Kuchnia kraju pochodzenia
Kuchnia śródziemnomorska to wybuchowa mieszanka wielu inspiracji – łączy w sobie znakomite przepisy z Francji, kraju Basków, słonecznej Italii, Bałkanów oraz afrykańskich wybrzeży. Stanowi kulinarny misz-masz, dzięki czemu zaskakuje nas wyjątkowym bogactwem smaków i aromatów. Jej wspólnym mianownikiem są przyprawy, a wśród nich – jedyny i niezastąpiony majeranek! Stanowi on doskonałe uzupełnienie dań makaronowych oraz wszelkich dań mącznych – na dzisiejszy obiad polecają się kluski półfrancuskie z majerankiem! Pasuje również do gęstych potraw na bazie roślin strączkowych. Znakomicie czuje się w obecności innych warzyw. Szczególnie upodobał sobie pomidorowe towarzystwo. Dowód? Pieczone warzywa w pomidorach! Szczyptę majeranku dodajemy ponadto do rozmaitych sosów mięsnych i śmietanowych – oto pyszna kuchnia śródziemnomorska, obowiązkowo z majerankiem! Palce lizać!
powrót do góry
Zainspiruj się
Majeranek to niezwykle towarzyski gość! Ceni stare dobre znajomości, ale równie chętnie nawiązuje nowe przyjaźnie. Lubi romansować! Czym przyciąga? Ach ten nietuzinkowy, korzenny aromat! A zatem – znaną od wieków parę tworzy z tradycyjnymi polskimi daniami. Czas na prawdziwą staropolską ucztę! Zupa grochowo-ziemniaczana, a jako danie główne golonka pieczona w piwie? Spokojnie - w towarzystwie majeranku problemy trawienne Ci nie grożą! Dla wszystkich miłośników babcinej kuchni – pyzy z mięsem i grzybami. A jeśli najdzie Cię ochota na aromatyczne mięso – postaw na pieczoną łopatkę wieprzową. To idealna propozycja na sycący obiad, ale także ciekawa alternatywa dla wędliny do chleba. Jaki zapach… – czujesz? A dla wszystkich tych, którzy szukają ratunku i odpowiedzi na pytanie, czym ugościć niezapowiedzianych gości, mamy radę. Świetnym pomysłem na szybką przekąskę mogą okazać się ziemniaki zapiekane z serem. Uzupełnione o smak majeranku i innych przypraw, podawane solo lub w towarzystwie ulubionego sosu, uratują Twój honor gospodarza!
Ale ale – majeranek lubi też to, co nowe. Modna kasza gryczana – proszę bardzo! Zapraszamy na zapiekankę z jej udziałem oraz dodatkiem pieczarek. Sery feta i pleśniowy zapewnią jej wyrazisty smak, a majeranek go delikatnie podkreśli. A może kurczak zapiekany z ananasem? Podany z ziemniakami oprószonymi majerankiem będzie rządził na naszym stole. Jakieś inne pomysły? Eksperymenty czas zacząć.
powrót do góryCzy wiesz że?
Majeranek to prawdziwy książę! Swoim panowaniem objął większość kuchni świata, ale pochodzi z regionu basenu Morza Śródziemnego. Tam ma to, co lubi najbardziej: łagodny klimat i zasadowe gleby, które pozwalają na rozwój flory obfitującej w rośliny z rodziny jasnowatych, do których przyprawa należy. Stąd ten smak, ten aromat – majeranek z krajów śródziemnomorskich to najlepszy wybór!
Z majeranku przygotowuje się olej, chętnie wykorzystywany nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także kosmetycznym czy perfumeryjnym. Domowe spa bez obciążania portfela? Nic prostszego! Olejek z majeranku świetnie sprawdzi się jako produkt do masażu czy kąpieli. Dasz się namówić?
W starożytności uważany za afrodyzjak, symbol szczęścia i miłości. W antycznej Grecji ubrania nowożeńców przyozdabiano gałązkami majeranku, a z liści parzono napar miłosny. Mówi się także, że wykorzystywano go do rzucania zaklęć miłosnych. Ale magia!
Przez pewien czas majeranek dodawano także do piwa, później został on wyparty przez chmiel. Co więcej, stosowano go także jako dodatek do wina, który miał wydobywać jego smak.
Majeranek bywa często mylony z oregano – obie przyprawy pochodzą z tej samej rodziny. Jak je odróżnić? Z łatwością można to zrobić podczas kwitnienia. Majeranek wypuszcza bladoróżowe kwiaty, a oregano dużo ciemniejsze, niemal fioletowe.
powrót do góryZ czym to się je?
Nasz gentelman ma wiele twarzy! Świeże liście? Ozdobią dania mięsne i zbalansują ich smak. Suszone – rozdrobnione lub zmielone? Znakomicie zagrają w zupach, sosach i sałatkach. Potrawy o wyrazistym charakterze potraktuje bardzo subtelnie, nie przeszkadzając głównym nutom smakowym. Te łagodne weźmie pod włos – i nada lekko piekącego smaku. A wszystko z nutą finezji, dzięki słodko-sosnowemu zapachowi.
Pokochały go kraje śródziemnomorskie. Tam rządzi! Księciunio! Wszelkie dania z pomidorami, włoskie zupy kremy, jagnięcina i drób, sosy, nie tylko pomidorowe, pizza i makarony – to jego specjalność. Ale na tym nie poprzestał – do swoich kuchni zaprosili go smakosze z całej Europy. Mieszkańcy Niemiec – do kiełbas i sznycli. Polacy – do grochówki, fasolki po bretońsku i żurku. A - i do flaków! Majeranek niezbędny! My już wiemy, że w potrawach, które nie grzeszą lekkością, nie ma sobie równych. Wykorzystywany był już przez nasze babcie i mamy, jako główny składnik tradycyjnych dań. Świetnie komponuje się z pieczeniami, a także niemal wszystkimi rybami. O cudowne właściwości podejrzewają go także Grecy, dodając do dań rybnych i sałatek. W kuchni arabskiej zaprzyjaźnił się z baraniną i potrawami z dodatkiem warzyw, np. bakłażana. I wciąż idzie dalej – czas na Europę Wschodnią! Tu wziął się za… gulasze! Do dnia dzisiejszego majeranek dotarł już w prawie każdy zakątek świata, przyciągając wszystkich swoim niesamowitym aromatem! A Ty, jakie danie przygotujesz z majerankiem w roli głównej?
powrót do góry
Komentarze (0)