Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

50 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę otrzyj ze skóry, z połówki wyciśnij sok.

Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym  - Krok 1

Krok 2

Na patelni, na rozgrzanej oliwie, podsmaż cebulę, gdy się lekko zarumieni dodaj bataty i paprykę, całość smaż chwilę, dodaj ciecierzycę i kawałki łososia.

Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym  - Krok 2

Krok 3

W misce rozmieszaj fix Knorr ze śmietaną oraz z 100ml wody, wlej na patelnię, dodaj skórkę oraz sok z cytryny, wymieszaj. Wszystko razem gotuj 1-2 minuty.

Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym  - Krok 3

Krok 4

Gotową potrawkę przełóż do małych naczyń.

Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym  - Krok 4

Krok 5

Z ciasta francuskiego wykrój płaty o średnicy większej o centymetr niż średnica naczynia, do którego nałożyłeś potrawkę. Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem, przyklej na wierzchu naczynia, posmaruj je jajkiem również z wierzchu.

Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym  - Krok 5

Krok 6

Wstaw do nagrzanego do 200℃ piekarnika, piecz aż ciasto się zarumieni - około 20 minut.

Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe danie możesz podrasować dodając szczyptę chili.   

2

Opinie o przepisie

  • A

    A , 06.10.2023

    Ile gramów batata?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym

Poznaj nową odsłonę łososia w kremowym sosie dyniowym. Przygotowanie go według naszej receptury zajmie Ci jedyne 30 minut, a efekty oraz doznania smakowe pozostaną z Tobą na długo. Popatrz na listę składników, wskazówki i zabierz się za zrobienie tej pysznej i popularnej ryby. Powodzenia!

Dla kogo?

Nie ma osoby, która oparłaby się naszej recepturze na aromatycznego i soczystego łososia! Dedykujemy to danie fanom ryb, którzy chcą spróbować czegoś nowego. Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym z pewnością Cię zaskoczy! To nietypowe połączenie smaków wprowadzi powiew świeżości do codziennego menu.

Na jaką okazję?

Każda pora jest dobra, by przyrządzić znakomitego łososia zapiekanego w kremowym sosie. Możesz podać go na obiad lub zaskoczyć drugą połówkę takim specjałem. Romantyczna kolacja z łososiem w roli głównej będzie strzałem w dziesiątkę! Nie czekaj i zobacz, jak przygotować naszą recepturę.

Czy wiesz, że?

Przy wyborze łososia warto zwrócić uwagę na jego jędrność. Przyciśnij palcem rybę – jeśli wgniecenie szybko zniknie, to śmiało możesz zabrać ją ze sobą do domu. Zerknij również na skórę łososia, która powinna się błyszczeć. Świeża ryba to podstawa w kuchni!

Dla urozmaicenia:

Lubisz pikantne dania? Jeżeli tak, to możesz dorzucić szczyptę chili do naszej receptury. Uważaj z ilością tej przyprawy, aby danie nie wyszło zbyt ostre. Pamiętaj, że w recepturze znajdziesz wiele aromatycznych składników: Fix Knorr, paprykę oraz cebulę. Na koniec zadbaj o dodatki! Łososia możesz zaserwować z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!