
Składniki
700 gramów
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
500 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 listków
1 łyżka
6 łyżek
500 gramów
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce razem z trzema łyżkami oleju wymieszaj, przyprawę do kurczaka pikantnego Knorr, pół łyżeczki czosnku, łyżeczkę soli i zioła prowansalskie Mięso umyj osusz , wymieszaj w powstałej marynacie odstaw na na 60 minut do lodówki.

Krok 2
Kapustę drobno posiekaj cebulę i marchew pokrój w pół plastry, pieczarki pokrój ćwiartki. Ziemniaki obierz pokrój w grube plastry, oprósz solą czarnym pieprzem przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 3
Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę grzyby, paprykę, marchew i kapustę, dodaj puszkę pomidorów pelatti, dodaj majeranek kminek, odrobinę soli. Całość gotuj aż odparuje część wody z pomidorów.

Krok 4
Kapustę z warzywami nałóż na ziemniaki , na kapustę ułóż mięso z kurczaka, całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 40 minut.


Dobra rada:
Kapustę pekińską można wymieszać pół na pół z kapustą kiszoną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po zbójnicku
Kurczak pieczony to danie, którego nikomu przedstawiać nie trzeba. Znany jest w wielu wersjach, które na przestrzeni lat ulegały drobnym modyfikacjom. Niezmienny w tej potrawie jest natomiast smak oraz delikatna konsystencja mięsa. Nasza propozycja na wyjątkowy obiad w tradycyjnym stylu to kurczak po zbójnicku. Pieczarki, kapusta pekińska, papryka, pomidory, ziemniaki oraz aromatyczne przyprawy tworzą z mięsem drobiowym idealną kompozycję, która z pewnością przypadnie do gustu zwolennikom zarówno tradycyjnej, jak i nowoczesnej kuchni. Dania z kurczaka wcale nie muszą być monotematyczne! Wystarczy odpowiedni dobór składników, aby mięso zyskało zupełnie nową odsłonę. Zapraszamy na kurczaka w zbójnickim stylu.
Dla kogo?
Przepis na kurczaka po zbójnicku to propozycja dla osób szukających inspiracji do dań z mięsa drobiowego. Przypadnie do gustu zwolennikom głębokich, zróżnicowanych smaków.
Na jaką okazję?
Kurczak po zbójnicku nada się przede wszystkim na codzienny, jak i świąteczny obiad!
Czy wiesz, że?
Mięso drobiowe jest jednym z ważniejszych składników wielu kuchni świata. Bardzo często wykorzystywane jest w potrawach pochodzących z Azji. Dania mają egzotyczny aromat dzięki zastosowaniu oryginalnych mieszanek przypraw, zawierających korę cynamonu, która doskonale łączy się z delikatnym smakiem kurczaka.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie wyraziste smaki, kapustę pekińską wymieszajcie z kapustą kiszoną w proporcji 50:50.