Babka ziemniaczana z pieczarkami - wegetariańska | Przepisy.pl pixel

Babka ziemniaczano-pieczarkowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

232 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

500 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 opakowania

500 mililitrów

3 sztuki

500 gramów

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z wodą i jajkami, aby powstało ciasto.

Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - Krok 1

Krok 2

Czosnek oraz cebulę posiekaj i podsmaż na oleju.

Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki oraz pieczarki zetrzyj na tarce na średnich oczkach i połącz z ciastem.

Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - Krok 3

Krok 4

Dodaj do ciasta wcześniej usmażony czosnek oraz cebulę i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - Krok 4

Krok 5

Formę do keksa wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto ziemniaczane. Na wierzchu posyp bułką tartą i piecz w temperaturze 180 °C przez 35-40 minut.

Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka ziemniaczano-pieczarkowa Babka ziemniaczano-pieczarkowa

Babka ziemniaczano-pieczarkowa to pyszna odmiana dania, znanego głównie na wschodzie Polski. Jest prosta w przygotowaniu, szybka i wyjątkowo smaczna. Jeśli zatem szukasz inspiracji na bezmięsny obiad, sięgnij po nasz przepis. Przygotowana według niego babka ziemniaczana jest miękka w środku, zwarta, dobrze się kroi, a jej wierzch pokrywa chrupiąca skórka. Do jej przyrządzenia użyj surowych ziemniaków startych na tarce o średnich oczkach. W ten sam sposób zetrzyj pieczarki. Dopraw masę czosnkiem, cebulką i majerankiem, pasować będzie również dodatek pietruszki, a jeśli lubisz, także podsmażonych kawałków wędzonego boczku. Smak ziemniaków znakomicie podkreśli dodatek niewielkiej ilości gałki muszkatołowej. Pieczona babka to bardzo dobry sposób na obiad, chociaż smaczna będzie także serwowana na zimno. Podaj ją z gęstym sosem grzybowym albo surówką z kiszonej kapusty. Babka będzie stanowiła również świetną alternatywę dla klasycznego ziemniaczanego purée, zwłaszcza do pieczonych mięs i gulaszy. Spróbuj!