Babka ziemniaczano-pieczarkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka ziemniaczano-pieczarkowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

228 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

434 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 opakowania

500 mililitrów

3 sztuki

500 gramów

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z wodą i jajkami, aby powstało ciasto.

Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - Krok 1

Krok 2

Czosnek oraz cebulę posiekaj i podsmaż na oleju.

Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki oraz pieczarki zetrzyj na tarce na średnich oczkach i połącz z ciastem.

Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - Krok 3

Krok 4

Dodaj do ciasta wcześniej usmażony czosnek oraz cebulę i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - Krok 4

Krok 5

Formę do keksa wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto ziemniaczane. Na wierzchu posyp bułką tartą i piecz w temperaturze 180 °C przez 35-40 minut.

Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Śląska baba ziemniaczana
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka ziemniaczano-pieczarkowa Babka ziemniaczano-pieczarkowa

Babka ziemniaczano-pieczarkowa to pyszna odmiana dania, znanego głównie na wschodzie Polski. Jest prosta w przygotowaniu, szybka i wyjątkowo smaczna. Jeśli zatem szukasz inspiracji na bezmięsny obiad, sięgnij po nasz przepis. Przygotowana według niego babka ziemniaczana jest miękka w środku, zwarta, dobrze się kroi, a jej wierzch pokrywa chrupiąca skórka. Do jej przyrządzenia użyj surowych ziemniaków startych na tarce o średnich oczkach. W ten sam sposób zetrzyj pieczarki. Dopraw masę czosnkiem, cebulką i majerankiem, pasować będzie również dodatek pietruszki, a jeśli lubisz, także podsmażonych kawałków wędzonego boczku. Smak ziemniaków znakomicie podkreśli dodatek niewielkiej ilości gałki muszkatołowej. Pieczona babka to bardzo dobry sposób na obiad, chociaż smaczna będzie także serwowana na zimno. Podaj ją z gęstym sosem grzybowym albo surówką z kiszonej kapusty. Babka będzie stanowiła również świetną alternatywę dla klasycznego ziemniaczanego purée, zwłaszcza do pieczonych mięs i gulaszy. Spróbuj!