Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

134

1443 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1979 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3963 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

120 gramów

1 sztuka

2 litry

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

6 ziaren

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj i zalej dwoma litrami wody. Dodaj liść laurowy, kminek, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie dodaj do kapusty startą na tarce marchewkę.

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Gdy będą rumiane, dodaj do zupy. Dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym czosnkiem i kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj jeszcze około 20 minut na małym ogniu. Podawaj z pieczywem.

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - Krok 3
82

Opinie o przepisie

  • Roksana. W.

    Roksana. W. , 24.05.2021

    Skorzystałam z tego przepisu i dodałam ziemniaki, bardzo dobry, smokawał mi kapuśniak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena  Werner

    Magdalena Werner , 07.04.2020

    bardzo dobre:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ilona durka

    ilona durka , 31.01.2020

    Pyszna zupka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Harendzinska

    Marta Harendzinska , 28.01.2020

    Marta coś pysznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Majłowska

    Grażyna Majłowska , 09.11.2019

    Przepychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elena  wiolka

    elena wiolka , 09.11.2019

    zupka na zimne dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Kryst

    Jerzy Kryst , 15.09.2019

    Z ziemniakami super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jakub sauer

    jakub sauer , 02.02.2018

    zupa wspaniała ale brak mi ziemniakow,dodałem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 01.02.2018

    Pychotka!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Mierzchalski

    Dariusz Mierzchalski , 18.03.2017

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Perdek

    Andrzej Perdek , 16.01.2017

    superowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ursula Glogowiec

    Ursula Glogowiec , 26.11.2016

    Muszę też zrobić. Dawno nie jedliśmy. Kapusniaczek mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 19.11.2016

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Muc Maciek

    Muc Maciek , 19.11.2016

    Niko Węcławik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Sosnowska

    Bożena Sosnowska , 10.11.2016

    strasznie dietetyczny ten kapusniak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Krezal

    Katarzyna Krezal , 09.11.2016

    Zjadlo by sie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kate lasek

    kate lasek , 28.07.2016

    smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert  Koscielecki

    Robert Koscielecki , 27.06.2016

    Szybko I prosto ugotowane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Walczak

    Katarzyna Walczak , 15.06.2016

    prosta i smaczna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Komeza

    Agnieszka Komeza , 12.03.2016

    prosta i smaczna :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Dzialkowski

    Maciej Dzialkowski , 07.03.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr P*******k

    Piotr P*******k , 29.02.2016

    Pychotka!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan , 13.02.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Efejska

    Alicja Efejska , 10.02.2016

    pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Sienkiewicz

    Magdalena Sienkiewicz , 29.01.2016

    bardzo pyszne !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Lwg Ga

    Adrian Lwg Ga , 29.01.2016

    igiełka...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Drobiński

    Jerzy Drobiński , 29.01.2016

    Uwielbiam kapuśniak !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław Kupiec

    Bogusław Kupiec , 28.01.2016

    Super mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Doliński

    Arkadiusz Doliński , 28.01.2016

    N0 nie, muszę zrobić kapuśniak po swojemu ale smaka mam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Brona

    Bożena Brona , 28.01.2016

    A to wszystko najz

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak z boczkiem i kiełbasąKapuśniak z boczkiem i kiełbasą

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą jest bardzo aromatyczny, z mocno wyczuwalnym smakiem bulionu na włoszczyźnie. Dla urozmaicenia dania użyj pół główki kapusty pekińskiej i włóż ją pod koniec gotowania kiszonej – zupa zyska delikatniejszy, słodszy smak. Przedstawiamy przepis na kapuśniak z kiełbasą, który udaje się zawsze i za każdym razem smakuje wybornie.

Dla kogo? Do tej pory do zrobienia kapuśniaka z kiszonej kapusty z kiełbasą zniechęcały cię czasochłonne receptury? Już nie musisz się o to martwić. Nasz szybki kapuśniak z kiełbasą nie potrzebuje długiego gotowania. Zacznij od pokrojenia kapusty na mniejsze kawałki i ugotuj ją. Kiedy warzywo zmięknie, dorzuć do niego startą marchewkę. Następnie pokrój w drobną kostkę wędlinę: pachnący wędzony boczek oraz kiełbasę. Smaż je razem do momentu, aż się zarumienią i staną przyjemnie chrupiące. Dodaj je do kapusty, doprawiając majerankiem oraz bulionem. Gotuj jeszcze przez chwilę, by wszystkie smaki się przeniknęły, a kapuśniak na kiełbasie i boczku nabrał aromatu wędzonki.

Na jaką okazję? Kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami będzie przebojem zwłaszcza w chłodniejsze dni. Właśnie wtedy chętnie zamieniamy sałatki i chłodniki na rozgrzewające dania pełne wyśmienitych, treściwych dodatków.

Czy wiesz, że? Do potraw z kapustą takich jak szybki kapuśniak z kiełbasą świetnie pasują przyprawy, takie jak: liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Upewnij się, że masz je w swoich zapasach, zanim rozpoczniesz gotowanie kapuśniaka na kiełbasie.

Dla urozmaicenia: Kapuśniak z kiełbasą i boczkiem podawaj z chrupiącym chlebem albo ziemniaczanym purée ze smażoną cebulą. Wypróbuj ten prosty przepis na klasyczną zupę, a jeśli chcesz podać ją na uroczysty posiłek, zaserwuj kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku w chlebowych miseczkach. Smacznego!