Pieczona łopatka wieprzowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona łopatka wieprzowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

75

1183 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1061 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1230 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

6 plastrów

2 sztuki

200 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozłóż mięso płasko na desce. Okrój dookoła tak, aby powstał równy kształt kawałków. Mięso wyrównaj z wierzchu nożem, aby było „płaskie”. Posyp obficie Przyprawą do mięs Knorr. Namocz w mleku bułkę. Posiekaj zioła: tymianek i rozmaryn.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 1

Krok 2

Zmiel wszystkie resztki mięsa w maszynce. Dodaj majeranek, posiekany tymianek oraz rozmaryn, namoczoną bułkę i jajko. Całość energicznie wymieszaj.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 2

Krok 3

Ułóż na wierzchu mięsa farsz, całość zroluj i zwiń, obwiąż dobrze sznurkiem.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 3

Krok 4

Oprósz roladę Przyprawą do mięs Knorr. Obłóż plastrami słoniny. Wstaw do brytfanny, podlej wodą i piecz w rozgrzanym do 160ºC piekarniku przez 60 minut.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 4

Krok 5

Podawaj z ziemniaczanym puree lub kaszą.

Pieczona łopatka wieprzowa  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Dobry Człowiek

    Dobry Człowiek , 06.04.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona łopatka wieprzowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona łopatka wieprzowa Pieczona łopatka wieprzowa

Faszerowana mielonym mięsem łopatka wieprzowa pachnie tymiankiem i rozmarynem. Możesz serwować ją zarówno na obiad, jak i podawać wraz z chlebem zamiast wędliny. Przygotowując to danie staraj się w miarę możliwości korzystać ze świeżego, a nie rozmrożonego mięsa. Przed włożeniem rolady do piekarnika możesz dodatkowo obsmażyć ją najpierw z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni. Dzięki temu zamkniesz tak zwane pory w mięsie i nie wyciekną z niego soki podczas pieczenia. Zamiast słoniny do obłożenia łopatki równie dobrze nadawać będą się plastry wędzonego boczku. Posłuchaj rad doświadczonych kucharzy i absolutnie nie krój łopatki na plastry od razu po wyjęciu z piekarnika. Poczekaj, aż lekko przestygnie. Roladę podawaj na stół z kaszą lub ziemniakami. Przyrządź do niej ulubioną surówkę i aromatyczny sos, na przykład pieczeniowy.