Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
55 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

261 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

6 sztuk

100 gramów

100 gramów

25 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone podsmaż na rozgrzanym oleju. Smaż do momentu, aż będzie zupełnie suche, a następnie dopraw je całym opakowaniem Przyprawy do mięsa mielonego Knorr, która nada potrawie idealnego smaku.

Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie w mundurkach. Gdy będą miękkie opłucz je zimną wodą i obierz. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Powinny być gładkie i puszyste. Do ziemniaków dodaj masło, podsmażone wcześniej mięso, posiekaną natkę pietruszki, połowę sera i wszystko dokładnie wymieszaj.

Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - Krok 2

Krok 3

Ubij prawie na sztywno pianę z jajek. Ubite białko delikatnie połącz z ziemniakami.

Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - Krok 3

Krok 4

Powstałe ciasto przełóż do foremek, np. silikonowych, posmarowanych wcześniej tłuszczem. Foremki napełnij na ¾ wysokości. Z wierzchu delikatnie oprósz pozostałym serem. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 20 - 25 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. Rada szefa kuchni: ziemniaki można doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.

Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Ziemniaki można doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Suflet z mięsa mielonego i ziemniakówSuflet z mięsa mielonego i ziemniaków

Połączenie mięsa mielonego i ziemniaków to nie tylko sposób na smaczny codzienny obiad. Może być ono podstawą bardzo ciekawej przekąski, jaką są suflety z mielonego mięsa i ziemniaków. To wytrawne babeczki, które delikatność typową dla sufletów zyskują dzięki dodatkowi ubitych na pianę białek. Podstawowy przepis jest bardzo prosty. Podsmaż mięso, ziemniaki ugotuj, a następnie przeciśnij przez praskę. Wybierz odmiany mączyste, np. bursztyny czy korale – dzięki wysokiej zawartości skrobi, przygotowana z nich masa będzie bardziej elastyczna. Połącz ziemniaki z mięsem i pozostałymi dodatkami. Dobrze sprawdzi się także szczypta gałki muszkatołowej. Jeśli chcesz, dodaj nieco cebuli, podsmażonej wcześniej na złoty kolor. Do foremek nakładaj masę ziemniaczaną i posyp ją parmezanem, tak, by stworzył chrupiącą serową skórkę po upieczeniu. Suflety z mięsa i ziemniaków to ciekawa przekąska na przyjęcie, sprawdzą się też jako przystawka. Każdą sztukę udekoruj świeżą natką pietruszki i podawaj na ciepło. Wypróbuj przepis przy najbliższej okazji.