Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

40 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z lodów czekoladowych zrób dużą kulkę i połóż ją na talerzu blisko brzegu – to będzie głowa pszczoły.

Krok 2

Zrób kilka mniejszych kulek z lodów czekoladowych i karmelowych. Następnie ułóż je na przemian, tworząc tułów.

Krok 3

Z wafli wytnij delikatnie nożem z ząbkami 2 duże i 3 małe trójkąty. Większe wetknij między kulki tułowia, tak aby powstały skrzydełka. Dwa mniejsze trójkąty umieść w główce pszczoły (tak jak na zdjęciu), tworząc z nich pyszczek.

Krok 4

Z drażetek zrób oczy. Trzeci mały trójkąt umieść na końcu tułowia jako żądło. Lody podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła"Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła"

Jeśli szukasz przepisu na deser w niebanalnym wydaniu, który podasz na domowym przyjęciu lub po obiedzie, koniecznie zainspiruj się przepisem na lody czekoladowe z wafelkami „pszczoła”. Aby je przygotować, na początek uformuj dużą kulę z lodów czekoladowych i połóż ją blisko brzegu dużego i jasnego talerza – będzie stanowiła głowę pszczoły. Z kilku mniejszych czekoladowych kulek, ułożonych naprzemiennie z ciasteczkowymi, zbudujesz tułów. Trójkątne wafle posłużą jako ząbki i czułki, a z żółtych drażetek ułożysz oczy. Niewielki trójkąt wycięty z jasnego wafla umieść na końcu tułowia – stworzysz w ten sposób żądło. Jeśli chcesz, by talerz był jeszcze bardziej kolorowy, udekoruj go posypką cukierniczą w postaci gwiazdek. Sprawdzą się też pisaki cukrowe, z których zrobisz efektowne wzory, jak również świeże owoce, np. maliny, truskawki czy borówki, których kwaskowatość doskonale przełamie słodycz deseru. Lody czekoladowe z wafelkami „pszczoła” z pewnością sprawdzą się na wiele okazji. Smacznego.