Łopatka pieczona, wieprzowa - faszerowana: przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczona łopatka wieprzowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

90

heart
1197 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1404 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

6 plastrów

2 sztuki

200 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozłóż mięso płasko na desce. Okrój dookoła tak, aby powstał równy kształt kawałków. Mięso wyrównaj z wierzchu nożem, aby było „płaskie”. Posyp obficie Przyprawą do mięs Knorr. Namocz w mleku bułkę. Posiekaj zioła: tymianek i rozmaryn.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 1

Krok 2

Zmiel wszystkie resztki mięsa w maszynce. Dodaj majeranek, posiekany tymianek oraz rozmaryn, namoczoną bułkę i jajko. Całość energicznie wymieszaj.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 2

Krok 3

Ułóż na wierzchu mięsa farsz, całość zroluj i zwiń, obwiąż dobrze sznurkiem.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 3

Krok 4

Oprósz roladę Przyprawą do mięs Knorr. Obłóż plastrami słoniny. Wstaw do brytfanny, podlej wodą i piecz w rozgrzanym do 160ºC piekarniku przez 60 minut.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 4

Krok 5

Podawaj z ziemniaczanym puree lub kaszą.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Dobry Człowiek

    Dobry Człowiek , 06.04.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona łopatka wieprzowa Pieczona łopatka wieprzowa

Faszerowana mielonym mięsem łopatka wieprzowa pachnie tymiankiem i rozmarynem. Składniki wykorzystane w przepisie są bardzo aromatyczne, dzięki czemu już na etapie ich przygotowania nasza wyobraźnia zacznie pracować zwiastując bogactwo smaków w kuchni. Będzie tylko lepiej! Pieczona łopatka wieprzowa cudownie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje.

Dla kogo?

Nawet jeśli nie jesteś fanem wieprzowiny, jesteśmy pewni, że smak i aromat, jaki uzyskasz stosując się do tego przepisu, podbije Twoje kubki smakowe. Z pewnością stanie się jednym z ulubionych przepisów na pyszne mięso.

Na jaką okazję?

Możesz serwować ją zarówno na obiad z dodatkami takimi jak ziemniaki, ale również doskonale smakuje podawana z pieczywem. Pięknie prezentuje się na odświętnie przybranym stole.

Czy wiesz, że?

Przygotowując łopatkę wieprzową pieczoną, staraj się, w miarę możliwości, korzystać ze świeżego, a nie rozmrożonego mięsa. Przed włożeniem rolady do piekarnika możesz dodatkowo obsmażyć ją najpierw z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni. Dzięki temu łopatka będzie soczysta i aromatyczna.

Dla urozmaicenia:

Zamiast słoniny do obłożenia łopatki równie dobrze nadawać będą się plastry wędzonego boczku. Posłuchaj rad doświadczonych kucharzy i absolutnie nie krój łopatki pieczonej na plastry od razu po wyjęciu z piekarnika. Poczekaj, aż lekko przestygnie. Roladę podawaj na stół z kaszą lub ziemniakami. Przyrządź do niej ulubioną surówkę i aromatyczny sos, na przykład pieczeniowy.