Kapuśniak z kiszonej kapusty: z kiełbasą, na boczku | Przepisy.pl pixel

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

166

1586 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2253 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4579 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

120 gramów

1 sztuka

2 litry

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

6 ziaren

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj i zalej dwoma litrami wody. Dodaj liść laurowy, kminek, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie dodaj do kapusty startą na tarce marchewkę.

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Gdy będą rumiane, dodaj do zupy. Dopraw zupę majerankiem, przeciśniętym czosnkiem i kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj jeszcze około 20 minut na małym ogniu. Podawaj z pieczywem.

Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - Krok 3
85

Opinie o przepisie

  • magdzia

    magdzia , 04.11.2022

    PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAk* Żeby ułatwić sobie pracę, w większości sklepów spożywczych można dostać krojony w kostkę boczek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana. W.

    Roksana. W. , 24.05.2021

    Skorzystałam z tego przepisu i dodałam ziemniaki, bardzo dobry, smokawał mi kapuśniak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena  Werner

    Magdalena Werner , 07.04.2020

    bardzo dobre:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ilona durka

    ilona durka , 31.01.2020

    Pyszna zupka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Harendzinska

    Marta Harendzinska , 28.01.2020

    Marta coś pysznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Majłowska

    Grażyna Majłowska , 09.11.2019

    Przepychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elena  wiolka

    elena wiolka , 09.11.2019

    zupka na zimne dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Kryst

    Jerzy Kryst , 15.09.2019

    Z ziemniakami super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jakub sauer

    jakub sauer , 02.02.2018

    zupa wspaniała ale brak mi ziemniakow,dodałem.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 01.02.2018

    Pychotka!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Mierzchalski

    Dariusz Mierzchalski , 18.03.2017

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Perdek

    Andrzej Perdek , 16.01.2017

    superowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ursula Glogowiec

    Ursula Glogowiec , 26.11.2016

    Muszę też zrobić. Dawno nie jedliśmy. Kapusniaczek mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 19.11.2016

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Muc Maciek

    Muc Maciek , 19.11.2016

    Niko Węcławik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Sosnowska

    Bożena Sosnowska , 10.11.2016

    strasznie dietetyczny ten kapusniak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Krezal

    Katarzyna Krezal , 09.11.2016

    Zjadlo by sie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kate lasek

    kate lasek , 28.07.2016

    smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert  Koscielecki

    Robert Koscielecki , 27.06.2016

    Szybko I prosto ugotowane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Walczak

    Katarzyna Walczak , 15.06.2016

    prosta i smaczna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Komeza

    Agnieszka Komeza , 12.03.2016

    prosta i smaczna :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Dzialkowski

    Maciej Dzialkowski , 07.03.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr P*******k

    Piotr P*******k , 29.02.2016

    Pychotka!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan , 13.02.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Efejska

    Alicja Efejska , 10.02.2016

    pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Sienkiewicz

    Magdalena Sienkiewicz , 29.01.2016

    bardzo pyszne !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Lwg Ga

    Adrian Lwg Ga , 29.01.2016

    igiełka...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Drobiński

    Jerzy Drobiński , 29.01.2016

    Uwielbiam kapuśniak !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak z boczkiem i kiełbasąKapuśniak z boczkiem i kiełbasą

W prostocie tkwi siła, o czym możesz przekonać się, sprawdzając nasze przepisy i przygotowując klasyczne dania kuchni polskiej. Jednym z nich jest obłędny kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami, którego smak nie ma sobie równych i zdecydowanie wygrywa z popularnymi daniami znanymi na całym świecie. Zapewne kiedyś zdarzyło Ci się jeść tę zupę, ponieważ od lat gości ona na talerzach Polaków. Przygotowana według naszego przepisu, zachwyca walorami, które możemy wymieniać godzinami! Gwarantujemy, że wraz z pierwszą łyżką zupy przywołasz w myślach wspomnienia z dzieciństwa. To będzie bardzo sentymentalna podróż do beztroskich czasów! Nie czekaj i już teraz przyrządź naszą recepturę. Kapuśniak z boczkiem i kiełbasą jest bardzo aromatyczny, z mocno wyczuwalnym smakiem bulionu na włoszczyźnie. Dla urozmaicenia dania użyj pół główki kapusty pekińskiej. Dołóż ją pod koniec gotowania kiszonej kapusty – zupa zyska delikatniejszy, słodszy smak. Przedstawiamy przepis na kapuśniak z kiełbasą, który udaje się zawsze i za każdym razem smakuje wybornie. Życzymy Ci powodzenia!

Dla kogo?

Do tej pory do zrobienia kapuśniaku z kiszonej kapusty z kiełbasą zniechęcały Cię czasochłonne receptury? Już nie musisz się o to martwić. Nasz szybki kapuśniak z kiełbasą nie potrzebuje długiego gotowania. Zacznij od pokrojenia kapusty na mniejsze kawałki i ugotuj ją w garnku. Kiedy warzywo zmięknie, dorzuć do niego startą marchewkę. Następnie pokrój w drobną kostkę wędlinę: pachnący wędzony boczek oraz kiełbasę. Smaż je razem do momentu, aż się zarumienią i staną przyjemnie chrupiące. Dodaj je do kapusty, doprawiając majerankiem oraz bulionem. Gotuj jeszcze przez chwilę, by wszystkie smaki się przeniknęły, a kapuśniak na kiełbasie i boczku nabrał aromatu wędzonki. Zastanawiasz się, ile będą trwały opisane przez nas czynności? Przygotuj się na najlepsze! Wystarczy godzina, by ta pyszna zupa kapuśniak z kiełbasą pojawiła się na Twoim talerzu. Przyznaj, że to naprawdę błyskawiczne danie, które sprawdzi się w zabieganym dniu.  Na jaką okazję? Kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami będzie przebojem zwłaszcza w chłodniejsze dni. Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto zaserwować sobie coś smacznego i gorącego! Właśnie wtedy chętnie zamieniamy sałatki i chłodniki na rozgrzewające dania pełne wyśmienitych, treściwych dodatków. Kapuśniak z kiełbasą będzie najlepszym rozwiązaniem i zasyci Cię nawet w najbardziej ponury dzień. Możesz przygotować wielki garnek tego specjału, który będzie czekać na Ciebie po powrocie z pracy. Odgrzej go w kilka minut i ciesz się znakomitym posiłkiem! Kapuśniak na boczku sprawdzi się również w menu na większych uroczystościach. Jest to niezwykle uniwersalne danie, którego smak zna każdy, dlatego przygotowując je, masz pewność, że wszyscy goście będą usatysfakcjonowani po zjedzeniu posiłku. Uwierz nam, że klasyka zawsze dobrze się sprawdza i przywołuje miłe wspomnienia wśród bliskich. Skusisz się? Polecamy!

Czy wiesz, że?

W wielu regionach Polski przepis na kapuśniak różni się składnikami. Na Podhalu możesz spotkać słynną kwaśnicę, która jest zdecydowanie bardziej kwaśna. Na Pomorzu znajdziesz natomiast szarpak, czyli borowiacki kapuśniak. Jedno jest pewne, niezależnie od próbowanej receptury na ten specjał, zawsze znajdziesz w nim dużą ilość przypraw. Cechą charakterystyczną kapuśniaku jest przecież niepowtarzalny aromat, który zachwyca wszystkich, nawet najbardziej wymagających smakoszy! Do potraw z kapustą, takich jak szybki kapuśniak z kiełbasą świetnie pasują przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Upewnij się, że masz je w swoich zapasach, zanim rozpoczniesz gotowanie kapuśniaka na kiełbasie. A może chcesz urozmaicić recepturę swoimi ulubionymi przyprawami i ziołami? Śmiało możesz to zrobić. Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą i ziemniakami będzie jeszcze bardziej apetyczny i aromatyczny. Wypróbuj naszą recepturę przy najbliższej okazji. Smacznego!

Dla urozmaicenia:

Kapuśniak z kiełbasą i boczkiem podawaj z chrupiącym chlebem. Możesz upiec go w domu lub wybrać łatwiejszą opcję, czyli kupić w sklepie. Dobrze sprawdzą się również świeże bułki lub bagietki, które będziesz zamaczać w tej aromatycznej zupie. A może jesteś fanem ziemniaków? Dla Ciebie również mamy bardzo smaczną propozycję! Kapuśniak z kiełbasą doskonale komponuje się z ziemniaczanym purée ze smażoną cebulą. Z tym dodatkiem potrawa będzie treściwa, więc na pewno zaspokoisz swój głód. Możesz więc śmiało zrezygnować z drugiego dania i przygotować jedynie zupę. Gwarantujemy, że nikt z Twojego domu nie wyjdzie głodny. Już teraz wypróbuj ten prosty przepis na klasyczną zupę, a jeśli chcesz podać ją na uroczysty posiłek, zaserwuj kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku w chlebowych miseczkach. Tak podana zupa nie będzie miała sobie równych i zachwyci ciekawą formą podania wszystkich krytyków kulinarnych. Po przygotowaniu naszej receptury koniecznie podziel się z nami opinią i wrażeniami. Napisz, co najbardziej smakowało Ci w kapuśniaku. Twoje zdanie jest dla nas bardzo cenne!