Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

121

1379 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1842 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3616 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

120 gramów

1 sztuka

2 litry

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj i zalej dwoma litrami wody. Dodaj liść laurowy, kminek, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie dodaj do kapusty startą na tarce marchewkę.

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Gdy będą rumiane, dodaj do zupy. Dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym czosnkiem i kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj jeszcze około 20 minut na małym ogniu. Podawaj z pieczywem.

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - Krok 3
81

Opinie o przepisie

  • Magdalena  Werner

    Magdalena Werner

    bardzo dobre:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ilona durka

    ilona durka

    Pyszna zupka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Harendzinska

    Marta Harendzinska

    Marta coś pysznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Majłowska

    Grażyna Majłowska

    Przepychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elena  wiolka

    elena wiolka

    zupka na zimne dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Kryst

    Jerzy Kryst

    Z ziemniakami super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jakub sauer

    jakub sauer

    zupa wspaniała ale brak mi ziemniakow,dodałem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska

    Pychotka!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Mierzchalski

    Dariusz Mierzchalski

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Perdek

    Andrzej Perdek

    superowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ursula Glogowiec

    Ursula Glogowiec

    Muszę też zrobić. Dawno nie jedliśmy. Kapusniaczek mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Muc Maciek

    Muc Maciek

    Niko Węcławik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Sosnowska

    Bożena Sosnowska

    strasznie dietetyczny ten kapusniak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Krezal

    Katarzyna Krezal

    Zjadlo by sie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kate lasek

    kate lasek

    smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert  Koscielecki

    Robert Koscielecki

    Szybko I prosto ugotowane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Walczak

    Katarzyna Walczak

    prosta i smaczna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Komeza

    Agnieszka Komeza

    prosta i smaczna :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Dzialkowski

    Maciej Dzialkowski

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr P*******k

    Piotr P*******k

    Pychotka!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Efejska

    Alicja Efejska

    pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Sienkiewicz

    Magdalena Sienkiewicz

    bardzo pyszne !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Lwg Ga

    Adrian Lwg Ga

    igiełka...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Drobiński

    Jerzy Drobiński

    Uwielbiam kapuśniak !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław Kupiec

    Bogusław Kupiec

    Super mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Doliński

    Arkadiusz Doliński

    N0 nie, muszę zrobić kapuśniak po swojemu ale smaka mam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Brona

    Bożena Brona

    A to wszystko najz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Macko Olszewska

    Danuta Macko Olszewska

    I aby jeszcze podkreślić smak dosypcie troszkę kaszy jęczniennej. Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak z boczkiem i kiełbasąKapuśniak z boczkiem i kiełbasą

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą jest bardzo aromatyczny, z mocno wyczuwalnym smakiem bulionu na włoszczyźnie. Dla urozmaicenia użyj również pół główki kapusty pekińskiej i włóż ją pod koniec gotowania kiszonej – zupa zyska delikatniejszy, słodszy smak. Zacznij od pokrojenia kapusty na mniejsze kawałki i ugotuj ją. Dodaj przyprawy, takie jak: liść laurowy, ziele angielskie i kminek – świetnie pasują do dań z kapustą. Kiedy warzywo zmięknie, dorzuć do niego także startą marchewkę. Następnie pokrój w drobną kostkę wędlinę: pachnący wędzony boczek oraz kiełbasę. Smaż je razem do momentu, aż się zarumienią i staną przyjemnie chrupiące. Dodaj je do kapusty, doprawiając majerankiem oraz bulionem. Gotuj jeszcze przez chwilę, by wszystkie smaki się przeniknęły, a zupa nabrała aromatu wędzonki. Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą podawaj z chrupiącym chlebem albo ziemniaczanym purée ze smażoną cebulą. Wypróbuj ten prosty przepis na klasyczną zupę, a jeśli chcesz podać ją na uroczysty posiłek, zaserwuj danie w chlebowych miseczkach. Smacznego!