Kurczak pieczony z warzywami w naczyniu - przepis | Przepisy.pl pixel

Kurczak pieczony z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
86 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

262 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie kurczaka pieczonego z warzywami zacznij od umycia i dokładnego osuszenia go papierowym ręcznikiem. Nogi zwiąż dratwą, a skrzydełka wygnij i włóż pod kurczaka.

Krok 2

W miseczce połącz przyprawę Knorr z oliwą (1 łyżką) i wymieszaj. Powstałą pastą natrzyj dokładnie kurczaka, następnie ułóż go w głębokiej blasze do pieczenia lub żaroodpornym naczyniu.

Krok 3

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj pozostałą oliwę, posiekany czosnek oraz listki tymianku. Dopraw do smaku i wymieszaj.

Krok 4

Kurczaka obsyp dookoła przygotowanymi warzywami, wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez 1,5 godziny.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby Twój kurczak pieczony z warzywami nabrał ostrzejszego smaku, dodaj do warzyw odrobinę posiekanej papryczki chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak pieczony z warzywamiKurczak pieczony z warzywami

Kurczak pieczony z warzywami to bardzo proste i jednocześnie efektownie prezentujące się na stole danie. Do tego nie wymaga długich przygotowań. Większość kulinarnej magii zadzieje się już w piekarniku, kiedy ty będziesz odpoczywać i szykować się do fantastycznej uczty. Możesz mieć pewność, że kurczak z piekarnika z warzywami sprawi twoim kubkom smakowym ogromną przyjemność.

Dla kogo?

Kurczak pieczony z warzywami jest odpowiedni dla kucharzy, którzy nie przepadają za nadmiernym bałaganem. Na początek umyj kurczaka, natrzyj przyprawą zmieszaną z oliwą, a wokół niego ułóż warzywa: marchewkę, ziemniaki i czerwoną cebulę. W ten sposób całe danie przyrządzisz w jednym naczyniu – brytfance, naczyniu żaroodpornym lub głębokiej blaszce. Nie musisz kroić warzyw zbyt drobno. Kurczak z piekarnika z warzywami będzie gotowy szybko, sprawnie i bez stosu garnków do umycia.

Na jaką okazję?

Oto potrawa idealna, gdy chcesz zaimponować biesiadnikom. Pieczonego kurczaka z warzywami dopraw oliwą i ziołami, najlepiej świeżym tymiankiem albo rozmarynem. Odświętny posiłek będzie soczysty i aromatyczny.

Czy wiesz, że?

Czas pieczenia zależny jest od wagi kurczaka, pilnuj więc, by nie zarumienił się zbyt mocno. Żeby skórka była chrupiąca i złocista, dobrze od czasu do czasu polać ją wodą lub sokami, które powstają podczas pieczenia. Takie patenty na kurczaka pieczonego z warzywami warto znać!

Dla urozmaicenia:

Tak przygotowany kurczak z piekarnika stanowi kompletne danie, możesz jednak podać do niego więcej warzyw, np. mix świeżych sałat z oliwą albo sosem winegret. Kurczak pieczony z warzywami będzie doskonałym wyborem na efektowny uroczysty posiłek. Przygotuj go i sprawdź, jaki jest pyszny.