Pieczeń z serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

249 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

1 sztuka

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wsyp zawartość torebki Fix Kotlety mielone Knorr do 1/8 litra (125 mililitrów) letniej wody i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Pokrusz ser feta, po czym dodaj do niego mięso oraz jajko. Całość ponownie dobrze wymieszaj.

Krok 3

Zwilżonymi rękami uformuj masę na kształt zbliżony do bochenka chleba i włóż do korytka od babki (ewentualnie możesz włożyć do brytfanny lub położyć na blasze).

Krok 4

Następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu odlej tłuszcz.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj pieczeń na zimno lub na ciepło - z przysmażonymi kostkami ziemniaków i dodatkiem ostrego sosu majonezowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń z serem fetaPieczeń z serem feta

Ser feta, o charakterystycznym słonym smaku, sprawdza się nie tylko jako jeden ze składników sałatek. Wypróbuj, jak dobrze komponuje się także z mięsem mielonym. Do wykonania pieczeni z tego przepisu wybierz tłustą wersję sera, dzięki czemu będzie go można łatwiej połączyć z innymi elementami dania. Żeby przygotować potrawę potrzebujesz tylko jednego dużego naczynia, w którym wymieszasz wszystkie składniki: jajko, mleko oraz mięso mielone, a następnie doprawisz je do smaku. Możesz użyć zarówno mięsa wieprzowego, jak i drobiowego. Kiedy wszystkie składniki będą już ze sobą połączone, uformuj masę na kształt bochenka chleba. Piecz w brytfance lub na blasze. Pieczeń z serem feta może być podana na ciepło, w formie dania obiadowego, na przykład z dodatkiem zapiekanych ziemniaków i sałatki z sezonowych warzyw, ale równie dobrze będzie też smakować na zimno, z odrobiną pikantnego sosu. Mamy nadzieję, że przygotowywanie efektownych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Smacznego!