Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

124

1432 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1875 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3680 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

120 gramów

1 sztuka

2 litry

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

6 ziaren

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj i zalej dwoma litrami wody. Dodaj liść laurowy, kminek, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie dodaj do kapusty startą na tarce marchewkę.

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Gdy będą rumiane, dodaj do zupy. Dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym czosnkiem i kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj jeszcze około 20 minut na małym ogniu. Podawaj z pieczywem.

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - Krok 3
81

Opinie o przepisie

  • Magdalena  Werner

    Magdalena Werner , 07.04.2020

    bardzo dobre:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ilona durka

    ilona durka , 31.01.2020

    Pyszna zupka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Harendzinska

    Marta Harendzinska , 28.01.2020

    Marta coś pysznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Majłowska

    Grażyna Majłowska , 09.11.2019

    Przepychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elena  wiolka

    elena wiolka , 09.11.2019

    zupka na zimne dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Kryst

    Jerzy Kryst , 15.09.2019

    Z ziemniakami super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jakub sauer

    jakub sauer , 02.02.2018

    zupa wspaniała ale brak mi ziemniakow,dodałem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 01.02.2018

    Pychotka!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Mierzchalski

    Dariusz Mierzchalski , 18.03.2017

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Perdek

    Andrzej Perdek , 16.01.2017

    superowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ursula Glogowiec

    Ursula Glogowiec , 26.11.2016

    Muszę też zrobić. Dawno nie jedliśmy. Kapusniaczek mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 19.11.2016

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Muc Maciek

    Muc Maciek , 19.11.2016

    Niko Węcławik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Sosnowska

    Bożena Sosnowska , 10.11.2016

    strasznie dietetyczny ten kapusniak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Krezal

    Katarzyna Krezal , 09.11.2016

    Zjadlo by sie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kate lasek

    kate lasek , 28.07.2016

    smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert  Koscielecki

    Robert Koscielecki , 27.06.2016

    Szybko I prosto ugotowane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Walczak

    Katarzyna Walczak , 15.06.2016

    prosta i smaczna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Komeza

    Agnieszka Komeza , 12.03.2016

    prosta i smaczna :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Dzialkowski

    Maciej Dzialkowski , 07.03.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr P*******k

    Piotr P*******k , 29.02.2016

    Pychotka!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan , 13.02.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Efejska

    Alicja Efejska , 10.02.2016

    pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Sienkiewicz

    Magdalena Sienkiewicz , 29.01.2016

    bardzo pyszne !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Lwg Ga

    Adrian Lwg Ga , 29.01.2016

    igiełka...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Drobiński

    Jerzy Drobiński , 29.01.2016

    Uwielbiam kapuśniak !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław Kupiec

    Bogusław Kupiec , 28.01.2016

    Super mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Doliński

    Arkadiusz Doliński , 28.01.2016

    N0 nie, muszę zrobić kapuśniak po swojemu ale smaka mam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Brona

    Bożena Brona , 28.01.2016

    A to wszystko najz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Macko Olszewska

    Danuta Macko Olszewska , 28.01.2016

    I aby jeszcze podkreślić smak dosypcie troszkę kaszy jęczniennej. Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak z boczkiem i kiełbasąKapuśniak z boczkiem i kiełbasą

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą jest bardzo aromatyczny, z mocno wyczuwalnym smakiem bulionu na włoszczyźnie. Dla urozmaicenia użyj również pół główki kapusty pekińskiej i włóż ją pod koniec gotowania kiszonej – zupa zyska delikatniejszy, słodszy smak. Zacznij od pokrojenia kapusty na mniejsze kawałki i ugotuj ją. Dodaj przyprawy, takie jak: liść laurowy, ziele angielskie i kminek – świetnie pasują do dań z kapustą. Kiedy warzywo zmięknie, dorzuć do niego także startą marchewkę. Następnie pokrój w drobną kostkę wędlinę: pachnący wędzony boczek oraz kiełbasę. Smaż je razem do momentu, aż się zarumienią i staną przyjemnie chrupiące. Dodaj je do kapusty, doprawiając majerankiem oraz bulionem. Gotuj jeszcze przez chwilę, by wszystkie smaki się przeniknęły, a zupa nabrała aromatu wędzonki. Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą podawaj z chrupiącym chlebem albo ziemniaczanym purée ze smażoną cebulą. Wypróbuj ten prosty przepis na klasyczną zupę, a jeśli chcesz podać ją na uroczysty posiłek, zaserwuj danie w chlebowych miseczkach. Smacznego!