Gulasz pieczony w dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz pieczony w dyni

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

200 mililitrów

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odetnij górną część dyni (zachowaj ją na później), usuń pestki oraz miąższ.

Krok 2

Filet z indyka pokrój na mniejsze kawałki, cebulę obierz pokrój w kostkę, ząbki czosnku pokrój drobno. Opakowanie przyprawy do kurczaka Knorr wymieszaj z 2 łyżkami oleju i połącz z pozostałymi składnikami.

Krok 3

Rozgrzej patelnię, przełóż mięso z cebulą i czosnkiem, zamieszaj, smaż przez 5 minut i przełóż całość do wydrążonej dyni.

Krok 4

Wymieszaj mleczko kokosowe z passatą pomidorową i Fixem Knorr. Dodaj do pozostałych składników.

Krok 5

Przykryj dynię odciętą końcówką, owiń szczelnie folią aluminiową, przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C (grzanie góra - dół). Piecz przez ok 1,5 godziny (w zależności od grubości i wielkości dyni), aż dynia zmięknie.

Krok 6

Upieczoną dynię lekko przestudź, odwiń folię, dopraw gulasz do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Mi najbardziej smakuje z makaronem ryżowym, prażonymi ziarnami sezamu, świeżą papryczką chilli i kolendrą. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz pieczony w dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz pieczony w dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz pieczony w dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz pieczony w dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz pieczony w dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz pieczony w dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz pieczony w dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz pieczony w dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Fettuccine Alfredo
czas przygotowania
18 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej