Pieczony rostbef z sosem z czerwonego wina
łatwe
92 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 opakowanie
100 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
1.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj musztardę z czosnkiem i oliwą. Dodaj sól oraz posiekany rozmaryn i pieprz młotkowany.
Krok 2
Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie natrzyj przygotowaną marynatą. Pozostaw w chłodnym miejscu na 1 godzinę.
Krok 3
Po tym czasie wstaw mięso do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz jeszcze 20-25 minut.
Krok 4
Podczas pieczenia mięsa przygotuj sos. W rondelku rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę – dodaj kilka igiełek rozmarynu. Dodaj koncentrat i wymieszaj, smaż przez chwilę.
Krok 5
Zawartość opakowania Knorr wymieszaj ze szklanką zimnej wody i winem. Całość wlej do rondelka z pozostałymi składnikami i doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut na małym ogniu. Upieczone mięso podawaj z winnym sosem oraz pieczonymi ziemniakami lub innymi ulubionymi dodatkami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej