Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

39 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z lodów czekoladowych zrób dużą kulkę i połóż ją na talerzu blisko brzegu – to będzie głowa pszczoły.

Krok 2

Zrób kilka mniejszych kulek z lodów czekoladowych i karmelowych. Następnie ułóż je na przemian, tworząc tułów.

Krok 3

Z wafli wytnij delikatnie nożem z ząbkami 2 duże i 3 małe trójkąty. Większe wetknij między kulki tułowia, tak aby powstały skrzydełka. Dwa mniejsze trójkąty umieść w główce pszczoły (tak jak na zdjęciu), tworząc z nich pyszczek.

Krok 4

Z drażetek zrób oczy. Trzeci mały trójkąt umieść na końcu tułowia jako żądło. Lody podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła"Lody czekoladowe z wafelkami "Pszczoła"

Jeśli szukasz przepisu na deser w niebanalnym wydaniu, który podasz na domowym przyjęciu lub po obiedzie, koniecznie zainspiruj się przepisem na lody czekoladowe z wafelkami „pszczoła”. Aby je przygotować, na początek uformuj dużą kulę z lodów czekoladowych i połóż ją blisko brzegu dużego i jasnego talerza – będzie stanowiła głowę pszczoły. Z kilku mniejszych czekoladowych kulek, ułożonych naprzemiennie z ciasteczkowymi, zbudujesz tułów. Trójkątne wafle posłużą jako ząbki i czułki, a z żółtych drażetek ułożysz oczy. Niewielki trójkąt wycięty z jasnego wafla umieść na końcu tułowia – stworzysz w ten sposób żądło. Jeśli chcesz, by talerz był jeszcze bardziej kolorowy, udekoruj go posypką cukierniczą w postaci gwiazdek. Sprawdzą się też pisaki cukrowe, z których zrobisz efektowne wzory, jak również świeże owoce, np. maliny, truskawki czy borówki, których kwaskowatość doskonale przełamie słodycz deseru. Lody czekoladowe z wafelkami „pszczoła” z pewnością sprawdzą się na wiele okazji. Smacznego.