Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym
łatwe
555 osób zapisało

Składniki
ciasto na placuszki:
200 gramów
2 sztuki
350 mililitrów
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
4 łyżki
farsz:
500 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
100 gramów
100 gramów
50 gramów
sos:
1 puszka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na placuszki połącz ze sobą dokładnie je mieszając - tak, by nie miały grudek. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję gęstej śmietany. Na delikatnie natłuszczonej, rozgrzanej patelni porcja po porcji smaż z dwóch stron cienkie, okrągłe placuszki. Gotowe placuszki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Krok 2
W garnku podsmaż pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, dodaj cebulę i smaż do chwili, aż się zeszkli. Dodaj wtedy mielone mięso. Smaż do momentu, gdy z garnka odparuje cała woda, a mięso będzie zupełnie suche. Dodaj wtedy Przyprawę do mięsa mielonego Knorr, pomidory pelati, parmezan, posiekane kapary, zmielony kmin rzymski, oliwki oraz suszone pomidory i fasolkę szparagową. Przyprawa do mięsa mielonego Knorr sprawi, że farsz będzie idealnie doprawiony.

Krok 3
Gotowy farsz nałóż na połowę z placków, następnie każdy z nich przykryj plackiem z góry. Na gotowe cieple placuszki z farszem nakładaj po łyżce śmietany i udekoruj ulubionymi świeżymi ziołami. Posyp parmezanem.


Dobra rada:
Do naleśników można dodać jedną ostrą paprykę - nada ona charakteru całej potrawie.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym
Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym
Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym to doskonały sposób na obiad. Sekret tej potrawy tkwi w farszu, który przygotujesz na bazie, m.in. mięsa, suszonych pomidorów, cebuli, fasolki szparagowej, startego parmezanu oraz zielonych oliwek. Cebulę i kiełbasę podsmaż na patelni, następnie dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. By wzbogacić smak farszu, dopraw go pieprzem, majerankiem oraz zmielonym kuminem rzymskim. Nie zapomnij również o przyprawie do mięsa mielonego. Gotowy farsz ułóż pomiędzy dwoma plackami, a ich wierzch udekoruj keksem kwaśnej śmietany oraz posiekaną drobno natką pietruszki lub koperkiem. Doskonałym dodatkiem do dania będzie także gęsty sos, np. pomidorowy, borowikowo-koperkowy czy pieczarkowy oraz podsmażone grzyby (borowiki, kurki, podgrzybki lub pieczarki). Pamiętaj, że placki możesz podawać zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do pikantnego gulaszu. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła! Koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.





































