PRZEPISY.PL

Kurczak w sosie śmietanowym

  • 15
  • 3
  • Łatwe
  • 0
16
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • pierś z kurczaka podwójna500 g
  • duża śmietana 18%1 opak
  • Cebulka prażona5 łyżek
      • Krok 1

        Pierś pokroić na wąskie plastry, a następnie natrzeć je solą i pieprzem - duużą ilością pieprzu :)
      • Krok 2

        Do śmietany wrzucić garść cebulki prażonej, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu i tyle samo czosnku oraz pół łyżki papryki (sos musi być dość ostry) lub 2 opakowania zupki cebulowej.
      • Krok 3

        Naczynie żaroodporne nasmarować niewielką ilością przygotowanego sosu, a następnie układać kurczaka warstwami, przekładając je sosem. Całość przykryć resztką pozostałego sosu
      • Krok 4

        Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut. Najlepiej piec w naczyniu z przykrywką, ale nie trzeba :) Smacznego!
      • Krok 5

        Kurczka można jeść samego, ale moja rodzina lubi go z brokułami - świetnie pasuje do sosu, więc polecam! :)

      Komentarze (0)

      Podobne przepisy:

      330
      osób dodało do Mniamlisty
      45''
      4
      Łatwe
      960
      osób dodało do Mniamlisty
      15''
      4
      Łatwe
      1595
      osób dodało do Mniamlisty
      30''
      4
      Łatwe
      163
      osoby dodały do Mniamlisty
      15''
      3
      Łatwe