Gnocchi ze szpinakiem w dyniowym sosie
NOWY PRZEPIS
łatwe
27 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
100 mililitrów
200 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
50 mililitrów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gnocchi ugotuj według przepisu producenta.

Krok 2
W międzyczasie na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju podsmaż cebule z czosnkiem i pestki dyni, smaż je chwilę, dodaj szpinak, pomidorki koktajlowe i pomidory suszone.

Krok 3
W misce rozmieszaj fix Knorr ze 100ml śmietany oraz z 200ml wody. Wlej na patelnię, dodaj ugotowane gnocchi, wszystko razem gotuj 1-2 minuty, mieszając wszystkie składniki ze sobą. Pod koniec gotowania dodaj parmezan.

Krok 4
Gnocchi serwuj na głębokim talerzu, oprósz pozostałym parmezanem i polej delikatnie olejem z pestek dyni.


Dobra rada:
Gotowe danie możesz podrasować dodając szczyptę chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gnocchi ze szpinakiem w dyniowym sosie
Chcesz spróbować specjałów włoskiej kuchni? Sięgnij po naszą recepturę na gnocchi, czyli niewielkie kluseczki, które przypominają polskie kopytka. Zaserwowane ze szpinakiem w dyniowym sosie smakują wyśmienicie, o czym już wkrótce możesz się przekonać. Popatrz na listę składników, nasze wskazówki i do dzieła. Czeka Cię prawdziwa uczta dla podniebienia!
Dla kogo?
Każdy fan mącznych potraw będzie zadowolony z naszego przepisu na gnocchi! Te kluseczki wyróżniają się delikatną i miękką konsystencją, przez co doskonale pasują do kremowego sosu. W naszej recepturze nie może również zabraknąć warzyw – szpinak i dynia to ważne elementy tego dania!
Na jaką okazję?
Pysznym smakiem kluseczek gnocchi ze szpinakiem w dyniowym sosie trzeba się dzielić! Zaserwuj ten włoski specjał na uroczystości w gronie rodziny, a szybko zniknie z talerzy! Mięciutkie gnocchi i dodatek Fix Kurczak w sosie dyniowym to duet doskonały, co zostanie zauważone przez Twoich gości.
Czy wiesz, że?
Włosi tak kochają gnocchi, że tworzą różne warianty tego specjału! Najpopularniejsze są gnocchi di patate z jajek, ziemniaków i mąki. Znane są również gnocchi alla romana z semoliny. Jeżeli jeszcze ich nie próbowałeś, to koniecznie nadrób zaległości! Niech kuchnia Italii podbije Twoje podniebienie.
Dla urozmaicenia:
Kluseczki gnocchi serwuj na ładnych talerzach, a całość posyp parmezanem, czyli niezbędnikiem w kuchni Włochów. Możesz również dorzucić kilka pestek dyni, aby aromat dania był bardziej intensywny. Tak przygotowane gnocchi zachwycą wszystkich!