Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

121

1386 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1843 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3616 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

120 gramów

1 sztuka

2 litry

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

6 ziaren

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj i zalej dwoma litrami wody. Dodaj liść laurowy, kminek, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie dodaj do kapusty startą na tarce marchewkę.

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Gdy będą rumiane, dodaj do zupy. Dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym czosnkiem i kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj jeszcze około 20 minut na małym ogniu. Podawaj z pieczywem.

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - Krok 3
81

Opinie o przepisie

  • Magdalena  Werner

    Magdalena Werner , 07.04.2020

    bardzo dobre:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ilona durka

    ilona durka , 31.01.2020

    Pyszna zupka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Harendzinska

    Marta Harendzinska , 28.01.2020

    Marta coś pysznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Majłowska

    Grażyna Majłowska , 09.11.2019

    Przepychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elena  wiolka

    elena wiolka , 09.11.2019

    zupka na zimne dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Kryst

    Jerzy Kryst , 15.09.2019

    Z ziemniakami super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jakub sauer

    jakub sauer , 02.02.2018

    zupa wspaniała ale brak mi ziemniakow,dodałem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 01.02.2018

    Pychotka!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Mierzchalski

    Dariusz Mierzchalski , 18.03.2017

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Perdek

    Andrzej Perdek , 16.01.2017

    superowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ursula Glogowiec

    Ursula Glogowiec , 26.11.2016

    Muszę też zrobić. Dawno nie jedliśmy. Kapusniaczek mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 19.11.2016

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Muc Maciek

    Muc Maciek , 19.11.2016

    Niko Węcławik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Sosnowska

    Bożena Sosnowska , 10.11.2016

    strasznie dietetyczny ten kapusniak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Krezal

    Katarzyna Krezal , 09.11.2016

    Zjadlo by sie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kate lasek

    kate lasek , 28.07.2016

    smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert  Koscielecki

    Robert Koscielecki , 27.06.2016

    Szybko I prosto ugotowane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Walczak

    Katarzyna Walczak , 15.06.2016

    prosta i smaczna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Komeza

    Agnieszka Komeza , 12.03.2016

    prosta i smaczna :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Dzialkowski

    Maciej Dzialkowski , 07.03.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr P*******k

    Piotr P*******k , 29.02.2016

    Pychotka!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan , 13.02.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Efejska

    Alicja Efejska , 10.02.2016

    pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Sienkiewicz

    Magdalena Sienkiewicz , 29.01.2016

    bardzo pyszne !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Lwg Ga

    Adrian Lwg Ga , 29.01.2016

    igiełka...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Drobiński

    Jerzy Drobiński , 29.01.2016

    Uwielbiam kapuśniak !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław Kupiec

    Bogusław Kupiec , 28.01.2016

    Super mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Doliński

    Arkadiusz Doliński , 28.01.2016

    N0 nie, muszę zrobić kapuśniak po swojemu ale smaka mam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Brona

    Bożena Brona , 28.01.2016

    A to wszystko najz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Macko Olszewska

    Danuta Macko Olszewska , 28.01.2016

    I aby jeszcze podkreślić smak dosypcie troszkę kaszy jęczniennej. Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak z boczkiem i kiełbasąKapuśniak z boczkiem i kiełbasą

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą jest bardzo aromatyczny, z mocno wyczuwalnym smakiem bulionu na włoszczyźnie. Dla urozmaicenia użyj również pół główki kapusty pekińskiej i włóż ją pod koniec gotowania kiszonej – zupa zyska delikatniejszy, słodszy smak. Zacznij od pokrojenia kapusty na mniejsze kawałki i ugotuj ją. Dodaj przyprawy, takie jak: liść laurowy, ziele angielskie i kminek – świetnie pasują do dań z kapustą. Kiedy warzywo zmięknie, dorzuć do niego także startą marchewkę. Następnie pokrój w drobną kostkę wędlinę: pachnący wędzony boczek oraz kiełbasę. Smaż je razem do momentu, aż się zarumienią i staną przyjemnie chrupiące. Dodaj je do kapusty, doprawiając majerankiem oraz bulionem. Gotuj jeszcze przez chwilę, by wszystkie smaki się przeniknęły, a zupa nabrała aromatu wędzonki. Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą podawaj z chrupiącym chlebem albo ziemniaczanym purée ze smażoną cebulą. Wypróbuj ten prosty przepis na klasyczną zupę, a jeśli chcesz podać ją na uroczysty posiłek, zaserwuj danie w chlebowych miseczkach. Smacznego!