Wołowina nadziewana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina nadziewana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

250 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

4 sztuki

3 sztuki

150 mililitrów

1.5 kilograma

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz, usuń tłuszcz i błony. Przez 3/4 długości natnij głęboko kieszeń na nadzienie.

Krok 2

Przygotuj nadzienie: w misce wymieszaj posiekane grubo orzechy pekan, stopione masło, posiekana natkę pietruszki, płynny miód i skórkę pomarańczową.

Krok 3

Wlej 50 ml porto, dodaj jajko, dopraw solą i pieprzem. Dodaj tyle pokruszonego pieczywa, aby masa pozostała wilgotna, lecz nie mokra. Nadziej mięso, zepnij wykałaczkami lub zaszyj.

Krok 4

Selera posiekaj, marchew zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w piórka. Składniki ułóż dnie naczynia żaroodpornego. Przykryj kawałkami masła.

Krok 5

Na warzywach ułóż mięso. Piecz w nagrzanym piekarniku 50 - 60 min. W tym czasie należy raz odwrócić mięso. Gotową pieczeń przełóż na półmisek, luźno przykryj folią i zostaw na kwadrans.

Krok 6

Sos, który powstał podczas pieczenia, przecedź, dodaj do niego bulion i porto, gotuj na niewielkim ogniu, tak aby część płynu odparowała. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 7

Z pieczeni usuń nici i wykałaczki, podawaj z sosem i warzywami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej