
Składniki
0.7 kilograma
2 sztuki
2 opakowania
20 sztuk
1 sztuka
1 litr
2 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułkę zalej wodą i odstaw na kilka minut. Gdy zmięknie, odciśnij wodę i porwij bułkę na drobne kawałki.

Krok 2
Do miski włóż mięso, dodaj bułkę, roztrzepane jajko, posiekaną bazylię i parmezan. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Uformuj klopsy z mozzarellą w środku, obsmaż je na rozgrzanej oliwie.

Krok 4
Wymieszaj z wodą Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr, doprowadź do wrzenia, dodaj klopsy, gotuj 20 min.


Dobra rada:
Jeśli chcesz, aby pulpety z mozzarellą były bardziej chrupiące, przed smażeniem obtocz je w mące.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klopsy z mozzarellą
Połączenie kuchni polskiej z włoską? Czemu nie? W końcu klopsy popularne są w wielu miejscach na świecie. Delikatna mozzarella będzie dobrze komponować się z mięsem wieprzowym. Należy jednak wybrać tę jak najmniejszą, gdyż będziesz nadziewać nią klopsy. Dzięki temu, po przekrojeniu mięsa, uwolni się ciągnący, smakowity ser. Zaostrz charakter pulpetów z mozzarellą przez dodanie do nich parmezanu oraz aromatycznych przypraw. Klopsy formuj zwilżonymi dłońmi. Wbrew pozorom, sztuka ta nie jest zbyt trudna.
Dla kogo?
Pulpety z mozzarellą to doskonała propozycja dla miłośników połączeń smaków i różnorodnych kuchni. Jeśli uwielbiasz dania z mięsem wieprzowym (np. mielone z mozzarellą z piekarnika) oraz serami, ten przepis z pewnością Cię zachwyci! Idealny dla osób, które szukają prostych, ale smacznych dań na obiad lub kolację!
Na jaką okazję?
To danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny posiłek, jak i na specjalną okazję, kiedy chcesz zaserwować coś wyjątkowego, ale niewymagającego długiego czasu przygotowań. Pulpety z mozzarellą doskonale komponują się z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki czy sałatki.
Czy wiesz, że?
Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami mięsa, np. mieszanką wieprzowiny i wołowiny, aby uzyskać jeszcze bardziej zróżnicowany smak klopsów. Warto również dodać do farszu ulubione zioła, takie jak oregano czy tymianek, aby wzbogacić aromat dania!
Dla urozmaicenia:
Klopsy podawaj z pozostałą mozzarellą, startą lub pokrojoną na drobne kawałki oraz z ziemniaczanym purée lub z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Surówka z marchewki lub selera będzie również bardzo wskazanym urozmaiceniem.
Jeśli lubisz przepisy z mozzarellą, koniecznie wypróbuj także nasz przepis na cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami lub bagietkę faszerowaną szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą!


































