Lody czekoladowe z paluszkami "Gitara"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

46 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0

0

0

0

0

0

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na kartce narysuj kontur gitary, wytnij go i przyłóż do wafla.

Krok 2

Nożem z ząbkami delikatnie wykrój z wafla kształt gitary, a następnie wytnij w niej 2 okrągłe otwory.

Krok 3

Na talerzu połóż obok siebie dwie kulki lodów o smaku czekoladowym i karmelowym. Nałóż na nie przygotowany wafel tak jak na zdjęciu.

Krok 4

Powyżej zrób linię z bitej śmietany i przyklej do niej rurkę waflową jako gryf gitary.

Krok 5

Na szczycie gryfu przyklej pastylki czekoladowe (po 3 z każdej strony). To klucze do naciągania strun.

Krok 6

Na lodach ułóż paluszki – struny gitary.

Krok 7

Deser z lodami udekoruj cyferkami i posypką.

3

Opinie o przepisie

  • Barbara Musial

    Barbara Musial

    Wow!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Matyjaszczyk

    Marian Matyjaszczyk

    A więc deczko słodkości do kawki.. Milutkiego dzionka i opalania bo temperatura powyżej 30 stopni. Tylko bez oparzeń.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass

    Super pomysł :) Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe z paluszkami "Gitara"Lody czekoladowe z paluszkami "Gitara"

Urządzasz przyjęcie lub masz ochotę na pyszny deser podany w efektowny sposób? W takim przypadku koniecznie przygotuj lody czekoladowe z paluszkami „gitara”. Zastanawiasz się, jak je wykonać? Nic prostszego. Zacznij od umieszczenia pod waflem, wykrojonym w kształt gitary, bitej śmietany. Sprawdzi się np. taka, która będzie miała cynamonowy posmak. W prosty sposób przyrządzisz ją samodzielnie. Wystarczy, że zmiksujesz dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i cynamonem. W miejscu strun gitarowych umieść paluszki. Efektowne dekoracje przygotujesz również z polewy czekoladowej. Na kawałku papieru do pieczenia narysuj czekoladowe znaki, np.: klucz wiolinowy i nuty, a następnie włóż na chwilę do zamrażalnika. Możesz również użyć migdałów pokrojonych w słupki lub rodzynków. Lody czekoladowe z paluszkami „gitara” serwuj także z owocami – plasterkami pomarańczy, kawałkami brzoskwini oraz przekrojonym wzdłuż bananem. Całość posyp dookoła startą białą czekoladą. Sprawdź, jak wykonać efektowny lodowy deser.