Boeuf Bourguignon Julii Child przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Boeuf Bourguignon Julii Child

Autor: 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

400 gramów

1 łyżeczka

1 kilogram

2 łyżki

2 szklanki

1 pęczek

4 łyżki

3 szklanki

250 gramów

4 sztuki

18 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotujemy bądź przygotowujemy ok. 600 ml bulionu wołowego.

Krok 2

W uzyskanym bulionie dusimy do miękkości obrane malutkie cebulki. Jeśli do dyspozycji mamy jedynie perłowe ze słoika, podduszamy je kilka minut. Po czym przecedzamy.

Krok 3

Najwygodniej jest przygotowywać to danie w jednym naczyniu, nadającym się zarówno do smażenia na płycie, jak i pieczenia w piekarniku, np. brytfannie, żeliwnym rondlu. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Odcinamy skórę boczku(zostawiamy do późniejszego wykorzystania), następnie pokrojony na całkiem spore kawałki podsmażamy w brytfannie z kilkoma łyżkami oliwy przez kilka minut. Gdy nabierze odpowiednich rumieńców, wyjmujemy z naczynia i odkładamy na bok, pozostawiając wytopiony tłuszcz.

Krok 4

Wołowinę osuszamy papierowym ręcznikiem i wrzucamy na rozgrzany, pozostały po smażeniu boczku tłuszcz. Smażymy jedynie przez chwilę - tak, by zamknąć naczynka na zewnątrz, zaś środek pozostawić surowy. Cały proces najlepiej jest przeprowadzić partiami, aby uniknąć zbędnego ścisku.

Krok 5

Po usmażeniu mięso odkładamy na chwilę na bok, zajmując się smażeniem warzyw (ten sam tłuszcz w miarę potrzeb uzupełniany łyżką oliwy). Większość przepisów wskazuje na jedną sztukę marchwi i cebuli, jednak polecamy zwiększyć tą ilość. Standardowo używamy 3 średnich marchwi i dwóch cebul. Pokrojone w plasterki podsmażamy przez kilka minut.

Krok 6

Do miękkich warzyw dorzucamy wołowinę oraz boczek. Doprawiamy wszystko świeżo zmielonymi pieprzem i solą. Następnie posypujemy składniki mąką i mieszamy w ten sposób, by pokryły się jej cienką warstwą.

Krok 7

Zdejmujemy brytfannę (bez pokrywki!) z ognia i umieszczamy na 4 min. w piekarniku, którego drzwi pozostawiamy otwarte. Po wstępnym zapieczeniu, wyjmujemy brytfannę z piekarnika, temperaturę w nim zmniejszamy do 160°C, a naczynie stawiamy znów na ogniu.

Krok 8

Wlewamy odsączony bulion (bez cebulek) i wino (mocne, garbnikowe, w ideale burgund) tak by niemal całkowicie przykryły mięso. Najczęściej wlewamy całą przygotowaną ilość wina, uzupełniając o bulion. Dodajemy dwie solidne łyżki przecieru pomidorowego, przeciśnięty przez praskę czosnek, listki laurowe oraz gałązki tymianku, odciętą wcześniej skórę z bekonu (podczas duszenia będzie powoli rozsiewała swój aromat).

Krok 9

Zagotowujemy danie, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku na jednej z niższych półek. Dusimy mniej więcej 2,5 godz. Co jakiś czas zaglądamy, weryfikując poziom sosu, w razie konieczności uzupełniamy pozostałym bulionem.

Krok 10

Podsmażamy na maśle pokrojone w ćwiartki pieczarki. Warto jest pozostawić im nieco swobody, smażąc partiami. Gdy mięso już jest miękkię, rozpada się po wbiciu widelca, umieszczamy w brytfannie pieczarki i cebulki, piekąc wszystko jeszcze kilka minut.

Krok 11

Danie powinno mieć dość gęstą konsystencję, w razie konieczności należy je przecedzić i gotując zredukować sos po czym na powrót umieścić składniki. Nigdy nie musieliśmy tego robić, proporcje dobrane są dość dobrze :)

Krok 12

Podajemy z posiekaną natką pietruszki w towarzystwie chrupiącej bagietki i lampki wytrawnego wina, przenosząc się myślami pod dachy Paryża.

090a8a294e7f280f6c434085d59ec3 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Boeuf Bourguignon Julii Child  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Boeuf Bourguignon Julii Child  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Boeuf Bourguignon Julii Child  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Boeuf Bourguignon Julii Child  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Boeuf Bourguignon Julii Child  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Boeuf Bourguignon Julii Child  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Boeuf Bourguignon Julii Child  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Boeuf Bourguignon Julii Child  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
kuleczki ryżowe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej