Kurczak po zbójnicku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po zbójnicku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

271 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 listków

1 łyżka

6 łyżek

500 gramów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce razem z trzema łyżkami oleju wymieszaj, przyprawę do kurczaka pikantnego Knorr, pół łyżeczki czosnku, łyżeczkę soli i zioła prowansalskie Mięso umyj osusz , wymieszaj w powstałej marynacie odstaw na na 60 minut do lodówki.

Kurczak po zbójnicku - Krok 1

Krok 2

Kapustę drobno posiekaj cebulę i marchew pokrój w pół plastry, pieczarki pokrój ćwiartki. Ziemniaki obierz pokrój w grube plastry, oprósz solą czarnym pieprzem przełóż do naczynia żaroodpornego.

Kurczak po zbójnicku - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę grzyby, paprykę, marchew i kapustę, dodaj puszkę pomidorów pelatti, dodaj majeranek kminek, odrobinę soli. Całość gotuj aż odparuje część wody z pomidorów.

Kurczak po zbójnicku - Krok 3

Krok 4

Kapustę z warzywami nałóż na ziemniaki , na kapustę ułóż mięso z kurczaka, całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 40 minut.

Kurczak po zbójnicku - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kapustę pekińską można wymieszać pół na pół z kapustą kiszoną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po zbójnicku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po zbójnicku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po zbójnicku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po zbójnicku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po zbójnicku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po zbójnicku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po zbójnicku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po zbójnicku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po zbójnickuKurczak po zbójnicku

Kurczak pieczony to danie, którego nikomu przedstawiać nie trzeba. Znany jest w wielu wersjach, które na przestrzeni lat ulegały drobnym modyfikacjom. Niezmienny w tej potrawie jest natomiast smak oraz delikatna konsystencja mięsa. Nasza propozycja na wyjątkowy obiad w tradycyjnym stylu to kurczak po zbójnicku. Pieczarki, kapusta pekińska, papryka, pomidory, ziemniaki oraz aromatyczne przyprawy tworzą z mięsem drobiowym idealną kompozycję, która z pewnością przypadnie do gustu zwolennikom zarówno tradycyjnej, jak i nowoczesnej kuchni. Dania z kurczaka wcale nie muszą być monotematyczne! Wystarczy odpowiedni dobór składników, aby mięso zyskało zupełnie nową odsłonę. Zapraszamy na kurczaka w zbójnickim stylu.

Dla kogo?

Przepis na kurczaka po zbójnicku to propozycja dla osób szukających inspiracji do dań z mięsa drobiowego. Przypadnie do gustu zwolennikom głębokich, zróżnicowanych smaków.

Na jaką okazję?

Kurczak po zbójnicku nada się przede wszystkim na codzienny, jak i świąteczny obiad!

Czy wiesz, że?

Mięso drobiowe jest jednym z ważniejszych składników wielu kuchni świata. Bardzo często wykorzystywane jest w potrawach pochodzących z Azji. Dania mają egzotyczny aromat dzięki zastosowaniu oryginalnych mieszanek przypraw, zawierających korę cynamonu, która doskonale łączy się z delikatnym smakiem kurczaka.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie wyraziste smaki, kapustę pekińską wymieszajcie z kapustą kiszoną w proporcji 50:50.