Kurczak w sosie śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie śmietanowym

Autor: natalienne

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś pokroić na wąskie plastry, a następnie natrzeć je solą i pieprzem - duużą ilością pieprzu :)

Krok 2

Do śmietany wrzucić garść cebulki prażonej, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu i tyle samo czosnku oraz pół łyżki papryki (sos musi być dość ostry) lub 2 opakowania zupki cebulowej.

Krok 3

Naczynie żaroodporne nasmarować niewielką ilością przygotowanego sosu, a następnie układać kurczaka warstwami, przekładając je sosem. Całość przykryć resztką pozostałego sosu

Krok 4

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut. Najlepiej piec w naczyniu z przykrywką, ale nie trzeba :) Smacznego!

Krok 5

Kurczka można jeść samego, ale moja rodzina lubi go z brokułami - świetnie pasuje do sosu, więc polecam! :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej