
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie kurczaka pieczonego z warzywami zacznij od umycia i dokładnego osuszenia go papierowym ręcznikiem. Nogi zwiąż dratwą, a skrzydełka wygnij i włóż pod kurczaka.
Krok 2
W miseczce połącz przyprawę Knorr z oliwą (1 łyżką) i wymieszaj. Powstałą pastą natrzyj dokładnie kurczaka, następnie ułóż go w głębokiej blasze do pieczenia lub żaroodpornym naczyniu.
Krok 3
Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj pozostałą oliwę, posiekany czosnek oraz listki tymianku. Dopraw do smaku i wymieszaj.
Krok 4
Kurczaka obsyp dookoła przygotowanymi warzywami, wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez 1,5 godziny.

Dobra rada:
Aby Twój kurczak pieczony z warzywami nabrał ostrzejszego smaku, dodaj do warzyw odrobinę posiekanej papryczki chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak pieczony z warzywami
Kurczak pieczony z warzywami to bardzo proste i jednocześnie efektownie prezentujące się na stole danie. Do tego nie wymaga długich przygotowań. Większość kulinarnej magii zadzieje się już w piekarniku, kiedy ty będziesz odpoczywać i szykować się do fantastycznej uczty. Możesz mieć pewność, że kurczak z piekarnika z warzywami sprawi twoim kubkom smakowym ogromną przyjemność.
Dla kogo?
Kurczak pieczony z warzywami jest odpowiedni dla kucharzy, którzy nie przepadają za nadmiernym bałaganem. Na początek umyj kurczaka, natrzyj przyprawą zmieszaną z oliwą, a wokół niego ułóż warzywa: marchewkę, ziemniaki i czerwoną cebulę. W ten sposób całe danie przyrządzisz w jednym naczyniu – brytfance, naczyniu żaroodpornym lub głębokiej blaszce. Nie musisz kroić warzyw zbyt drobno. Kurczak z piekarnika z warzywami będzie gotowy szybko, sprawnie i bez stosu garnków do umycia.
Na jaką okazję?
Oto potrawa idealna, gdy chcesz zaimponować biesiadnikom. Pieczonego kurczaka z warzywami dopraw oliwą i ziołami, najlepiej świeżym tymiankiem albo rozmarynem. Odświętny posiłek będzie soczysty i aromatyczny.
Czy wiesz, że?
Czas pieczenia zależny jest od wagi kurczaka, pilnuj więc, by nie zarumienił się zbyt mocno. Żeby skórka była chrupiąca i złocista, dobrze od czasu do czasu polać ją wodą lub sokami, które powstają podczas pieczenia. Takie patenty na kurczaka pieczonego z warzywami warto znać!
Dla urozmaicenia:
Tak przygotowany kurczak z piekarnika stanowi kompletne danie, możesz jednak podać do niego więcej warzyw, np. mix świeżych sałat z oliwą albo sosem winegret. Kurczak pieczony z warzywami będzie doskonałym wyborem na efektowny uroczysty posiłek. Przygotuj go i sprawdź, jaki jest pyszny.