygotujesz również z polewy czekoladowej. Na kawałku papieru do pieczenia narysuj czekoladowe znaki, np.: klucz wiolinowy i nuty, a następnie włóż na chwilę do zamrażalnika. Możesz również użyć migdałów pokrojonych w słupki lub rodzynków. Lody czekoladowe z paluszkami „gitara” serwuj także z owocami – plasterkami pomarańczy, kawałkami brzoskwini oraz przekrojonym wzdłuż bananem. Całość posyp dookoła startą białą czekoladą. Sprawdź, jak wykonać efektowny lodowy deser.