Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym
NOWY PRZEPIS
łatwe
35 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
200 mililitrów
50 mililitrów
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytrynę otrzyj ze skóry, z połówki wyciśnij sok.

Krok 2
Na patelni, na rozgrzanej oliwie, podsmaż cebulę, gdy się lekko zarumieni dodaj bataty i paprykę, całość smaż chwilę, dodaj ciecierzycę i kawałki łososia.

Krok 3
W misce rozmieszaj fix Knorr ze śmietaną oraz z 100ml wody, wlej na patelnię, dodaj skórkę oraz sok z cytryny, wymieszaj. Wszystko razem gotuj 1-2 minuty.

Krok 4
Gotową potrawkę przełóż do małych naczyń.

Krok 5
Z ciasta francuskiego wykrój płaty o średnicy większej o centymetr niż średnica naczynia, do którego nałożyłeś potrawkę. Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem, przyklej na wierzchu naczynia, posmaruj je jajkiem również z wierzchu.

Krok 6
Wstaw do nagrzanego do 200℃ piekarnika, piecz aż ciasto się zarumieni - około 20 minut.


Dobra rada:
Gotowe danie możesz podrasować dodając szczyptę chili.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym
Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym 
Poznaj nową odsłonę łososia w kremowym sosie dyniowym. Przygotowanie go według naszej receptury zajmie Ci jedyne 30 minut, a efekty oraz doznania smakowe pozostaną z Tobą na długo. Popatrz na listę składników, wskazówki i zabierz się za zrobienie tej pysznej i popularnej ryby. Powodzenia!
Dla kogo?
Nie ma osoby, która oparłaby się naszej recepturze na aromatycznego i soczystego łososia! Dedykujemy to danie fanom ryb, którzy chcą spróbować czegoś nowego. Łosoś zapiekany w kremowym sosie dyniowym z pewnością Cię zaskoczy! To nietypowe połączenie smaków wprowadzi powiew świeżości do codziennego menu.
Na jaką okazję?
Każda pora jest dobra, by przyrządzić znakomitego łososia zapiekanego w kremowym sosie. Możesz podać go na obiad lub zaskoczyć drugą połówkę takim specjałem. Romantyczna kolacja z łososiem w roli głównej będzie strzałem w dziesiątkę! Nie czekaj i zobacz, jak przygotować naszą recepturę.
Czy wiesz, że?
Przy wyborze łososia warto zwrócić uwagę na jego jędrność. Przyciśnij palcem rybę – jeśli wgniecenie szybko zniknie, to śmiało możesz zabrać ją ze sobą do domu. Zerknij również na skórę łososia, która powinna się błyszczeć. Świeża ryba to podstawa w kuchni!
Dla urozmaicenia:
Lubisz pikantne dania? Jeżeli tak, to możesz dorzucić szczyptę chili do naszej receptury. Uważaj z ilością tej przyprawy, aby danie nie wyszło zbyt ostre. Pamiętaj, że w recepturze znajdziesz wiele aromatycznych składników: Fix Knorr, paprykę oraz cebulę. Na koniec zadbaj o dodatki! Łososia możesz zaserwować z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!



































