Kurczak pieczony z warzywami w naczyniu - przepis | Przepisy.pl pixel

Kurczak pieczony z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

209 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie kurczaka pieczonego z warzywami zacznij od umycia i dokładnego osuszenia go papierowym ręcznikiem. Nogi zwiąż dratwą, a skrzydełka wygnij i włóż pod kurczaka.

Krok 2

W miseczce połącz przyprawę Knorr z oliwą (1 łyżką) i wymieszaj. Powstałą pastą natrzyj dokładnie kurczaka, następnie ułóż go w głębokiej blasze do pieczenia lub żaroodpornym naczyniu.

Krok 3

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj pozostałą oliwę, posiekany czosnek oraz listki tymianku. Dopraw do smaku i wymieszaj.

Krok 4

Kurczaka obsyp dookoła przygotowanymi warzywami, wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez 1,5 godziny.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby Twój kurczak pieczony z warzywami nabrał ostrzejszego smaku, dodaj do warzyw odrobinę posiekanej papryczki chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak pieczony z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak pieczony z warzywamiKurczak pieczony z warzywami

Kurczak pieczony z warzywami to bardzo proste i jednocześnie efektywnie prezentujące się na stole danie. Do tego nie wymaga długich przygotowań. Na początek umyj kurczaka, natrzyj przyprawą zmieszaną z oliwą, a wokół niego ułóż warzywa: marchewkę, ziemniaki i czerwoną cebulę. W ten sposób całe danie przyrządzisz w jednym naczyniu – brytfance, naczyniu żaroodpornym lub głębokiej blaszce. Nie musisz kroić warzyw zbyt drobno. Dopraw je pozostałą częścią oliwy i ziołami, najlepiej świeżym tymiankiem albo rozmarynem. Czas pieczenia zależny będzie od wagi kurczaka, pilnuj więc, by nie zarumienił się zbyt mocno. Żeby skórka była chrupiąca i złocista, dobrze od czasu do czasu polać ją wodą lub sokami, które powstają podczas pieczenia. Tak przygotowany kurczak stanowi kompletne danie, możesz jednak podać do niego więcej warzyw, np. miks świeżych sałat z oliwą albo sosem winegret. Kurczak pieczony z warzywami będzie doskonałym wyborem na efektowny uroczysty posiłek. Przygotuj go i sprawdź, jaki jest pyszny.