
Składniki
700 gramów
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
500 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 listków
1 łyżka
6 łyżek
500 gramów
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce razem z trzema łyżkami oleju wymieszaj, przyprawę do kurczaka pikantnego Knorr, pół łyżeczki czosnku, łyżeczkę soli i zioła prowansalskie Mięso umyj osusz , wymieszaj w powstałej marynacie odstaw na na 60 minut do lodówki.

Krok 2
Kapustę drobno posiekaj cebulę i marchew pokrój w pół plastry, pieczarki pokrój ćwiartki. Ziemniaki obierz pokrój w grube plastry, oprósz solą czarnym pieprzem przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 3
Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę grzyby, paprykę, marchew i kapustę, dodaj puszkę pomidorów pelatti, dodaj majeranek kminek, odrobinę soli. Całość gotuj aż odparuje część wody z pomidorów.

Krok 4
Kapustę z warzywami nałóż na ziemniaki , na kapustę ułóż mięso z kurczaka, całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 40 minut.


Dobra rada:
Kapustę pekińską można wymieszać pół na pół z kapustą kiszoną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po zbójnicku
Kurczak pieczony to danie, którego nikomu przedstawiać nie trzeba. Znany jest w wielu wersjach, które na przestrzeni lat ulegały drobnym modyfikacjom. Niezmienny w tej potrawie jest natomiast smak oraz delikatna konsystencja mięsa. Nasza propozycja na wyjątkowy obiad w tradycyjnym stylu to kurczak po zbójnicku. Pieczarki, kapusta pekińska, papryka, pomidory, ziemniaki oraz aromatyczne przyprawy tworzą z mięsem drobiowym idealną kompozycję, która z pewnością przypadnie do gustu zwolennikom zarówno tradycyjnej, jak i nowoczesnej kuchni. Dania z kurczaka wcale nie muszą być monotematyczne! Wystarczy odpowiedni dobór składników, aby mięso zyskało zupełnie nową odsłonę. Zapraszamy na kurczaka w zbójnickim stylu.
Dla kogo?
Przepis na kurczaka po zbójnicku to propozycja dla osób szukających inspiracji do dań z mięsa drobiowego. Przypadnie do gustu zwolennikom głębokich, zróżnicowanych smaków.
Na jaką okazję?
Kurczak po zbójnicku nada się przede wszystkim na codzienny, jak i świąteczny obiad!
Czy wiesz, że?
Mięso drobiowe jest jednym z ważniejszych składników wielu kuchni świata. Bardzo często wykorzystywane jest w potrawach pochodzących z Azji. Dania mają egzotyczny aromat dzięki zastosowaniu oryginalnych mieszanek przypraw, zawierających korę cynamonu, która doskonale łączy się z delikatnym smakiem kurczaka.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie wyraziste smaki, kapustę pekińską wymieszajcie z kapustą kiszoną w proporcji 50:50.