Gnocchi z sosem dyniowym i szpiankiem z parmezanem | Przepisy pixel

Gnocchi ze szpinakiem w dyniowym sosie

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

200 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

50 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gnocchi ugotuj według przepisu producenta.

Gnocchi ze szpinakiem w dyniowym sosie  - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju podsmaż cebule z czosnkiem i pestki dyni, smaż je chwilę, dodaj szpinak, pomidorki koktajlowe i pomidory suszone.

Gnocchi ze szpinakiem w dyniowym sosie  - Krok 2

Krok 3

W misce rozmieszaj fix Knorr ze 100ml śmietany oraz z 200ml wody. Wlej na patelnię, dodaj ugotowane gnocchi, wszystko razem gotuj 1-2 minuty, mieszając wszystkie składniki ze sobą. Pod koniec gotowania dodaj parmezan.

Gnocchi ze szpinakiem w dyniowym sosie  - Krok 3

Krok 4

Gnocchi serwuj na głębokim talerzu, oprósz pozostałym parmezanem i polej delikatnie olejem z pestek dyni.

Gnocchi ze szpinakiem w dyniowym sosie  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe danie możesz podrasować dodając szczyptę chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi ze szpinakiem w dyniowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi ze szpinakiem w dyniowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi ze szpinakiem w dyniowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi ze szpinakiem w dyniowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi ze szpinakiem w dyniowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi ze szpinakiem w dyniowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi ze szpinakiem w dyniowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi ze szpinakiem w dyniowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gnocchi ze szpinakiem w dyniowym sosie Gnocchi ze szpinakiem w dyniowym sosie

Chcesz spróbować specjałów włoskiej kuchni? Sięgnij po naszą recepturę na gnocchi, czyli niewielkie kluseczki, które przypominają polskie kopytka. Zaserwowane ze szpinakiem w dyniowym sosie smakują wyśmienicie, o czym już wkrótce możesz się przekonać. Popatrz na listę składników, nasze wskazówki i do dzieła. Czeka Cię prawdziwa uczta dla podniebienia!

Dla kogo?

Każdy fan mącznych potraw będzie zadowolony z naszego przepisu na gnocchi! Te kluseczki wyróżniają się delikatną i miękką konsystencją, przez co doskonale pasują do kremowego sosu. W naszej recepturze nie może również zabraknąć warzyw – szpinak i dynia to ważne elementy tego dania!

Na jaką okazję?

Pysznym smakiem kluseczek gnocchi ze szpinakiem w dyniowym sosie trzeba się dzielić! Zaserwuj ten włoski specjał na uroczystości w gronie rodziny, a szybko zniknie z talerzy! Mięciutkie gnocchi i dodatek Fix Kurczak w sosie dyniowym to duet doskonały, co zostanie zauważone przez Twoich gości. 

Czy wiesz, że?

Włosi tak kochają gnocchi, że tworzą różne warianty tego specjału! Najpopularniejsze są gnocchi di patate z jajek, ziemniaków i mąki. Znane są również gnocchi alla romana z semoliny. Jeżeli jeszcze ich nie próbowałeś, to koniecznie nadrób zaległości! Niech kuchnia Italii podbije Twoje podniebienie.

Dla urozmaicenia:

Kluseczki gnocchi serwuj na ładnych talerzach, a całość posyp parmezanem, czyli niezbędnikiem w kuchni Włochów. Możesz również dorzucić kilka pestek dyni, aby aromat dania był bardziej intensywny. Tak przygotowane gnocchi zachwycą wszystkich!