
Składniki
2 kilogramy
500 gramów
2 sztuki
2 sztuki
200 mililitrów
200 mililitrów
1 opakowanie
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Odetnij górną część dyni (zachowaj ją na później), usuń pestki oraz miąższ.
Krok 2
Filet z indyka pokrój na mniejsze kawałki, cebulę obierz pokrój w kostkę, ząbki czosnku pokrój drobno. Opakowanie przyprawy do kurczaka Knorr wymieszaj z 2 łyżkami oleju i połącz z pozostałymi składnikami.
Krok 3
Rozgrzej patelnię, przełóż mięso z cebulą i czosnkiem, zamieszaj, smaż przez 5 minut i przełóż całość do wydrążonej dyni.
Krok 4
Wymieszaj mleczko kokosowe z passatą pomidorową i Fixem Knorr. Dodaj do pozostałych składników.
Krok 5
Przykryj dynię odciętą końcówką, owiń szczelnie folią aluminiową, przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C (grzanie góra - dół). Piecz przez ok 1,5 godziny (w zależności od grubości i wielkości dyni), aż dynia zmięknie.
Krok 6
Upieczoną dynię lekko przestudź, odwiń folię, dopraw gulasz do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Mi najbardziej smakuje z makaronem ryżowym, prażonymi ziarnami sezamu, świeżą papryczką chilli i kolendrą. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej