Pieczeń z serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

253 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wsyp zawartość torebki Fix Kotlety mielone Knorr do 1/8 litra (125 mililitrów) letniej wody i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Pokrusz ser feta, po czym dodaj do niego mięso oraz jajko. Całość ponownie dobrze wymieszaj.

Krok 3

Zwilżonymi rękami uformuj masę na kształt zbliżony do bochenka chleba i włóż do korytka od babki (ewentualnie możesz włożyć do brytfanny lub położyć na blasze).

Krok 4

Następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu odlej tłuszcz.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj pieczeń na zimno lub na ciepło - z przysmażonymi kostkami ziemniaków i dodatkiem ostrego sosu majonezowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń z serem fetaPieczeń z serem feta

Ser feta, o charakterystycznym słonym smaku, sprawdza się nie tylko jako jeden ze składników sałatek. Wypróbuj, jak dobrze komponuje się także z mięsem mielonym. Do wykonania pieczeni z tego przepisu wybierz tłustą wersję sera, dzięki czemu będzie go można łatwiej połączyć z innymi elementami dania. Żeby przygotować potrawę potrzebujesz tylko jednego dużego naczynia, w którym wymieszasz wszystkie składniki: jajko, mleko oraz mięso mielone, a następnie doprawisz je do smaku. Możesz użyć zarówno mięsa wieprzowego, jak i drobiowego. Kiedy wszystkie składniki będą już ze sobą połączone, uformuj masę na kształt bochenka chleba. Piecz w brytfance lub na blasze. Pieczeń z serem feta może być podana na ciepło, w formie dania obiadowego, na przykład z dodatkiem zapiekanych ziemniaków i sałatki z sezonowych warzyw, ale równie dobrze będzie też smakować na zimno, z odrobiną pikantnego sosu. Mamy nadzieję, że przygotowywanie efektownych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Smacznego!