Wołowina nadziewana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina nadziewana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

250 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

4 sztuki

3 sztuki

150 mililitrów

1.5 kilograma

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz, usuń tłuszcz i błony. Przez 3/4 długości natnij głęboko kieszeń na nadzienie.

Krok 2

Przygotuj nadzienie: w misce wymieszaj posiekane grubo orzechy pekan, stopione masło, posiekana natkę pietruszki, płynny miód i skórkę pomarańczową.

Krok 3

Wlej 50 ml porto, dodaj jajko, dopraw solą i pieprzem. Dodaj tyle pokruszonego pieczywa, aby masa pozostała wilgotna, lecz nie mokra. Nadziej mięso, zepnij wykałaczkami lub zaszyj.

Krok 4

Selera posiekaj, marchew zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w piórka. Składniki ułóż dnie naczynia żaroodpornego. Przykryj kawałkami masła.

Krok 5

Na warzywach ułóż mięso. Piecz w nagrzanym piekarniku 50 - 60 min. W tym czasie należy raz odwrócić mięso. Gotową pieczeń przełóż na półmisek, luźno przykryj folią i zostaw na kwadrans.

Krok 6

Sos, który powstał podczas pieczenia, przecedź, dodaj do niego bulion i porto, gotuj na niewielkim ogniu, tak aby część płynu odparowała. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 7

Z pieczeni usuń nici i wykałaczki, podawaj z sosem i warzywami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina nadziewana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej