Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
44 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z lodów czekoladowych zrób dużą kulkę i połóż ją na talerzu blisko brzegu – to będzie głowa pszczoły.

Krok 2

Zrób kilka mniejszych kulek z lodów czekoladowych i karmelowych. Następnie ułóż je na przemian, tworząc tułów.

Krok 3

Z wafli wytnij delikatnie nożem z ząbkami 2 duże i 3 małe trójkąty. Większe wetknij między kulki tułowia, tak aby powstały skrzydełka. Dwa mniejsze trójkąty umieść w główce pszczoły (tak jak na zdjęciu), tworząc z nich pyszczek.

Krok 4

Z drażetek zrób oczy. Trzeci mały trójkąt umieść na końcu tułowia jako żądło. Lody podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła"Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła"

Jeśli szukasz przepisu na deser w niebanalnym wydaniu, który podasz na domowym przyjęciu lub po obiedzie, koniecznie zainspiruj się przepisem na lody czekoladowe z wafelkami „pszczoła”. Aby je przygotować, na początek uformuj dużą kulę z lodów czekoladowych i połóż ją blisko brzegu dużego i jasnego talerza – będzie stanowiła głowę pszczoły. Z kilku mniejszych czekoladowych kulek, ułożonych naprzemiennie z ciasteczkowymi, zbudujesz tułów. Trójkątne wafle posłużą jako ząbki i czułki, a z żółtych drażetek ułożysz oczy. Niewielki trójkąt wycięty z jasnego wafla umieść na końcu tułowia – stworzysz w ten sposób żądło. Jeśli chcesz, by talerz był jeszcze bardziej kolorowy, udekoruj go posypką cukierniczą w postaci gwiazdek. Sprawdzą się też pisaki cukrowe, z których zrobisz efektowne wzory, jak również świeże owoce, np. maliny, truskawki czy borówki, których kwaskowatość doskonale przełamie słodycz deseru. Lody czekoladowe z wafelkami „pszczoła” z pewnością sprawdzą się na wiele okazji. Smacznego.