Kurczak pieczony z warzywami w naczyniu - przepis | Przepisy.pl pixel

Kurczak pieczony z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
86 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

263 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie kurczaka pieczonego z warzywami zacznij od umycia i dokładnego osuszenia go papierowym ręcznikiem. Nogi zwiąż dratwą, a skrzydełka wygnij i włóż pod kurczaka.

Krok 2

W miseczce połącz przyprawę Knorr z oliwą (1 łyżką) i wymieszaj. Powstałą pastą natrzyj dokładnie kurczaka, następnie ułóż go w głębokiej blasze do pieczenia lub żaroodpornym naczyniu.

Krok 3

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj pozostałą oliwę, posiekany czosnek oraz listki tymianku. Dopraw do smaku i wymieszaj.

Krok 4

Kurczaka obsyp dookoła przygotowanymi warzywami, wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez 1,5 godziny.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby Twój kurczak pieczony z warzywami nabrał ostrzejszego smaku, dodaj do warzyw odrobinę posiekanej papryczki chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak pieczony z warzywamiKurczak pieczony z warzywami

Kurczak pieczony z warzywami to bardzo proste i jednocześnie efektownie prezentujące się na stole danie. Do tego nie wymaga długich przygotowań. Większość kulinarnej magii zadzieje się już w piekarniku, kiedy ty będziesz odpoczywać i szykować się do fantastycznej uczty. Możesz mieć pewność, że kurczak z piekarnika z warzywami sprawi twoim kubkom smakowym ogromną przyjemność.

Dla kogo?

Kurczak pieczony z warzywami jest odpowiedni dla kucharzy, którzy nie przepadają za nadmiernym bałaganem. Na początek umyj kurczaka, natrzyj przyprawą zmieszaną z oliwą, a wokół niego ułóż warzywa: marchewkę, ziemniaki i czerwoną cebulę. W ten sposób całe danie przyrządzisz w jednym naczyniu – brytfance, naczyniu żaroodpornym lub głębokiej blaszce. Nie musisz kroić warzyw zbyt drobno. Kurczak z piekarnika z warzywami będzie gotowy szybko, sprawnie i bez stosu garnków do umycia.

Na jaką okazję?

Oto potrawa idealna, gdy chcesz zaimponować biesiadnikom. Pieczonego kurczaka z warzywami dopraw oliwą i ziołami, najlepiej świeżym tymiankiem albo rozmarynem. Odświętny posiłek będzie soczysty i aromatyczny.

Czy wiesz, że?

Czas pieczenia zależny jest od wagi kurczaka, pilnuj więc, by nie zarumienił się zbyt mocno. Żeby skórka była chrupiąca i złocista, dobrze od czasu do czasu polać ją wodą lub sokami, które powstają podczas pieczenia. Takie patenty na kurczaka pieczonego z warzywami warto znać!

Dla urozmaicenia:

Tak przygotowany kurczak z piekarnika stanowi kompletne danie, możesz jednak podać do niego więcej warzyw, np. mix świeżych sałat z oliwą albo sosem winegret. Kurczak pieczony z warzywami będzie doskonałym wyborem na efektowny uroczysty posiłek. Przygotuj go i sprawdź, jaki jest pyszny.