Placki ziemniaczane z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z pieczarkami

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

5

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 mililitrów

1 kilogram

1 szklanka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 pęczek

1 opakowanie

6 łyżek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i zetrzyj. Połącz z mąką, jajkami, solą, pieprzem i drobno posiekanym koperkiem.

Krok 2

Pieczarki pokrój w paski i podsmaż na patelni.

Krok 3

Sos pieczarkowy Knorr wymieszaj z 300 ml wody, wymieszaj i gotuj ok. 1 minutę. Połącz z pieczarkami.

Krok 4

Usmaż placki i podawaj polane sosem z pieczarkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej