Lody dla dzieci z polewą malinową "Wulkan"
łatwe
39 osób zapisało

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W okrągłej miseczce umieść 3 kulki lodów: śmietankową, czekoladową i karmelową.
Krok 2
Lody polej sosem malinowym – to lawa płynąca z krateru. Całość posyp kolorowymi gwiazdkami. Deser podawaj od razu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody dla dzieci z polewą malinową "Wulkan"
Z lodów i prostych dodatków przygotujesz wiele kreatywnych deserów, co świetnie udowadnia poniższy przepis. Zainspiruj się nim i zaserwuj lody z polewą malinową „wulkan”. Do ich przygotowania możesz użyć gotowego sosu, znacznie smaczniejszy będzie jednak taki, który przyrządzisz samodzielnie. Wystarczy, że maliny będziesz dusić pod przykryciem do momentu, w którym zmiękną. Dodaj do nich odrobinę cukru i soku z cytryny (opcjonalnie z limonki), dzięki czemu podkreślisz smak owoców. Gotowy sos po ostygnięciu schłódź dodatkowo w lodówce. Aby nadać deserowi odpowiedni kształt, na gałkach lodów możesz umieść trzy trójkąty wycięte z wafli. Całość warto również polać roztopioną w kąpieli wodnej tabliczką czekolady. Do dekoracji użyj kawałków owoców – będą imitowały skały. Wykorzystaj więc kawałki melona, arbuza czy kiwi. Zwieńczeniem tego deseru jest „lawa”, która powinna wypływać ze szczytu „wulkanu”. Przetestuj nasz przepis przy najbliższej okazji. Bardzo cenimy Twoją opinię – koniecznie podziel się nią w komentarzu.


































