
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
250 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
4 sztuki
3 sztuki
150 mililitrów
1.5 kilograma
5 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i osusz, usuń tłuszcz i błony. Przez 3/4 długości natnij głęboko kieszeń na nadzienie.
Krok 2
Przygotuj nadzienie: w misce wymieszaj posiekane grubo orzechy pekan, stopione masło, posiekana natkę pietruszki, płynny miód i skórkę pomarańczową.
Krok 3
Wlej 50 ml porto, dodaj jajko, dopraw solą i pieprzem. Dodaj tyle pokruszonego pieczywa, aby masa pozostała wilgotna, lecz nie mokra. Nadziej mięso, zepnij wykałaczkami lub zaszyj.
Krok 4
Selera posiekaj, marchew zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w piórka. Składniki ułóż dnie naczynia żaroodpornego. Przykryj kawałkami masła.
Krok 5
Na warzywach ułóż mięso. Piecz w nagrzanym piekarniku 50 - 60 min. W tym czasie należy raz odwrócić mięso. Gotową pieczeń przełóż na półmisek, luźno przykryj folią i zostaw na kwadrans.
Krok 6
Sos, który powstał podczas pieczenia, przecedź, dodaj do niego bulion i porto, gotuj na niewielkim ogniu, tak aby część płynu odparowała. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 7
Z pieczeni usuń nici i wykałaczki, podawaj z sosem i warzywami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej