Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
436 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

282 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

546 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto na placuszki:

200 gramów

2 sztuki

350 mililitrów

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

farsz:

500 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

100 gramów

100 gramów

50 gramów

sos:

1 puszka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na placuszki połącz ze sobą dokładnie je mieszając - tak, by nie miały grudek. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję gęstej śmietany. Na delikatnie natłuszczonej, rozgrzanej patelni porcja po porcji smaż z dwóch stron cienkie, okrągłe placuszki. Gotowe placuszki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - Krok 1

Krok 2

W garnku podsmaż pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, dodaj cebulę i smaż do chwili, aż się zeszkli. Dodaj wtedy mielone mięso. Smaż do momentu, gdy z garnka odparuje cała woda, a mięso będzie zupełnie suche. Dodaj wtedy Przyprawę do mięsa mielonego Knorr, pomidory pelati, parmezan, posiekane kapary, zmielony kmin rzymski, oliwki oraz suszone pomidory i fasolkę szparagową. Przyprawa do mięsa mielonego Knorr sprawi, że farsz będzie idealnie doprawiony.

Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - Krok 2

Krok 3

Gotowy farsz nałóż na połowę z placków, następnie każdy z nich przykryj plackiem z góry. Na gotowe cieple placuszki z farszem nakładaj po łyżce śmietany i udekoruj ulubionymi świeżymi ziołami. Posyp parmezanem.

Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do naleśników można dodać jedną ostrą paprykę - nada ona charakteru całej potrawie.

10

Opinie o przepisie

  • Simekserwis simek

    Simekserwis simek , 06.08.2016

    Za dużo mleka podane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Hryckiewicz

    Jerzy Hryckiewicz , 03.08.2016

    Świetnie, a robiłyście ;-) ??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Stec

    Barbara Stec , 03.08.2016

    Często robię placki po węgiersku, podobnie☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • To Masz

    To Masz , 03.08.2016

    Polecam między placki ziemniaczane włożyć usmażone, zmielone mięso. Uformować kotleta tak zeby był cieńszy niż kotlet mielony, obtoczyć w mące i smażyć. To wszystko polać sosem, np. pieczarkowym. Pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Krasilewicz

    Halina Krasilewicz , 03.08.2016

    Przepis ok jak zrobię to napiszę czy akowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Partyka

    Mariola Partyka , 03.08.2016

    Polski zdrowy Burger no no pysznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Golba

    Lucyna Golba , 03.08.2016

    nie jadłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Frączek

    Ryszard Frączek , 03.08.2016

    OK jeszcze tylko w trakcie trwania urlopu t, bo potem.... dietka (inaczej łatwiej będzie mnie przeskoczyć niż obejść)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Figurska

    Magdalena Figurska , 03.08.2016

    Czyli takie wschodnie lasagne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Wolniak

    Wojciech Wolniak , 03.08.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowymPlacuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym

Placuszki gryczane z mielonym mięsem wołowym to doskonały sposób na obiad. Sekret tej potrawy tkwi w farszu, który przygotujesz na bazie, m.in. mięsa, suszonych pomidorów, cebuli, fasolki szparagowej, startego parmezanu oraz zielonych oliwek. Cebulę i kiełbasę podsmaż na patelni, następnie dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. By wzbogacić smak farszu, dopraw go pieprzem, majerankiem oraz zmielonym kuminem rzymskim. Nie zapomnij również o przyprawie do mięsa mielonego. Gotowy farsz ułóż pomiędzy dwoma plackami, a ich wierzch udekoruj keksem kwaśnej śmietany oraz posiekaną drobno natką pietruszki lub koperkiem. Doskonałym dodatkiem do dania będzie także gęsty sos, np. pomidorowy, borowikowo-koperkowy czy pieczarkowy oraz podsmażone grzyby (borowiki, kurki, podgrzybki lub pieczarki). Pamiętaj, że placki możesz podawać zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do pikantnego gulaszu. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła! Koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.