Czy miętę można mrozić? Jak to robić?

Chcecie przedłużyć żywot mięty, ale nie wiecie jak to zrobić? Dobrze się składa, ponieważ przygotowaliśmy dla Was najlepsze metody, które pozwolą na zachowanie świeżości tego produktu. Odpowiemy na zasadnicze pytanie, czy miętę można mrozić. Zapraszamy!

Czy miętę można mrozić?

Mięta to roślina, której domowa hodowla jest niezwykle prosta. Warto więc pomyśleć o zasadzeniu jej we własnym ogródku lub w doniczce. Zastanawiacie się, czy miętę można zamrozić? Tak! Mrożenie mięty to świetny pomysł na przedłużenie ważności tej rośliny. Możecie później dodawać ją do wielu zimnych koktajli, deserów oraz potraw. Warto mieć więc zapas mięty w zamrażarce, ponieważ nigdy nie wiecie, kiedy może Wam się ona przydać!

Ważne jest to, że rozmrożona mięta nie traci swojego aromatu ani konsystencji. Po obróbce termicznej roślina będzie dalej intensywnie pachnieć oraz świetnie smakować! Czy świeżą miętę można mrozić? Oczywiście, że tak. Roślina nie może mieć jednak żądnych oznak psucia!

Jak zamrozić miętę?

Przygotowaliśmy dla Was najprostszą, ale najbardziej skuteczną metodę mrożenia mięty. Będziecie do tego potrzebować jedynie szczelnego opakowania.

  1. Zacznijcie od dokładnego umycia mięty, a następnie osuszcie ją ręcznikiem papierowym. Na roślinie nie powinna znajdować się nawet jedna kropelka wody!
  2. Wybierzcie świeże listki mięty, włóżcie je do słoika i szczelnie zamknijcie.
  3. Gotowe! Włóżcie miętę do zamrażarki, a po kilku dniach będzie ona gotowa do użycia.

Pamiętajcie! Po rozmrożeniu mięty nie możecie jej ponownie zamrażać.

Jak mrozić miętę zblendowaną?

Czy wiedzieliście, że możecie zamrozić miętę nie tylko w postaci liści? Jeżeli nie, to czas nadrobić zaległości! Czy można zamrozić miętę po zblendowaniu? Oczywiście, że tak! Jest to znakomita metoda dla osób, które lubią napoje z dodatkiem tej rośliny. Blendowana mięta świetnie sprawdza się jako dodatek do mohito lub koktajli owocowych. Jak ją przygotować?

  1. Wybierzcie listki mięty, dokładnie je umyjcie, a następnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Ważne jest to, by roślina była dobrej jakości. Mrożenie świeżej mięty sprawdzi się najlepiej!
  2. Wrzućcie listki mięty do blendera, a następnie włączcie go na około minutę.
  3. Mrożenie świeżej mięty można zacząć! Przełóżcie ją do pojemnika na kostki lodu i równomiernie rozprowadźcie.
  4. Włóżcie pojemnik z miętą do zamrażarki i pozostawcie go tam na kilka dni. Gdy roślina się zamrozi, możecie przełożyć kostki do foliowych woreczków. Gotowe!

Mięta w kuchni – nasze pomysły

Wiecie już, czy można mrozić miętę. Teraz czas wykorzystać tę roślinę w swojej kuchni. Sprawdźcie nasze propozycje!

Szukacie pomysłu na pyszne śniadanie? Wyjmijcie miętę z zamrażarki i przygotujcie coś specjalnego. Będzie naprawdę pysznie! Polecamy Wam grillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i miętą, które ulepszą każdy poranek!

A na obiad doskonale sprawdzą się pulpety z miętą i cytryną po grecku. Jeżeli nigdy nie próbowaliście tej potrawy, to możemy Was zapewnić, że pozytywnie was zaskoczy.

Czy są z nami fani makaronów? Jeżeli tak, to nasza kolejna potrawa z pewnością Was zadowoli. Kremowy makaron z łososiem, groszkiem i miętą zachwyci każdego, kto go spróbuje. Smacznego!