Kluski półfrancuskie - kluseczki: przepis | Przepisy.pl pixel

Kluski półfrancuskie z majerankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
268 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

190 osób wydrukowało

Pobierz pdf

378 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 łyżka

40 mililitrów

1 łyżka

0.5 pęczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajka, mleko, mąkę szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie ponownie wymieszaj ciasto. Powinno mięć luźną konsystencję.

Kluski półfrancuskie z majerankiem - Krok 1

Krok 2

W garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Za pomocą łyżeczki do herbaty nakładaj małe kluseczki na wrzącą wodę. Pamiętaj, aby za każdym razem przytrzymać chwilę łyżeczkę w wodzie, by była gorąca. Dzięki temu kluski nie będą się nazbyt kleić.

Kluski półfrancuskie z majerankiem - Krok 2

Krok 3

Gotuj kluski około 2-3 minut. Następnie odcedź je.

Kluski półfrancuskie z majerankiem - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozpuść masło i zagrzej kluski. Dopraw posiekaną natką pietruszki oraz Majerankiem Knorr. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do duszonych mięs, a także zup.

Kluski półfrancuskie z majerankiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli kluski w trakcie gotowania będą się rozpadać, dodaj do ciasta odrobinę mąki i ponownie wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski półfrancuskie z majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski półfrancuskie z majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski półfrancuskie z majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski półfrancuskie z majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski półfrancuskie z majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski półfrancuskie z majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski półfrancuskie z majerankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski półfrancuskie z majerankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kluski zacierkowe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kluski półfrancuskie z majerankiemKluski półfrancuskie z majerankiem

Wszelkiego rodzaju kluski są świetnym dodatkiem do dań na każdą okazję. Nie potrzebujesz dużo czasu, aby z prostych składników wyczarować danie na miarę mistrzów kuchni. Pomoże ci w tym prosty ten przepis, do którego na pewno będziesz często wracać. Kluski półfrancuskie z majerankiem to niezwykle aromatyczne danie mączne, stanowiące wspaniały dodatek do mięs, szczególnie wszelkiego rodzaju pieczeni z sosami. Wykonasz je z ugotowanych ziemniaków i mąki lub Fixu kopytka czy leniwe Knorr. Od znanych kopytek różnią się techniką gotowania. Przeważnie kopytka wykonuje się krojąc na małe kluseczki uformowany na stolnicy wałek ciasta. Tym razem proponujemy wykonać ciasto o nieco luźniejszej konsystencji i przy pomocy łyżki oddzielać małe kluseczki i wrzucać je bezpośrednio do wrzącej wody. Efekt zaskoczy nawet ciebie!