Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym
łatwe
548 osób zapisało

Składniki
ciasto na placuszki:
200 gramów
2 sztuki
350 mililitrów
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
4 łyżki
farsz:
500 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
100 gramów
100 gramów
50 gramów
sos:
1 puszka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na placuszki połącz ze sobą dokładnie je mieszając - tak, by nie miały grudek. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję gęstej śmietany. Na delikatnie natłuszczonej, rozgrzanej patelni porcja po porcji smaż z dwóch stron cienkie, okrągłe placuszki. Gotowe placuszki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Krok 2
W garnku podsmaż pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, dodaj cebulę i smaż do chwili, aż się zeszkli. Dodaj wtedy mielone mięso. Smaż do momentu, gdy z garnka odparuje cała woda, a mięso będzie zupełnie suche. Dodaj wtedy Przyprawę do mięsa mielonego Knorr, pomidory pelati, parmezan, posiekane kapary, zmielony kmin rzymski, oliwki oraz suszone pomidory i fasolkę szparagową. Przyprawa do mięsa mielonego Knorr sprawi, że farsz będzie idealnie doprawiony.

Krok 3
Gotowy farsz nałóż na połowę z placków, następnie każdy z nich przykryj plackiem z góry. Na gotowe cieple placuszki z farszem nakładaj po łyżce śmietany i udekoruj ulubionymi świeżymi ziołami. Posyp parmezanem.


Dobra rada:
Do naleśników można dodać jedną ostrą paprykę - nada ona charakteru całej potrawie.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym
Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym to doskonały sposób na obiad. Sekret tej potrawy tkwi w farszu, który przygotujesz na bazie, m.in. mięsa, suszonych pomidorów, cebuli, fasolki szparagowej, startego parmezanu oraz zielonych oliwek. Cebulę i kiełbasę podsmaż na patelni, następnie dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. By wzbogacić smak farszu, dopraw go pieprzem, majerankiem oraz zmielonym kuminem rzymskim. Nie zapomnij również o przyprawie do mięsa mielonego. Gotowy farsz ułóż pomiędzy dwoma plackami, a ich wierzch udekoruj keksem kwaśnej śmietany oraz posiekaną drobno natką pietruszki lub koperkiem. Doskonałym dodatkiem do dania będzie także gęsty sos, np. pomidorowy, borowikowo-koperkowy czy pieczarkowy oraz podsmażone grzyby (borowiki, kurki, podgrzybki lub pieczarki). Pamiętaj, że placki możesz podawać zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do pikantnego gulaszu. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła! Koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.