Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

42 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

6 sztuk

100 gramów

100 gramów

25 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone podsmaż na rozgrzanym oleju. Smaż do momentu, aż będzie zupełnie suche, a następnie dopraw je całym opakowaniem Przyprawy do mięsa mielonego Knorr, która nada potrawie idealnego smaku.

Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie w mundurkach. Gdy będą miękkie opłucz je zimną wodą i obierz. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Powinny być gładkie i puszyste. Do ziemniaków dodaj masło, podsmażone wcześniej mięso, posiekaną natkę pietruszki, połowę sera i wszystko dokładnie wymieszaj.

Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - Krok 2

Krok 3

Ubij prawie na sztywno pianę z jajek. Ubite białko delikatnie połącz z ziemniakami.

Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - Krok 3

Krok 4

Powstałe ciasto przełóż do foremek, np. silikonowych, posmarowanych wcześniej tłuszczem. Foremki napełnij na ¾ wysokości. Z wierzchu delikatnie oprósz pozostałym serem. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 20 - 25 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. Rada szefa kuchni: ziemniaki można doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.

Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Ziemniaki można doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do mięsa mielonego Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do mięsa mielonego Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Suflet z mięsa mielonego i ziemniakówSuflet z mięsa mielonego i ziemniaków

Połączenie mięsa mielonego i ziemniaków to nie tylko sposób na smaczny codzienny obiad. Może być ono podstawą bardzo ciekawej przekąski, jaką są suflety z mielonego mięsa i ziemniaków. To wytrawne babeczki, które delikatność typową dla sufletów zyskują dzięki dodatkowi ubitych na pianę białek. Podstawowy przepis jest bardzo prosty. Podsmaż mięso, ziemniaki ugotuj, a następnie przeciśnij przez praskę. Wybierz odmiany mączyste, np. bursztyny czy korale – dzięki wysokiej zawartości skrobi, przygotowana z nich masa będzie bardziej elastyczna. Połącz ziemniaki z mięsem i pozostałymi dodatkami. Dobrze sprawdzi się także szczypta gałki muszkatołowej. Jeśli chcesz, dodaj nieco cebuli, podsmażonej wcześniej na złoty kolor. Do foremek nakładaj masę ziemniaczaną i posyp ją parmezanem, tak, by stworzył chrupiącą serową skórkę po upieczeniu. Suflety z mięsa i ziemniaków to ciekawa przekąska na przyjęcie, sprawdzą się też jako przystawka. Każdą sztukę udekoruj świeżą natką pietruszki i podawaj na ciepło. Wypróbuj przepis przy najbliższej okazji.