Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
44 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z lodów czekoladowych zrób dużą kulkę i połóż ją na talerzu blisko brzegu – to będzie głowa pszczoły.

Krok 2

Zrób kilka mniejszych kulek z lodów czekoladowych i karmelowych. Następnie ułóż je na przemian, tworząc tułów.

Krok 3

Z wafli wytnij delikatnie nożem z ząbkami 2 duże i 3 małe trójkąty. Większe wetknij między kulki tułowia, tak aby powstały skrzydełka. Dwa mniejsze trójkąty umieść w główce pszczoły (tak jak na zdjęciu), tworząc z nich pyszczek.

Krok 4

Z drażetek zrób oczy. Trzeci mały trójkąt umieść na końcu tułowia jako żądło. Lody podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła"Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła"

Jeśli szukasz przepisu na deser w niebanalnym wydaniu, który podasz na domowym przyjęciu lub po obiedzie, koniecznie zainspiruj się przepisem na lody czekoladowe z wafelkami „pszczoła”. Aby je przygotować, na początek uformuj dużą kulę z lodów czekoladowych i połóż ją blisko brzegu dużego i jasnego talerza – będzie stanowiła głowę pszczoły. Z kilku mniejszych czekoladowych kulek, ułożonych naprzemiennie z ciasteczkowymi, zbudujesz tułów. Trójkątne wafle posłużą jako ząbki i czułki, a z żółtych drażetek ułożysz oczy. Niewielki trójkąt wycięty z jasnego wafla umieść na końcu tułowia – stworzysz w ten sposób żądło. Jeśli chcesz, by talerz był jeszcze bardziej kolorowy, udekoruj go posypką cukierniczą w postaci gwiazdek. Sprawdzą się też pisaki cukrowe, z których zrobisz efektowne wzory, jak również świeże owoce, np. maliny, truskawki czy borówki, których kwaskowatość doskonale przełamie słodycz deseru. Lody czekoladowe z wafelkami „pszczoła” z pewnością sprawdzą się na wiele okazji. Smacznego.