Babka ziemniaczana z pieczarkami - wegetariańska | Przepisy.pl pixel

Babka ziemniaczano-pieczarkowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

234 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

227 osób wydrukowało

Pobierz pdf

501 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 opakowania

500 mililitrów

3 sztuki

500 gramów

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z wodą i jajkami, aby powstało ciasto.

Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - Krok 1

Krok 2

Czosnek oraz cebulę posiekaj i podsmaż na oleju.

Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki oraz pieczarki zetrzyj na tarce na średnich oczkach i połącz z ciastem.

Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - Krok 3

Krok 4

Dodaj do ciasta wcześniej usmażony czosnek oraz cebulę i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - Krok 4

Krok 5

Formę do keksa wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto ziemniaczane. Na wierzchu posyp bułką tartą i piecz w temperaturze 180 °C przez 35-40 minut.

Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka ziemniaczano-pieczarkowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka ziemniaczano-pieczarkowa Babka ziemniaczano-pieczarkowa

Babka ziemniaczano-pieczarkowa to pyszna odmiana dania, znanego głównie na wschodzie Polski. Jest prosta w przygotowaniu, szybka i wyjątkowo smaczna. Jeśli zatem szukasz inspiracji na bezmięsny obiad, sięgnij po nasz przepis. Przygotowana według niego babka ziemniaczana jest miękka w środku, zwarta, dobrze się kroi, a jej wierzch pokrywa chrupiąca skórka. Do jej przyrządzenia użyj surowych ziemniaków startych na tarce o średnich oczkach. W ten sam sposób zetrzyj pieczarki. Dopraw masę czosnkiem, cebulką i majerankiem, pasować będzie również dodatek pietruszki, a jeśli lubisz, także podsmażonych kawałków wędzonego boczku. Smak ziemniaków znakomicie podkreśli dodatek niewielkiej ilości gałki muszkatołowej. Pieczona babka to bardzo dobry sposób na obiad, chociaż smaczna będzie także serwowana na zimno. Podaj ją z gęstym sosem grzybowym albo surówką z kiszonej kapusty. Babka będzie stanowiła również świetną alternatywę dla klasycznego ziemniaczanego purée, zwłaszcza do pieczonych mięs i gulaszy. Spróbuj!