Klopsy z mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsy z mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

333 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.7 kilograma

2 sztuki

2 opakowania

20 sztuk

1 sztuka

1 litr

2 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę zalej wodą i odstaw na kilka minut. Gdy zmięknie, odciśnij wodę i porwij bułkę na drobne kawałki.

Klopsy z mozzarellą - Krok 1

Krok 2

Do miski włóż mięso, dodaj bułkę, roztrzepane jajko, posiekaną bazylię i parmezan. Całość dokładnie wymieszaj.

Klopsy z mozzarellą - Krok 2

Krok 3

Uformuj klopsy z mozzarellą w środku, obsmaż je na rozgrzanej oliwie.

Klopsy z mozzarellą - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj z wodą Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr, doprowadź do wrzenia, dodaj klopsy, gotuj 20 min.

Klopsy z mozzarellą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz, aby pulpety z mozzarellą były bardziej chrupiące, przed smażeniem obtocz je w mące.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsy z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsy z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsy z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsy z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsy z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsy z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsy z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsy z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Udka z chrupiącą skórką
czas przygotowania
8 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsy z mozzarelląKlopsy z mozzarellą

Połączenie kuchni polskiej z włoską? Czemu nie? W końcu klopsy popularne są w wielu miejscach na świecie. Delikatna mozzarella będzie dobrze komponować się z mięsem wieprzowym. Należy jednak wybrać tę jak najmniejszą, gdyż będziesz nadziewać nią klopsy. Dzięki temu, po przekrojeniu mięsa, uwolni się ciągnący, smakowity ser. Zaostrz charakter pulpetów z mozzarellą przez dodanie do nich parmezanu oraz aromatycznych przypraw. Klopsy formuj zwilżonymi dłońmi. Wbrew pozorom, sztuka ta nie jest zbyt trudna.

Dla kogo?

Pulpety z mozzarellą to doskonała propozycja dla miłośników połączeń smaków i różnorodnych kuchni. Jeśli uwielbiasz dania z mięsem wieprzowym (np. mielone z mozzarellą z piekarnika) oraz serami, ten przepis z pewnością Cię zachwyci! Idealny dla osób, które szukają prostych, ale smacznych dań na obiad lub kolację!

Na jaką okazję?

To danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny posiłek, jak i na specjalną okazję, kiedy chcesz zaserwować coś wyjątkowego, ale niewymagającego długiego czasu przygotowań. Pulpety z mozzarellą doskonale komponują się z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki czy sałatki.

Czy wiesz, że?

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami mięsa, np. mieszanką wieprzowiny i wołowiny, aby uzyskać jeszcze bardziej zróżnicowany smak klopsów. Warto również dodać do farszu ulubione zioła, takie jak oregano czy tymianek, aby wzbogacić aromat dania!

Dla urozmaicenia:

Klopsy podawaj z pozostałą mozzarellą, startą lub pokrojoną na drobne kawałki oraz z ziemniaczanym purée lub z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Surówka z marchewki lub selera będzie również bardzo wskazanym urozmaiceniem.

Jeśli lubisz przepisy z mozzarellą, koniecznie wypróbuj także nasz przepis na cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami lub bagietkę faszerowaną szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą!