PRZEPISY.PL

Łopatka wieprzowa, faszerowana mielonym mięsem z rozmarynem i upieczona do perfekcji to wyjątkowe danie obiadowe lub, na zimno, znakomita domowa wędlina.

Pieczona łopatka wieprzowa  - autor: przepisy.pl

Pieczona łopatka wieprzowa

  • 60
  • 4
  • Łatwe
  • 0
1034
osoby dodały do Mniamlisty
1034
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • jajko1 szt
  • świeży rozmaryn1 pęczek
  • świeży tymianek1 pęczek
  • majeranek30 gr
  • sznur do związania mięsa
Pieczona łopatka wieprzowa  – krok 1

Krok 1

Rozłóż mięso płasko na desce. Okrój dookoła tak, aby powstał równy kształt kawałków. Mięso wyrównaj z wierzchu nożem, aby było „płaskie”. Posyp obficie Przyprawą do mięs Knorr. Namocz w mleku bułkę. Posiekaj zioła: tymianek i rozmaryn.
Pieczona łopatka wieprzowa  – krok 2

Krok 2

Zmiel wszystkie resztki mięsa w maszynce. Dodaj majeranek, posiekany tymianek oraz rozmaryn, namoczoną bułkę i jajko. Całość energicznie wymieszaj.
Pieczona łopatka wieprzowa  – krok 3

Krok 3

Ułóż na wierzchu mięsa farsz, całość zroluj i zwiń, obwiąż dobrze sznurkiem.
Pieczona łopatka wieprzowa  – krok 4

Krok 4

Oprósz roladę Przyprawą do mięs Knorr. Obłóż plastrami słoniny. Wstaw do brytfanny, podlej wodą i piecz w rozgrzanym do 160ºC piekarniku przez 60 minut.
Pieczona łopatka wieprzowa  – krok 5

Krok 5

Podawaj z ziemniaczanym puree lub kaszą.

Więcej przepisów z tym produktem

Przyprawa do mięs KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

331
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Średnie
589
osób dodało do Mniamlisty
30''
6
Łatwe
406
osób dodało do Mniamlisty
60''
2
Średnie
424
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Łatwe