Łopatka pieczona, wieprzowa - faszerowana: przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczona łopatka wieprzowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

91

heart
1197 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1426 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

6 plastrów

2 sztuki

200 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozłóż mięso płasko na desce. Okrój dookoła tak, aby powstał równy kształt kawałków. Mięso wyrównaj z wierzchu nożem, aby było „płaskie”. Posyp obficie Przyprawą do mięs Knorr. Namocz w mleku bułkę. Posiekaj zioła: tymianek i rozmaryn.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 1

Krok 2

Zmiel wszystkie resztki mięsa w maszynce. Dodaj majeranek, posiekany tymianek oraz rozmaryn, namoczoną bułkę i jajko. Całość energicznie wymieszaj.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 2

Krok 3

Ułóż na wierzchu mięsa farsz, całość zroluj i zwiń, obwiąż dobrze sznurkiem.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 3

Krok 4

Oprósz roladę Przyprawą do mięs Knorr. Obłóż plastrami słoniny. Wstaw do brytfanny, podlej wodą i piecz w rozgrzanym do 160ºC piekarniku przez 60 minut.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 4

Krok 5

Podawaj z ziemniaczanym puree lub kaszą.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Dobry Człowiek

    Dobry Człowiek , 06.04.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona łopatka wieprzowa Pieczona łopatka wieprzowa

Faszerowana mielonym mięsem łopatka wieprzowa pachnie tymiankiem i rozmarynem. Składniki wykorzystane w przepisie są bardzo aromatyczne, dzięki czemu już na etapie ich przygotowania nasza wyobraźnia zacznie pracować zwiastując bogactwo smaków w kuchni. Będzie tylko lepiej! Pieczona łopatka wieprzowa cudownie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje.

Dla kogo?

Nawet jeśli nie jesteś fanem wieprzowiny, jesteśmy pewni, że smak i aromat, jaki uzyskasz stosując się do tego przepisu, podbije Twoje kubki smakowe. Z pewnością stanie się jednym z ulubionych przepisów na pyszne mięso.

Na jaką okazję?

Możesz serwować ją zarówno na obiad z dodatkami takimi jak ziemniaki, ale również doskonale smakuje podawana z pieczywem. Pięknie prezentuje się na odświętnie przybranym stole.

Czy wiesz, że?

Przygotowując łopatkę wieprzową pieczoną, staraj się, w miarę możliwości, korzystać ze świeżego, a nie rozmrożonego mięsa. Przed włożeniem rolady do piekarnika możesz dodatkowo obsmażyć ją najpierw z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni. Dzięki temu łopatka będzie soczysta i aromatyczna.

Dla urozmaicenia:

Zamiast słoniny do obłożenia łopatki równie dobrze nadawać będą się plastry wędzonego boczku. Posłuchaj rad doświadczonych kucharzy i absolutnie nie krój łopatki pieczonej na plastry od razu po wyjęciu z piekarnika. Poczekaj, aż lekko przestygnie. Roladę podawaj na stół z kaszą lub ziemniakami. Przyrządź do niej ulubioną surówkę i aromatyczny sos, na przykład pieczeniowy.