Kurczak w kremowym sosie dyniowym z napojem kokosowym
NOWY PRZEPIS
łatwe
26 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
300 mililitrów
1 sztuka
50 mililitrów
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z limonki otrzyj skórkę, wyciśnij sok. Cebulę pokrój w kostkę, posiekaj natkę kolendry, przepłucz wodą ciecierzycę z puszki.

Krok 2
Kurczaka oprósz solą, przyprawą curry i skórką z limonki. Obsmaż razem z cebulą na patelni.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj w puszce napoju kokosowego, dodaj sok z limonki, zalej kurczaka na patelni, dodaj ciecierzycę oraz rozmrożoną dynię. Wszystko razem gotuj 2-3 minuty, mieszając co jakiś czas.

Krok 4
Kurczaka podawaj z białym ryżem obficie posypanym natką kolendry.


Dobra rada:
Gotowe danie możesz podrasować dodając szczyptę chili.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w kremowym sosie dyniowym z napojem kokosowym
Próbowałeś kiedyś połączenia kurczaka z aromatycznym sosem dyniowym i napojem kokosowym? Jeżeli nie, to pora nadrobić zaległości i przekonać się, jak dużo Cię omijało! Recepturę już znasz, a przygotowanie jej zajmie jedyne pół godziny. Szybko, prosto i wyjątkowo smacznie. Polecamy!
Dla kogo?
Nasz przepis na kurczaka sprawdzi się w kuchni osób, które lubią aromatyczne i kremowe sosy na bazie warzyw. Z ich dodatkiem mięso staje się jeszcze bardziej soczyste oraz wyraziste. Nic w tym dziwnego, ponieważ w recepturze znajdziesz curry, które odpowiada za aromat i intensywność smaku dań.
Na jaką okazję?
Kurczak w kremowym sosie powinien zagościć na stole podczas większej uroczystości. Jest to danie wykwintne, oryginalne i wyjątkowo smaczne, więc wszyscy goście będą zadowoleni. Nie myśl jednak, że potrzebujesz specjalnej okazji do przyrządzenia kurczaka. Serwuj danie na codzienny obiad, gdy tylko najdzie Cię ochota.
Czy wiesz, że?
Na całym świecie możemy wyróżnić aż 760 gatunków dyni! Do przyrządzenia tej potrawy potrzebujesz 200 gramów tego produktu. Smaku dopełni Fix Kurczak w sosie dyniowym, który usprawni proces przygotowania dania. Wykorzystaj go w kuchni, a efekty będą doskonałe. Smacznego!
Dla urozmaicenia:
Jeżeli lubisz wyraziste i pikantne potrawy, to dodaj do kurczaka w kremowym sosie dyniowym z napojem kokosowym szczyptę chili. Nie przesadzaj z ilością tej przyprawy, ponieważ danie wyjdzie zbyt ostre! Wystarczy mała szczypta chili, by kurczak zyskał pikantne wykończenie. Smacznego!