Wołowina nadziewana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina nadziewana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

250 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

4 sztuki

3 sztuki

150 mililitrów

1.5 kilograma

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz, usuń tłuszcz i błony. Przez 3/4 długości natnij głęboko kieszeń na nadzienie.

Krok 2

Przygotuj nadzienie: w misce wymieszaj posiekane grubo orzechy pekan, stopione masło, posiekana natkę pietruszki, płynny miód i skórkę pomarańczową.

Krok 3

Wlej 50 ml porto, dodaj jajko, dopraw solą i pieprzem. Dodaj tyle pokruszonego pieczywa, aby masa pozostała wilgotna, lecz nie mokra. Nadziej mięso, zepnij wykałaczkami lub zaszyj.

Krok 4

Selera posiekaj, marchew zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w piórka. Składniki ułóż dnie naczynia żaroodpornego. Przykryj kawałkami masła.

Krok 5

Na warzywach ułóż mięso. Piecz w nagrzanym piekarniku 50 - 60 min. W tym czasie należy raz odwrócić mięso. Gotową pieczeń przełóż na półmisek, luźno przykryj folią i zostaw na kwadrans.

Krok 6

Sos, który powstał podczas pieczenia, przecedź, dodaj do niego bulion i porto, gotuj na niewielkim ogniu, tak aby część płynu odparowała. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 7

Z pieczeni usuń nici i wykałaczki, podawaj z sosem i warzywami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Knedle serowe
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej