Jakie ciasta można mrozić, a jakie nie? Czy te z galaretką nadają się do mrożenia?

Rodzinne uroczystości oraz święta spędzane w większym gronie to czas delektowania się mnóstwem wcześniej przygotowanych przysmaków. Jednak później okazuje się, że wiele potraw nie zostało zjedzonych w całości, a jedyną możliwością zachowania ich na dłużej jest pasteryzacja lub mrożenie. Czy wśród wielu dań, które trafiają do zamrażarki mogą być także wypieki? Jakie ciasta można mrozić? Sprawdzamy!

Mrożenie ciast – jak przechowywać ulubione desery?

Jak tu nie kochać ciast? Słodkie, aromatyczne, z wieloma ulubionymi dodatkami i tak niesamowicie smaczne, że nie sposób przejść obok nich obojętnie. Choć pod pojęciem „ciasto” kryje się przede wszystkim plastyczna masa składające się z mąki, płynów oraz różnych dodatków, często wyraz ten jest używany również do określenia gotowych wypieków i deserów. Do najpopularniejszych rodzajów ciast zaliczane są kruche, drożdżowe, biszkoptowe, francuskie i parzone, a różnią się one od siebie nie tylko wyglądem i konsystencją, ale przede wszystkim użytymi do wyrobienia składnikami, a zwłaszcza dodatkiem spulchniacza konkretnego rodzaju.

Ciasta, które nie lubią mrożenia

Choć większość osób przepada za niemal wszystkimi rodzajami ciast, niestety nie każde dobrze znosi przechowywanie w ujemnych temperaturach. Wiele osób pakując ulubiony wypiek do pojemników lub worków na mrożonki zastanawia się, czy można zamrozić ciasto z galaretką, albo takie składające się z blatów bezowych. Niestety nie jest to dobry pomysł, ponieważ zawierająca dużo wody i żelatynę galaretka po rozmrożeniu może stać się mętna, lejąca i stracić swój charakterystyczny smak. Podobnie wygląda sytuacja z wypiekami bezowymi oraz deserami zawierającymi bitą śmietanę – po rozmrożeniu stają się niesmaczne i wodniste. Wyjątkiem są torty lodowo-bezowe, które wręcz należy przechowywać w temperaturze -18°C.

Jakie ciasta można mrozić?

Na szczęście wśród wielu rodzajów deserów są i takie, którym chłód zupełnie nie przeszkadza i nieraz stanowi jedyną formę przedłużenia ich przydatności do spożycia. Czy wiecie, jakie ciasta można zamrozić? Ucierane, kruche, ptysiowe, francuskie, drożdżowe oraz pieczywo. Aby placek po rozmrożeniu zachował swój oryginalny smak i konsystencję, warto przestrzegać kilka reguł, dzięki którym mrożenie ciasta nie będzie wyzwaniem a czystą przyjemnością.

Do mrożenia używamy tylko i wyłącznie świeżych ciast, co gwarantuje, że po wyjęciu z zamrażarki wciąż będą zachwycać wyjątkowym smakiem.

Przed włożeniem ciasta do zamrażarki warto je od razu podzielić na mniejsze, wygodne do zjedzenia porcje, ponieważ nie wolno ich mrozić po raz kolejny.

Zanim ciasto trafi do zamrażarki musi zostać szczelnie opakowane, co zapobiegnie pochłanianiu innych zapachów (np. kiełbasy czy surowego mięsa). Do tego celu najlepiej się nadają szklane lub plastikowe pojemniki lub specjalne woreczki na mrożonki z suwakiem.

Bardzo miękkie lub pełne delikatnej masy ciasta najlepiej wstępnie zamrozić bez żadnego opakowania, a dopiero gdy stwardnieją szybko przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub torebek foliowych.

Ciasta najlepiej rozmrażać poprzez przełożenie ich z zamrażarki do lodówki. Ten proces trwa długo, ale gwarantuje, że wypiek nie straci swoich największych walorów smakowych i wizualnych. Powolnego rozmrażania wymagają delikatne i wilgotne ciasta jak różnorodne serniki, miodowiec z orzechami, biszkopt z masą jogurtową, czy klasyczna szarlotka.

Mrożenie ciasta przed pieczeniem

Na pytanie „jakie ciasto można mrozić” można odpowiedzieć na dwa sposoby. W ujemnej temperaturze da się przechowywać większość gotowych wypieków pozbawionych świeżych owoców, galaretki i bezy. Ale to nie wszystko. W niektórych przypadkach warto mrozić ciasta surowe, które dużo lepiej znoszą pobyt w zamrażarce niż ich gotowe odpowiedniki. Przed pieczeniem można mrozić ciasto kruche, francuskie oraz drożdżowe, ale pod warunkiem, że nastąpi to zaraz po wyrobieniu, zanim drożdże zaczną pracować. Z rozmrożonych surowych ciast warto przyrządzić wiele wspaniałych wypieków, jak klasyczny drożdżowiec z kruszonką, słodkie koperty z brzoskwiniami, albo chrupiącą tartę cytrynową. Smacznego!