Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków

- Krok 1Mięso mielone podsmaż na rozgrzanym oleju. Smaż do momentu, aż będzie zupełnie suche, a następnie dopraw je całym opakowaniem Przyprawy do mięsa mielonego Knorr, która nada potrawie idealnego smaku.
- Krok 2Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie w mundurkach. Gdy będą miękkie opłucz je zimną wodą i obierz. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Powinny być gładkie i puszyste. Do ziemniaków dodaj masło, podsmażone wcześniej mięso, posiekaną natkę pietruszki, połowę sera i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Krok 3Ubij prawie na sztywno pianę z jajek. Ubite białko delikatnie połącz z ziemniakami.
- Krok 4Powstałe ciasto przełóż do foremek, np. silikonowych, posmarowanych wcześniej tłuszczem. Foremki napełnij na ¾ wysokości. Z wierzchu delikatnie oprósz pozostałym serem. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 20 - 25 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. Rada szefa kuchni: ziemniaki można doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.

Ziemniaki można doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.

Połączenie mięsa mielonego i ziemniaków to nie tylko sposób na smaczny codzienny obiad. Może być ono podstawą bardzo ciekawej przekąski, jaką są suflety z mielonego mięsa i ziemniaków. To wytrawne babeczki, które delikatność typową dla sufletów zyskują dzięki dodatkowi ubitych na pianę białek. Podstawowy przepis jest bardzo prosty. Podsmaż mięso, ziemniaki ugotuj, a następnie przeciśnij przez praskę. Wybierz odmiany mączyste, np. bursztyny czy korale – dzięki wysokiej zawartości skrobi, przygotowana z nich masa będzie bardziej elastyczna. Połącz ziemniaki z mięsem i pozostałymi dodatkami. Dobrze sprawdzi się także szczypta gałki muszkatołowej. Jeśli chcesz, dodaj nieco cebuli, podsmażonej wcześniej na złoty kolor. Do foremek nakładaj masę ziemniaczaną i posyp ją parmezanem, tak, by stworzył chrupiącą serową skórkę po upieczeniu. Suflety z mięsa i ziemniaków to ciekawa przekąska na przyjęcie, sprawdzą się też jako przystawka. Każdą sztukę udekoruj świeżą natką pietruszki i podawaj na ciepło. Wypróbuj przepis przy najbliższej okazji.